Θεσσαλονίκη: 7 λόγοι που την αγαπάμε

Θεσσαλονίκη 7 λόγοι που την αγαπάμε

΄Οσα τραγούδια κι αν έχουν γραφτεί για τη Θεσσαλονίκη, ποτέ δεν θα είναι αρκετά για να εκφράσουν τον έρωτα που εμπνέει αυτή η πόλη, στους επισκέπτες της.

Η πανέμορφη συμπρωτεύουσα ιδρύθηκε το 315 π.Χ από το βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο και πήρε το όνομά της από την ετεροθαλή αδελφή του Μ. Αλεξάνδρου και σύζυγο του Κασσάνδρου.

Σε όλες τις περιόδους της ιστορίας, η Θεσσαλονίκη ήταν μια πόλη κοσμοπολίτικη και οικονομικά εύρωστη. Το έτος 42 π.Χ ανακυρήχθηκε ελεύθερη πόλη «civitas libera” και μεταξύ των προνομίων που απέκτησε, ήταν και η κοπή νομίσματος, κάτι που απογείωσε το εμπόριο της.

Κατά τη Ρωμαϊκή Περίοδο της ιστορίας της υπήρξε μια από τις πρωτεύουσες των επαρχιών κατά τους χρόνους διακυβέρνησης της Τετραρχίας ενώ υπήρξε και πρωτεύουσα όλων των Επαρχιών του Ελληνικού χώρου.

Εκτός όμως από την ευημερία της σε υλικό επίπεδο, η Θεσσαλονίκη ήταν γνωστή και για την πνευματική της κίνηση.

Λόγιοι, ποιητές, ρήτορες και φιλόσοφοι κοσμούσαν την πνευματική κίνηση της πόλης, που δικαίως χαρακτηρίστηκε ως εφάμιλλη με εκείνη της Κωνσταντινούπολης.

Αν δεν έχετε επισκεφθεί ακόμα τη Θεσσαλονίκη, είναι καιρός να το κάνετε.

Εμείς θα σας αναφέρουμε 7 από τους αμέτρητους λόγους για τους οποίους αξίζει να την επισκεφθείτε και εσείς …..ετοιμάστε τις βαλίτσες σας.

Μα φυσικά για να δείτε από κοντά το Λευκό Πύργο!

Οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα, ο Λευκός Πύργος υψώνεται ακόμη στην παραλία της Θεσσαλονίκης και αποτελεί το Σύμβολο της πόλης.

Για να περπατήσετε στην Πλατεία Αριστοτέλους

Στο κέντρο της πόλης, στη λεωφόρο Νίκης, αποτελεί σημείο – αναφορά για τους Θεσσαλονικείς, τόσο λόγω της θέσης της όσο και λόγω των γεγονότων με τα οποία έχει συνδεθεί και του ρόλου της στο παρελθόν και στο σύγχρονο παρόν : σφύζει από κόσμο και κίνηση καθημερινά και εκεί διοργανώνονται πάρα πολλές κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Για να επισκεφθείτε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ)

Το Τεχνικό Μουσείο έχει συμπληρώσει μια ιστορία συνεχούς δράσης που προσεγγίζει πλέον τα 30 έτη (1978-σήμερα) στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας, κατά την οποία πέρασε από διάφορα στάδια ανάπτυξης. Κατά την περίοδο αυτή παρακολούθησαν τις ποικίλες δραστηριότητές του πάνω από 800.000 άτομα – κυρίως νέοι – που βρήκαν σ’ αυτό το κατάλληλο περιβάλλον για την ενημέρωση και την ενασχόλησή τους με τον Τεχνικό Πολιτισμό.

Για να κάνετε περίπατο στο δάσος του Σέιχ Σου

Το Σέιχ Σου, αποκαλούμενο και Κέδρινος λόφος, είναι περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης που εκτείνεται στις νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές του Χορτιάτη μέχρι και το δρόμο Επταπυργίου – Ασβεστοχωρίου. Αποτελεί πνεύμονα της πόλης και χώρο αναψυχής των κατοίκων της. Η ονομασία μεταφράζεται σε νερό του Σεΐχη και προήλθε από τη βρύση που υπήρχε σε μουσουλμανικό νεκρικό μνημείο (τουρμπέ), το ερείπιο του οποίου υπάρχει ακόμα στην τοποθεσία Χίλια Δέντρα.

Για να επισκεφθείτε την Αγία Σοφία

Ή για την ακρίβεια το Ναό της του Θεού Σοφίας, έναν από τους σπουδαιότερους και αρχαιότερους ναούς της πόλης.

Για να δοκιμάσετε τις απίθανες γαστρονομικές εκπλήξεις της πόλης

Η θεσσαλονίκη φημίζεται για το απολαυστικό φαγητό και την κουζίνα της. Όποιες κι αν είναι οι προτιμήσεις σας, θα βρείτε σίγουρα το κατάλληλο εστιατόριο που θα σερβίρει αυτό που σας αρέσει.

Για να δείτε τη νυχτερινή ζωή της πόλης που θα σας μείνει αξέχαστη!

Οι νύχτες στη Θεσσαλονίκη είναι εμπειρία! Τα πιο γνωστά ταξιδιωτικά περιοδικά και websites ανακαλύπτουν το ένα μετά το άλλο τη νυχτερινή ζωή της πόλης, μάλιστα το National Geographic συμπεριέλαβε τη Θεσσαλονίκη στη λίστα με τις 10 κορυφαίες πόλεις του κόσμου για τη νυχτερινή τους ζωή!

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα