Η θεραπευτική δύναμη της ευγενούς σιωπής

Η θεραπευτική δύναμη της ευγενούς σιωπής

Μερικές φορές οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η σιωπή πρέπει να σχετίζεται με τη σοβαρότητα. Αλλά υπάρχει μια ελαφρότητα στην ευγενή σιωπή.

Η ευγενής σιωπή είναι το είδος της σιωπής που μπορεί να εμπεριέχει τόση ακριβώς χαρά όση κι ένα γάργαρο γέλιο.

Η ευγενής σιωπή μας προσφέρει την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε πώς εκδηλώνεται η δύναμη της συνήθειας στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω μας.

Κάποιοι από εμάς επιλέγουν να ασκούνται μία ή δύο εβδομάδες στη σιωπή, ακόμη και τρεις μήνες ή και παραπάνω.

Μετά από τόσο καιρό στη σιωπή είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε σε κάθε κατάσταση.

Αυτή η σιωπή αποκαλείται «ευγενής», επειδή έχει τη δύναμη να θεραπεύσει.

Όταν ασκείσαι στην ευγενή σιωπή, δεν απέχει απλώς από την ομιλία· ηρεμείς και ησυχάζεις τη σκέψη σου. Κλείνεις το εσωτερικό σου ραδιόφωνο.

Την ευγενή σιωπή μπορείς να την αναγνωρίσες σε κάποιον από τη συμπεριφορά του. Πολλοί άνθρωποι φαίνονται σιωπηλοί, αλλά δεν είναι.

Απλώς δεν είναι πραγματικά παρόντες και διαθέσιμοι στη ζωή, στον εαυτό τους ή σε εσένα. Άλλοι, πάλι, φέρονται με τρόπο που λέει πολλά, ενώ το στόμα τους παραμένει σφραγισμένο.

Ίσως έχεις την εμπειρία κάποιου που δεν λέει τίποτα, αλλά εσύ έχεις έντονα την αίσθηση ότι μέσα στο κεφάλι του σου ασκεί κριτική.

Αυτό δεν είναι ευγενής σιωπή, επειδή η ευγενής σιωπή προάγει την κατανόηση και τη συμπόνια.

Επομένως, να έχεις στο νου σου ότι, ακόμα κι αν δεν λες τίποτα με λέξεις, μπορεί να αντιδράς έντονα μέσα σου κι οι άνθρωποι κοιτάζοντας το πρόσωπό σου να μπορούν να το καταλάβουν.

Το να αναπνέεις ενσυνείδητα και να αποκτάς επίγνωση των αντιδράσεών σου προς τους ανθρώπους και τα γεγονότα είναι μια άσκηση.

Αντί να σκέφτεσαι, επιτρέπεις στον εαυτό σου απλώς να υπάρχει.

Ασκείς την ενσυνείδηση για να υπάρχεις με την αναπνοή σου, με τα βήματά σου, με τα δέντρα, τα λουλούδια, τον γαλανό ουρανό και τις ακτίνες του ήλιου.

Με την άσκηση καταφέρνεις, όταν ακούς ένα αυτοκίνητο να κορνάρει ή ανθρώπους να φωνάζουν ή πρέπει να παρακολουθήσεις ένα θέαμα που δεν σου είναι ευχάριστο, να είσαι σε θέση να ανταποκρίνεσαι με συμπόνια.

Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με οποιαδήποτε πρόκληση, είσαι σε θέση να κρατάς την ευγενή σιωπή σου ενεργή και να διατηρείς την ισορροπία και την ηρεμία σου.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Thich Nhat Hanh «Σιωπή» από τις εκδόσεις Αιώρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα