Οι θετικές και οι αρνητικές συνήθειες της σκέψης

Οι θετικές και οι αρνητικές συνήθειες της σκέψης

Οι συνήθειες της σκέψης λέγονται «συμπεριφορές». Παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυσκολία στη διαχείρισή τους, απ’ όσο οι πρακτικές μας συνήθειες, γιατί είναι δύσκολο να διαχωρίσετε μια σκέψη και να προσπαθήσετε να την αλλάξετε.
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γράφετε τις σκέψεις και τις συμπεριφορές σας σε χαρτί. Θα σας επιτρέψει να αναλύσετε κάθε σκέψη, κάθε νήμα από το κουβάρι του μυαλού σας χωριστά.
Για παράδειγμα, στην Καμπότζη, συνηθίζουν να τρώνε ακρίδες, ταραντούλες, σκουλήκια, κατσαρίδες και άλλα έντομα, και μάλιστα η κουζίνα τους θεωρείται εκλεπτυσμένη.

Ελάχιστοι είναι οι Δυτικοί, που έχουν δοκιμάσει κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι επιδεικνύουν απόλυτη συμπεριφορά ως προς το να φάνε έντομα και είναι ως επί το πλείστον αρνητικοί.

Αυτές οι συμπεριφορές συνήθως βασίζονται στον συσχετισμό των εντόμων με πιθανές ασθένειες και όχι στην θρεπτική αξία των εντόμων.
Όταν με το γιο μου, τον Μπράντον, ήμασταν στη Σιβηρία, μας σέρβιραν ένα γεύμα που περιείχε γλώσσα βοδινή, γουρουνοπόδαρα, μάτια αγελάδας, αρνίσια μυαλά και άλλες απροσδιόριστες λιχουδιές.
Όσοι δεν είναι από τη Σιβηρία θα έτρεμαν κα μόνο στη σκέψη να φάνε ένα τέτοιο πιάτο και μάλιστα μπορεί να ένιωθαν ανακατωσούρα, καθώς το ενεργοποιητικό τους σύστημα (RAS) θα τους απεικόνιζε να το τρώνε.
Αν σκεφτείτε, όμως, μόνο τη διατροφική αξία αυτού του πιάτου, μπορείτε κάλλιστα να το φάτε, όπως κάναμε κι εμείς. Το πρώτο βήμα για κάθε επιτυχία στη ζωή μας είναι να τροφοδοτούμε το ενεργοποιητικό μας σύστημα (RAS) με θετικές εικόνες του επιθυμητού μας στόχου.
«Η κακή συμπεριφορά είναι σαν το σκασμένο λάστιχο. Δεν μπορείς να πας πουθενά, αν δεν την αλλάξεις».

Οι περισσότεροι δυσκολεύονται να αλλάξουν τις αρνητικές τους συνήθειες, γιατί προσπαθούν να αλλάξουν μόνο τις σωματικές αντιδράσεις, που σχετίζονται με κάθε συνήθεια, και όχι την αιτία που τις προκαλεί, δηλαδή τη σκέψη.
Είναι πανεύκολο να πάρετε το πιρούνι σας και να φάτε αρνίσια μυαλά, αλλά, αν δεν αλλάξετε πρώτα τη στάση σας απέναντι στο γιατί θα πρέπει να το κάνετε, δεν πρόκειται ποτέ να σας γίνει συνήθεια.

«Ο ενθουσιασμός, ο αυτοσεβασμός, η αποφασιστικότητα, η αυτοπεποίηθηση είναι συνήθεις θετικοί τρόποι σκέψης. Αντίστοιχα, η αναβλητικότητα, η άρνηση και τα παράπονα είναι συνήθεις αρνητικές σκέψεις».

Η αυτοπεποίθηση είναι μια συνήθεια της σκέψης. Αυτοπεποίθηση σημαίνει να ξέρετε ότι οι ενέργειές σας θα σας φέρουν θετικά αποτελέσματα.
Αλλά για να μπορέσετε να αποκτήσετε αυτήν τη γνώση θα πρέπει να έχετε δοκιμάσει διάφορους άλλους τρόπους, μέχρι να καταλήξετε στον κατάλληλο τρόπο για σας.

Οι περισσότερες προσπάθειές σας σε κάτι καινούργιο δεν θα σας δώσουν αμέσως θετικά αποτελέσματα.
Γι’ αυτό και η αποτυχία είναι καίριο μέρος της επιτυχίας σας. Όσο περισσότερες αποτυχίες έχετε, τόσα περισσότερα θα μάθετε για τον τρόπο, που πρέπει να ακολουθήσετε, και θα αποκτάτε όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

«Η αποτυχία είναι προϋπόθεση για τη μεγάλη επιτυχία. Αν θέλετε να πετύχετε γρήγορα, διπλασιάστε τις αποτυχίες σας» Μπράιαν Τρέισι.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Allan & Barbara Pease «Η Απάντηση» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα