Θυμός ο Καταστροφικός; – Όχι απαραίτητα!

Θυμός - Κακεργέτης ή Δάσκαλος;

Ο καθένας μπορεί εύκολα να θυμώσει. Μα να θυμώσει κανείς τότε που πρέπει, στο βαθμό που είναι σωστό, στον κατάλληλο χρόνο, για ένα δίκαιο ζήτημα, και με το σωστό τρόπο, δεν είναι στο χέρι του καθενός κι ούτε είναι εύκολο πράγμα.
Αριστοτέλης

Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο,είναι εξαιρετικά δύσκολο ο θυμός να συνάδει με:

  • Διάκριση
  • Μέτρο
  • Κατάλληλο χρόνο
  • Δικαιοσύνη ως προς την αιτία
  • Σωστή έκφραση

 

Όλοι αναγνωρίζουμε πως είναι ένα από τα εντονότερα και πλέον…καταστροφικά  ανθρώπινα συναισθήματα. Μπορεί να ισοπεδώσει ανθρώπινες ζωές,κοινωνίες,πολιτισμούς ή απλά οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο του.Αυτή είναι κι η αιτία της δαιμονοποίησης ενός συναισθήματος καθ’όλα φυσιολογικού.

Μάθαμε λοιπόν να πορευόμαστε , ξορκίζοντάς τον σαν κάτι το «διαβολικό» ,κάτι γνώριμο μεν,μη αποδεκτό δε,μιας και από νωρίς υιοθετήσαμε τα «κληρονομικά» μας οικογενειακά και κοινωνικά στερεότυπα .

Τελικά ο θυμός είναι κακός;

Ο θυμός απλά υφίσταται ως συναίσθημα! Καλοί ή κακοί είναι απλά οι χειρισμοί μας ως προς την έκφραση και τη διαχείρισή του.
Και ας μην ξεχνάμε πως όπως και κάθετί δυσάρεστο έχει πολλά να μας πει για τον εαυτό μας.  Αρκεί να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια και τ’αυτιά μας κάθε φορά που τον συναντάμε.

Ο θυμός μπορεί να γίνει ο καλύτερος μας σύμμαχος στο μονοπάτι μας προς την αυτογνωσία και ο καλύτερος …τροφοδότης ενέργειας αν καταφέρουμε να ελέγξουμε τους μεγατόνους που απελευθερώνει στις εκρήξεις του.

 

Η Σφαιρική Αντιληπτικότητα και το Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής ΑξίΖΩ διοργανώνουν στην Αθήνα το Σεμινάριο διαχείρισης & δημιουργικής έκφρασης Θυμού.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα