Ο Θεραπευτικός τροχός και το ταξίδι του Σαμάνου: Συνέντευξη με τη Λιάνα Τελειώνη

Ο Θεραπευτικός τροχός και το ταξίδι του Σαμάνου: Συνέντευξη με τη Λιάνα Τελειώνη

Ο Θεραπευτικός Τροχός είναι ένα σύστημα που αναπτύχθηκε από τον ψυχολόγο Alberto Villoldo, Ph.D και διδάσκεται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Η Λιάνα Τελειώνη, Life Coach, NLP Master, συγγραφέας, εκπαιδεύτρια σαμάνικων τεχνικών και εναλλακτικών μεθόδων ενδυνάμωσης, υπνοθεραπεύτρια, ανθοθεραπεύτρια, και δασκάλα γιόγκα, θα διδάξει στις 13 Ιουλίου στον Πολυχώρο ΑΛΟΡΑΜΑ – η τέχνη του εὖ Zen, το συναρπαστικό σύστημα του Θεραπευτικού Τροχού. Η Γεωργία Χρήστου  έθεσε κάποιες ερωτήσεις στην κα Τελειώνη, εκ μέρους της Εναλλακτικής Ατζέντας, και ακολουθούν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

Τι είναι ο Θεραπευτικός τροχός κα Τελειώνη;

Ο Θεραπευτικός Τροχός είναι μια κορυφαία εκπαίδευση όπου η Υπερ-Προσωπική ψυχοθεραπεία και η Σύγχρονη Ενεργειακή ψυχολογία, η νευροβιολογία, συναντούν την Παράδοση των Ίνκας και εμπλουτίζονται χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τις τεχνικές της. Το πρόγραμμα διδάσκει σε βάθος τις θεραπευτικές τεχνικές των Σαμάνων του Περού σε θεωρητικό και βιωματικό επίπεδο. Ο κάθε μαθητής εκπαιδεύεται στο πώς να χρησιμοποιεί τη Σαμανική γνώση και τεχνική στη θεραπεία άλλων καθώς και πώς μπορεί να ενσωματώσει αυτά τα εργαλεία στην προσωπική του θεραπευτική προσέγγιση.

Βασικά είναι ένας μεγάλος κύκλος, ένας χάρτης τεσσάρων βημάτων για να γίνει κάποιος ένα άτομο γνώσης και δύναμης. Αυτός ο αρχαίος χάρτης είναι χωρισμένος σε τέσσερα τμήματα, με βάση τις βασικές κατευθύνσεις μιας πυξίδας. Περιγράφει την διαδικασία που απαιτείται για να ολοκληρωθούμε. Έτσι ξεκινάμε το ταξίδι με το να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας.

Το ταξίδι του σαμάνου είναι το ταξίδι του πληγωμένου θεραπευτή και καθώς θεραπεύουμε τον εαυτό μας, ο πόνος και τα τραύματα που αναδύονται γίνονται η βάση της εξουσίας μας, μετατρέπονται σε δύναμη και συμπόνια. Αυτό είναι το ταξίδι που αναλαμβάνει να κάνει ο σαμάνος, προκειμένου να γίνει θεραπευτής και σοφός. Είναι ένα ταξίδι που όλοι μας αναλαμβάνουμε να κάνουμε κατά την διάρκεια της ζωής μας. Εδώ θα το κάνουμε συνειδητά!

Τι είναι οι 4 κατευθύνσεις στις οποίες αναφέρεστε στο σεμινάριό σας;

Οι 4 κατευθύνσεις συμβολίζουν τα 4 επίπεδα, τα 4 μονοπάτια τα οποία θα επισκεφτείτε κατά την εκπαίδευση ώστε να ολοκληρώσετε τον Θεραπευτικό Τροχό και να λάβετε τα δώρα του κάθε επιπέδου. Έχουν τα ονόματα των τεσσάρων κατευθύνσεων ξεκινώντας με τον Νότο, συνεχίζοντας με την Δύση, τον Βορρά και την Ανατολή. Κάθε κατεύθυνση έχει διαφορετικό θέμα και είναι χτισμένη πάνω στην γνώση και τις δεξιότητες της προηγούμενης. Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει σαμάνικες μυήσεις, τελετουργικά, τελετές, ταξίδια σε άλλες καταστάσεις συνείδησης, πολύ βαθιές ενεργειακές θεραπευτικές διαδικασίες, διαλογισμούς, ενεργειακές ασκήσεις, μυστικιστικές εμπειρίες και ένα βαθύ μοίρασμα αγάπης.

Έτσι, στον Νότο λαμβάνετε το δώρο της θεραπείας και θεραπεύεστε και εσείς.

Στην Δύση μαθαίνετε τους τρόπους του Ειρηνικού πολεμιστή, τις τεχνικές της μη-βίας, έρχεστε σε σωστή σχέση με τους προγόνους σας.

Στον Βορρά εμβαθύνετε στις θεραπευτικές διδασκαλίες και τις διδασκαλίες της σοφίας. Ο Βορράς είναι γνωστός ως ο δρόμος του σοφού, ως ο δρόμος αυτού που μπορεί να μαθευτεί αλλά όχι να ειπωθεί.

Η Ανατολή είναι ο δρόμος του οραματιστή που ονειρεύεται στην ύπαρξη, που ανιχνεύει τις δυνατότητες πριν κοιτάξει τις πιθανότητες. Είναι ο πρακτικός ονειρευτής, το άτομο που γνωρίζει ότι αν δεν ονειρευτούμε τον κόσμο μας στην ύπαρξη, τότε θα συμβιβαστούμε με τον συλλογικό εφιάλτη της ιστορίας.

Ξεκινάτε από τον Νότο που αντιπροσωπεύεται από το ερπετό και εισέρχεστε από αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να θεραπεύσετε το παρελθόν σας με τον τρόπο που το ερπετό αλλάζει δέρμα δηλαδή όλο μαζί με τη μία και όχι λίγο λίγο, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε στην Δύση, αλλά όλο μαζί. Το ερπετό αναπαριστά την σύνδεσή μας με την γη, με το πάθος μας, με την λίμπιντό μας, με τη σεξουαλικότητά μας, με τον ενστικτώδη εαυτό μας…

Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζει κάποιος μαθαίνοντας τη μέθοδο;

Τα οφέλη είναι πραγματικά τεράστια και σε πολλά επίπεδα. Λειτουργούν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα δηλαδή δεν σταματούν με το τέλος των σεμιναρίων αλλά συνεχίζονται σε όλη την διάρκεια της ζωής μας. Φαίνονται στην καθημερινότητα αλλά και σε πιο βαθιά επίπεδα του Είναι μας, αφού άλλωστε όλα ξεκινούν από εκεί!

Καταρχάς ερχόμαστε σε επαφή με τον αυθεντικό εαυτό μας, μαθαίνουμε να πιστεύουμε στον εαυτό μας, στις ικανότητες μας, να φέρνουμε στο προσκήνιο τα μοναδικά μας δώρα και ταλέντα, να θεραπεύουμε τις πληγές μας, να απελευθερώνουμε όλα όσα δεν χρειαζόμαστε πλέον.

Αυτή η εκπαίδευση μας επιτρέπει να ωριμάσουμε πνευματικά και συγχρόνως να αυξήσουμε την αυτοπεποίθηση μας ώστε η ζωή που ζούμε να είναι δική μας και όχι των άλλων. Να γίνουμε το παράδειγμα στον κόσμο ενός νέου είδους ηγεσίας που ξεκινάει από μέσα μας και απλώνεται στις οικογένειες μας, στις κοινότητες, και στον κόσμο γύρω μας. Προχωράμε δημιουργώντας ένα νέο δικό μας χάρτη που διαμορφώνει το πεπρωμένο μας και αλλάζει τον κόσμο μας.

Αποκτάμε την γνώση της προσωπικής θεραπείας και δύναμης και βοηθάμε και άλλους να θεραπεύονται από τις πληγές τους. Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε ισχυρές και αρχαίες διαδικασίες που επιτρέπουν τις μετατοπίσεις και την επούλωση με τρόπο κομψό, νιώθοντας την ανακούφιση αλλά και την χάρη. Επίσης μαθαίνουμε την τέχνη της υλοποίησης της πραγματικότητας μας και πολλά άλλα τα οποία ανακαλύπτει κανείς χρησιμοποιώντας αυτές τις γνώσεις και τεχνικές.

Θεραπευτικός Τροχός

 

Όσα γράφετε φαίνονται ιδιαίτερα συναρπαστικά. Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω οτιδήποτε, όμως, θέλω να σας ρωτήσω αν υπάρχει πραγματικά κάποια βάση σε όλα αυτά. Λέτε ότι η Υπερ-Προσωπική ψυχοθεραπεία και η Σύγχρονη Ενεργειακή ψυχολογία, η νευροβιολογία, συναντούν την Παράδοση των Ίνκα. Μπορείτε να μας πείτε που συναντιούνται;

Όχι απλά συναντιούνται αλλά τα βρίσκουν μεταξύ τους… και κάνουν συναρπαστική παρέα!!! Η Παράδοση των Ίνκας στηρίζεται στην εσωτερική γαλήνη και στο να ζει κάποιος σε αρμονία με τον εαυτό του, την φύση και το περιβάλλον με φυσικούς και πνευματικούς τρόπους. Από εκεί ξεκινούν όλα από την εσωτερική αρμονία.

Για να αποκτήσει κανείς γαλήνη μέσα του είναι λογικό ότι θα πρέπει να αποβάλλει τα παλιά πρότυπα συμπεριφοράς, τραύματα και πληγές από το παρελθόν. Αυτά επιτυγχάνονται μέσω σαμάνικων ταξιδιών, δηλαδή διαλογισμών, τελετουργικών και άλλων ενεργειακών τεχνικών οι οποίες αλλάζουν τις νευρικές οδούς στον εγκέφαλο δημιουργώντας νέα μονοπάτια στις νευρικές συνδέσεις και νέες συμπεριφορές, για αυτό μιλάμε για νευροβιολογία.

Άλλωστε ο ίδιος ο Alberto Villoldo, Ph.D., δημιουργός του Θεραπευτικού Τροχού, είναι ψυχολόγος και ιατρικός ανθρωπολόγος. Έχει σπουδάσει τις θεραπευτικές πρακτικές των Σαμάνων Ίνκας και του Αμαζόνιου για περισσότερο από 25 χρόνια. Κατά τη περίοδο που ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του San Francisco στις ΗΠΑ ίδρυσε το Εργαστήριο Βιολογικής Αυτο-Ρύθμισης για να μελετήσει τον τρόπο που ο εγκέφαλος δημιουργεί ψυχοσωματική υγεία και ασθένεια. Ο Villoldo άφησε την καριέρα του ως κλασικός ιατρός όταν ανακάλυψε ότι οι πρακτικές των Ίνκας λειτουργούν αποτελεσματικά στην ψυχολογία και στον ανθρώπινο ψυχισμό και ως ψυχολόγος είναι ο πλέον κατάλληλος να το αποδείξει, πράγμα που κάνει στα εργαστήρια του. Σήμερα διευθύνει την The Four Winds Society, όπου εκπαιδεύει άτομα από όλο τον κόσμο στην άσκηση της Ενεργειακής Ιατρικής και στην Ανάκτηση Ψυχής.

Η μεγάλη του εμπειρία ως κλασικός γιατρός και μετά ως σαμάνος του έδωσαν την γνώση και τα εργαλεία ώστε να «παντρέψει» αρμονικά την μεγάλη παράδοση των Ίνκας με την δυτική σύγχρονη ενεργειακή ψυχοθεραπεία ώστε να μπορεί κάποιος να μάθει, να αφομοιώσει και να αξιοποιήσει αυτές τις γνώσεις στην πράξη με τον καλύτερο τρόπο!

Τι είναι αυτό που μπορούμε μάθουμε από τη ζωή των Ίνκας;

Οι Ίνκας μας διδάσκουν το «ΑΥΝΗ» δηλαδή τον νόμο της Αρμονίας. Τα πάντα θα πρέπει να είναι σε αρμονία και σε σωστή σχέση μεταξύ τους. Εμείς με τον εαυτό μας, εμείς με τους άλλους, με τον Δημιουργό, με την φύση, με τα πιστεύω μας, με οτιδήποτε κάνουμε. Αυτό μας οδηγεί, αυτό επιδιώκουμε και αυτό είναι το ζητούμενο και το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης.

Η εκπαίδευση στον θεραπευτικό τροχό ισοδυναμεί με την εκπαίδευση του να γίνει κανείς αυτό που οι Ίνκας αποκαλούν “Σαμάνος”; Και τι σημαίνει αυτό;

Σωστά! Η εκπαίδευση στον Θεραπευτικό Τροχό ισοδυναμεί με την εκπαίδευση του να γίνει κανείς αυτό που οι Ίνκας αποκαλούν “Σαμάνος”. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζει πως να χρησιμοποιεί την ενέργεια – γιατί όλα είναι ενέργεια- για να βοηθάει τον εαυτό του και τους άλλους. Επίσης να συν-δημιουργεί με το πνεύμα και τις Ιερές Δυνάμεις του Σύμπαντος. Στην διάρκεια του Τροχού μαθαίνουμε δυνατά θεραπευτικά εργαλεία που μας βοηθούν να κάνουμε την αλλαγή και να κατακτήσουμε διάφορες δεξιότητες.

Σημαίνει ότι κάποιος έχει βαδίσει το μονοπάτι μέσα από τις 4 κατευθύνσεις και έχει κάνει ένα μεγάλο εσωτερικό ταξίδι από ενεργειακές διαδικασίες και ενεργειακές ανυψώσεις από τον πυρήνα, έχει αφήσει πίσω το παρελθόν και προχωράει στο φωτεινό μέλλον το οποίο χτίζει με κάθε επιλογή του στο παρόν.
Σαμάνος είναι ένας δυνατός θεραπευτής, σύμβουλος, πνευματικός καθοδηγητής, μέντορας, ή ένας καταλύτης αλλαγής. Αυτό σημαίνει να είσαι σαμάνος στον σημερινό κόσμο.

Κα Τελειώνη, διαβάζοντας το βιογραφικό σας, διαπιστώνω ότι έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στον χώρο της αυτοβελτίωσης και σε πολλά θεραπευτικά συστήματα. Μπορείτε να μας πείτε από την πείρα σας, τι το διαφορετικό έχει να μας προσφέρει ο Θεραπευτικός τροχός από ότι ήδη μας προσφέρουν άλλες μέθοδοι;

Ο Θεραπευτικός Τροχός μας προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτογνωσίας, αυτό-θεραπείας και εξέλιξης τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και σε πρακτικό αλλά και τις γνώσεις να βοηθήσουμε τους άλλους. Συνδυάζει αρμονικά με γνώση και σοφία πολλά επίπεδα εμβάθυνσης και διαφορετικές τεχνικές που δένουν τέλεια μεταξύ τους, όπως διαλογισμό, ψυχοθεραπεία, δραματοθεραπεία, νευρογλωσσικό προγραμματισμό, πνευματικότητα, ενεργειακές θεραπείες, μυήσεις και άλλα. Το δυνατό του χαρτί που κάνει την διαφορά είναι τα πολύ δυνατά τελετουργικά τα οποία αγκαλιάζουν σαν μια μεγάλη ομπρέλα όλα τα υπόλοιπα με αποτέλεσμα οι αλλαγές να γειώνονται και να αποτυπώνονται γερά στο υποσυνείδητο. Γι αυτό λέμε ότι η μεταμόρφωση που συμβαίνει σε όσους βαδίσουν αυτό το μονοπάτι είναι τεράστια και οι αλλαγές εντυπωσιακές!

Τελειώνω τη συνέντευξη με μια γενική ερώτηση την οποία εμπνεύστηκα από το βιβλίο σας «Όλοι οι Ευτυχισμένοι Άνθρωποι που ξέρω ». Ποιο είναι το ένα κοινό χαρακτηριστικό των ευτυχισμένων ανθρώπων που ξέρετε;

Χαίρομαι γι αυτή την ερώτηση γιατί είναι ένα από τα βιβλία μου που αγαπώ ιδιαίτερα… Είναι βασισμένο σε πραγματικούς ανθρώπους τους οποίους γνωρίζω προσωπικά και άθελα τους έγιναν πηγή έμπνευσης για μένα ώστε να κάνω ακριβώς αυτό: Να αρχίσω να παρατηρώ όλα τα κοινά χαρακτηριστικά τους και να τα συγκεντρώσω στο συγκεκριμένο βιβλίο. Το πιο σημαντικό ίσως χαρακτηριστικό τους είναι το εξής:

Είναι ευτυχισμένοι σε κάθε περίπτωση, κατάσταση και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, δηλαδή δεν περιμένουν τις καταστάσεις να τους κάνουν ευτυχισμένους αλλά δημιουργούν μόνοι τους την ευτυχία. Έχουν το «χάρισμα» να είναι ευτυχισμένοι με αυτό που κάνουν όσο και το να κάνουν αυτό που τους κάνει ευτυχισμένους!!!


Μετά από αίτημα ενδιαφερομένων, η  εκπαίδευση στον Θεραπευτικό Τροχό επαναλαμβάνεται στις 13 Ιουλίου. Μάθετε περισσότερα για την εκπαίδευση εδώ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα