Θετικότητα: Το μέσο που μας οδηγεί στη ζωή που ονειρευόμαστε

Θετικότητα: Το μέσο που μας οδηγεί στη ζωή που ονειρευόμαστε

Και ποιος δεν θα ήθελε να ζει μια ευτυχισμένη, γεμάτη υγεία και αγάπη, ζωή; Εσύ, όπως κι εγώ, και όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη μας ποθούμε να ζούμε τη ζωή των ονείρων μας. Που μπορεί για τον καθένα μας ξεχωριστά να διαφέρει, μιας και δεν έχουμε όλοι τα ίδια όνειρα, αλλά όλοι, σε γενικές γραμμές, θέλουμε μια υγιή, ευτυχισμένη ζωή.

Το μέσο που οδηγεί, όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά, εμένα κι εσένα, στην ζωή που επιθυμείς είναι η θετικότητα. Ο θετικός τρόπος σκέψης και δράσης έχει αντίκτυπο σε όλο σου το είναι, στην υγεία σου, στο σώμα σου, στην ψυχολογία και την πνευματικότητά σου.

Από τη στιγμή που υιοθετείς θετική νοοτροπία και στάση ζωής, αυτόματα είσαι πιο αισιόδοξος ως άτομο και ενεργείς με θετικούς τρόπους. Όντας, λοιπόν, αισιόδοξο και θετικό άτομο είσαι πιο ευτυχισμένος, διατηρείς τον εαυτό σου σε καλύτερα επίπεδα υγείας και ανταποκρίνεσαι πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά σε θεραπείες, που τυχόν έχεις ανάγκη. Ακόμη, έχεις άριστες κοινωνικές, επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις και είσαι περισσότερο δημοφιλής στον κύκλο σου. Τώρα, πετυχαίνεις πολύ περισσότερα πράγματα στη ζωή σου, υλοποιείς τους στόχους σου και εκπληρώνεις τις επιθυμίες και τα όνειρά σου, καθώς επιδεικνύεις δράση, ευελιξία και αμεσότητα στη λήψη αποφάσεων.

Η μαγεία της θετικότητας έγκειται στο γεγονός ότι η θετική σκέψη ανοίγει την πόρτα προς τα θετικά συναισθήματα. Τα θετικά συναισθήματα με τη σειρά τους διευρύνουν τον ορίζοντα της σκέψης και των επιλογών, με αποτέλεσμα να νιώθεις πιο δυνατός και να αποκτάς τη σιγουριά πως μπορείς να αντιμετωπίσεις τις οποιεσδήποτε καταστάσεις με αποτελεσματικότερο και θετικότερο τρόπο.

Και έτσι ακριβώς γίνεται, γιατί πλέον γνωρίζεις πως δεν έχει σημασία τι αντιμετωπίζεις κάθε φορά, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το ερμηνεύεις, το χειρίζεσαι και το αντιμετωπίζεις.

Για να είσαι σε θέση, κάθε στιγμή, να δρας θετικά, χρειάζεται η θετικότητά σου να απορρέει από την ψυχή σου, από ολόκληρο το είναι σου. Η θετική σκέψη πάντα συνοδεύεται από θετικά συναισθήματα, όπως η αγάπη, η χαρά, η ευγνωμοσύνη, η ικανοποίηση και άλλα. Αυτό είναι το κύριο γνώρισμα της θετικότητας. Άρα, ανά πάσα στιγμή μπορείς να διακρίνεις αν η διάθεσή σου είναι θετική ή όχι.

Διαβάστε επίσης: 10 πρακτικές που μας βοηθούν να αυξήσουμε την πνευματική μας δύναμη

Σε περίπτωση που «τσακώσεις» τον εαυτό σου να νιώθει αρνητικά, δυσάρεστα συναισθήματα, όπως το άγχος, το στρες, η λύπη, η ζήλια, τότε σημαίνει πως η θετικότητά σου δεν λειτουργεί τη δεδομένη στιγμή. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί η θετική σκέψη που προσπαθείς να υιοθετήσεις δεν λειτουργεί στο 100/100 ακόμη, είτε επειδή είναι επιβαλλόμενη.

Αν προσπαθήσεις να επιβάλεις στον εαυτό σου έναν θετικό τρόπο σκέψης, ο οποίος δεν ταιριάζει σε εσένα προσωπικά, τότε τα θετικά συναισθήματα δεν θα δημιουργηθούν, αλλά θα δώσουν τη θέση τους στα δυσάρεστα συναισθήματα. Τότε, η «υποτιθέμενη θετική σκέψη» θα καταλάβεις πως δεν λειτουργεί για σένα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όσο πιέζεις τον εαυτό σου να σκεφτεί θετικά, προκαλείς ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Και αυτό θα το καταλάβεις αν νιώσεις αγανάκτηση στις άκαρπες προσπάθειες που κάνεις προκειμένου να αλλάξεις.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Άντρης Χαϊράλλα «Θετική Μεταδοτικότητα» από τις εκδόσεις iwrite.gr

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα