Να θυμάστε ότι η επιτυχία δεν έρχεται πάντα με την πρώτη. Ο Θωμάς Έντισον ήταν ένας διάσημος εφευρέτης, ο οποίος έχει εφεύρει πολλά από τα τεχνολογικά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα. Ακόμη και εφευρέσεις άλλων, όπως ήταν το τηλέφωνο, τις βελτίωσε ο ίδιος. Στη διάρκεια της ζωής του κατοχύρωσε πάνω από χίλιες ευρεσιτεχνίες.
Αναμφίβολα η σπουδαιότερη καινοτομία που εισήγαγε ήταν το να δημιουργήσει και να στελεχώσει το μεγαλύτερο συγκρότημα Έρευνας και Ανάπτυξης παγκοσμίως, από το οποίο πήγαζε το χειμαρρώδες ρεύμα των εφευρέσεων και των ευρεσιτεχνιών του.
Το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης που ίδρυσε στο Μένλο Παρκ αποτελούσε μια ρηξικέλευθη σύλληψη εκείνη την εποχή, αλλά σύντομα κατέστη το πρότυπο για χιλιάδες παρόμοια τμήματα που δημιούργησαν εταιρείες όλων των κλάδων σε όλο τον κόσμο.
Εντούτοις ο Έντισον είναι περισσότερο γνωστός για την εφεύρεση του πρώτου αξιόπιστου ηλεκτρικού λαμπτήρα πυράκτωσης. Ελάχιστοι αντιλαμβάνονται ότι ο Έντισον δεν ήταν ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα του να χρησιμοποιήσει τον ηλεκτρισμό για παραγωγή φωτισμού. Παρότι κι άλλοι είχαν πειραματιστεί με την ίδια ιδέα ακόμη και έναν αιώνα πριν από τον Έντισον, κανένας τους δεν είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια πηγή φωτισμού με πρακτική αξία.
Το εκπληκτικό επίτευγμα του Έντισον ήταν ότι ανέπτυξε ένα αξιόπιστο σύστημα φωτισμού, με μεγάλη διάρκεια ζωής και αποδεκτό κόστος λειτουργίας. Έπειτα από χιλιάδες ανεπιτυχείς προσπάθειες, κάποιος του πρότεινε να τα παρατήσει, αφού είχε αποτύχει τόσο πολλές φορές.
Του απάντησε: «Δεν έχω αποτύχει. Έχω ανακαλύψει χιλιάδες τρόπους που δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Διαβάστε επίσης: Το μυστικό της επιτυχίας του Τόμας Έντισον που αξίζει να εφαρμόζουμε
Μετά από ενάμιση χρόνο όπου ο Έντισον συνέχισε στωικά να επιμένει παρά τα αδιέξοδα που συναντούσε, τελικά βρήκε τη λύση.
Και, προκειμένου να έχει το σύστημά του πρακτική αξία, χρειάστηκε επίσης να αναπτύξει παράλληλα και άλλα εφτά πρόσθετα συστήματα – όπως τον τρόπο κατασκευής του ίδιου του λαμπτήρα και τη βιδωτή επαφή προσαρμογής στη βάση του, τον διακόπτη φωτισμού και ούτω καθεξής.
Και όλα αυτά θα έπρεπε να μπορούν να κατασκευαστούν με λογικό κόστος.
Από κοινού αυτές οι εξελίξεις αποτέλεσαν ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας, το οποίο εκμεταλλευόμαστε ακόμη και σήμερα, πάνω από έναν αιώνα αργότερα.
Ιδού δύο δηλώσεις που αποδίδονται στον Έντισον, οι οποίες μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε πώς είχε τη δυνατότητα να επιμένει σε κάτι όταν όλοι οι άλλοι θα τα είχαν παρατήσει προπολλού.
«Η μεγαλοφυΐα είναι 1% έμπνευση και 99% ιδρώτας».
Κατά συνέπεια, όταν ακούμε για μια «μεγαλοφυΐα», στην ουσία έχουμε ένα προικισμένο άτομο που όμως έχει δουλέψει και σκληρά.
«Πολλές αποτυχίες στη ζωή τις βιώνει αυτός που δεν αντιλήφθηκε πόσο κοντά βρισκόταν στην επιτυχία όταν τα παράτησε».
Απόσπασμα από το βιβλίο του John DiPietro «Μπορείς να μεγαλουργήσεις κι ας μην είσαι τέλειος!» από τις εκδόσεις Θέσις