“Τι αποκαλύπτει το χρωματικό ψυχικό πορτρέτο ή το χρωματικό προφίλ μας; ” της Ζωής Νικητάκη

Τι αποκαλύπτει το χρωματικό ψυχικό πορτρέτο ή το χρωματικό προφίλ μας;  της Ζωής Νικητάκη

Χθες με ρώτησε ένας γιατρός, αν μπορώ να τον ζωγραφίσω μέσα από μια φωτογραφία του, να του φτιάξω δηλαδή το πορτρέτο. «Θέλεις να σου φτιάξω το χρωματικό ψυχικό σου πορτρέτο;» την ρώτησα, «νομίζω πως έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ίσως πάρεις απαντήσεις σε κάποια ερώτηματά σου που εκκρεμούν», συνέχισα.
«Ψυχικό χρωματικό πορτρέτο; Τι είναι αυτό;» με ρώτησε και ξεκίνησα να του εξηγώ. Δοθείσης όμως της ευκαιρίας αυτής, σκέφτηκα ότι θα είχε ίσως ενδιαφέρον να μοιραστώ και μαζί σας κάποιες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να είναι το χρωματικό πορτρέτο ή αλλιώς χρωματικό προφίλ.

"Τι αποκαλύπτει το χρωματικό ψυχικό πορτρέτο ή το χρωματικό προφίλ μας; " της Ζωής Νικητάκη

Είναι μια μέθοδος της ψυχοδυναμικής χρωματοθεραπείας που χρησιμοποιεί το χρώμα σαν κύριο εργαλείο συμβουλευτικής, αυτογνωσίας και θεραπευτικής διαδικασίας, ώστε να εκδηλώσει στην επιφάνεια και να φωτίσει τις δυνατότητες του ατόμου, τα ταλέντα και τα χαρίσματά του, το κρυμμένο ψυχικό δυναμικό του, τον σκοπό της ζωής του, τις προκλήσεις, τα εμπόδια και τους τρόπους αντιμετώπισης και υπέρβασής τους.
Ο κόσμος μας κι εμείς είμαστε καμωμένοι από χρώματα. Όταν το φως από τον ήλιο διέρχεται στην ατμόσφαιρα, τα ατμοσφαιρικά μόρια αντανακλούν το φως και εμείς προσλαμβάνουμε το λευκό, το οποίο περιέχει όλα τα χρώματα στο ορατό φάσμα, αν και μερικές φορές περιγράφεται ως αχρωματικό χρώμα. O κάθε άνθρωπος αποτελεί μια σύνθεση φωτός, μια συγκεκριμένη χρωματική συμφωνία, που σύμφωνα με τις αρχές της ψυχοδυναμικής χρωματοθεραπείας δομείται από τέσσερες βασικά χρώματα σαν νότες που συνθέτουν μια μοναδική χρωματική μελωδία.

Ο καθένας μας λοιπόν εμφέρει τέσσερα βασικά χρώματα που συνθέτουν με τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο το χρωματικό αποτύπωμα της ψυχής του. Το χρώμα είναι σοφό, γνωρίζει σε βάθος και ως οδηγός μπορεί να δώσει απαντήσεις για τα ερωτήματά σου και ταυτόχρονα μπορεί να σου προσφέρει το κλειδί για να μπορέσεις να ξεκλειδώσεις τις κρυμμένες πινελιές του ψυχικού δυναμικού σου. Το χρώμα μπορεί να λειτουργήσει μεταμορφωτικά στο να μπορέσεις να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, για να πραγματώσεις την πληρότητά σου, για να συνδεθείς με τον εκπληρωμένο σου εαυτό.

Το χρωματικό πορτρέτο ή χρωματικό προφίλ αποτελεί την προσωπική μας σφραγίδα, είναι σαν τη δήλωση της ψυχής «έρχομαι για να μάθω κάτι συγκεκριμένο, για να εκπληρώσω έναν σκοπό». Ο Γιουνγκ το αποκαλούσε «διαδικασία εξατομίκευσης», να εκπληρώσεις το αποτύπωμα, με το οποίο γεννήθηκες, ώστε να βοηθήσεις την ανθρωπότητα να εξελιχθεί. Και μόνο εσύ μπορείς να το κάνεις, με τον δικό σου μοναδικό, ιδιαίτερο, ξεχωριστό και ανεπανάληπτο τρόπο, και ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να σε αντιγράψει. Επομένως, με το χρωματικό πορτρέτο, βοηθάμε κάποιον να εκδηλώσει τον σκοπό του μέσα από έναν προσωπικό και ιδιαίτερο τρόπο. Ταυτόχρονα, του υπενθυμίζουμε πως όταν είμαι η καλύτερη εκδοχή αυτού που μπορώ να είμαι, τότε δεν έχω να συγκριθώ με κάποιον άλλο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως και μόνο από το χρωματικό πορτρέτο μπορούμε να εντοπίσουμε παθογένειες ή ακόμα σε ποια σωματική περιοχή υπάρχει κάποια δυσλειτουργία, κλπ.

Επίσης, από τα χρώματα που λείπουν στο άτομο ή ακόμα από τα χρώματα που απεχθάνεται, μπορούμε να συλλέξουμε χρήσιμες πληροφορίες και να βοηθήσουμε το άτομο, ώστε να ανακαλύψει, να βγάλει στην επιφάνεια, να κατανοήσει και να θεραπεύσει κάποιο βαθύτερο τραύμα του. Αν για παράδειγμα, λείπει το πορτοκαλί, το άτομο δημιουργεί σχέσεις συνεξάρτησης σα να αναζητά κυρίως τον πατέρα του. Είναι μια πρόκληση για τη ψυχή στην περίπτωση αυτή προκειμένου να μάθει για τις σχέσεις, οπότε μπορεί να εμφανίζονται στη ζωή του ατόμου τα ίδια άτομα για να λάβει το μάθημα. Σαφώς, αυτή είναι μια από το φάσμα των πιθανοτήτων της έλλειψης του συγκεκριμένου χρώματος.

Μπορεί επίσης να συσχετίζει κάποιος κάποια χρώματα με τραυματικές εμπειρίες, της παρούσης ή προηγούμενων ζωών, οπότε δημιουργείται επιλεκτική αχρωματοψία, παύει να βλέπει συγκεκριμένα χρώματα. Τα απωθεί στην περίπτωση αυτή, μέχρι να μπορέσει το Ασυνείδητο να διευθετήσει τις εμπειρίες με τα χρώματα.

Σε ένα προφίλ δείχνουμε στον πελάτη τις προκλήσεις, αλλά και τα δώρα που έχει για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Το χρωματικό προφίλ βοηθά να ανακαλύψει κάποιος το δικό του προσωπικό έδαφος, τον προσωπικό του σκοπό ύπαρξης. Και όπως έλεγε ο Γιουνγκ, «δεν υπάρχει πιο ασφαλές μέρος από το να στέκεσαι στο δικό σου έδαφος.» Μας βοηθά να γειωθούμε και να συνδεθούμε με τον προσωπικό τόπο δύναμής μας. Είναι ο αληθινός μας τόπος, εκεί όπου είμαστε πλήρεις, ολοκληρωμένοι, ασφαλείς και απολύτως προστατευμένοι. Μας υπενθυμίζει το πεδίο των απεριόριστων δυνατοτήτων που ο Πνευματικός Εαυτός μας εμφέρει και μπορεί να μας συνδέσει με αυτό ακριβώς το πεδίο, ώστε να μπορέσουμε να δούμε και να κατανοήσουμε σε βάθος την ουσία και το νόημα των ανθρώπινων εμπειριών μας.

Μέσα από τα χρώματα κάποιου μπορούμε να λάβουμε πληροφορίες για το οικογενειακό περιβάλλον, στο οποίο γεννήθηκε, αλλά και πληροφορίες σε προγονικό επίπεδο και σε επίπεδο άλλων ζωών. Μπορούμε ακόμα να δούμε τον εσωτερικό τόπο που το άτομο εναποθέτει τις συνειδητές ελπίδες και τα όνειρά του, τα λανθάνοντα δώρα του, που είναι ακόμα κρυμμένα στην Σκιά, το πώς οι γονείς θα μπορούσαν να σχετισθούν καλύτερα με αυτό το παιδί. Μπορούμε ακόμα να δούμε τα κληρονομημένα ταλέντα ή τα χαρίσματα που φέρει το άτομο μαζί του από περασμένες ζωές, αλλά και τι είναι δυνατόν να μπλοκάρει ή να περιορίζει το άτομο από την εκδήλωση αυτών των ταλέντων, του κρυμμένου ψυχικού δυναμικού που εμφέρει. Κάποιες φορές το άτομο μπορεί να κουβαλάει ιστορίες από προηγούμενες ζωές της ψυχής ή από το προγονικό πεδίο που ζητούν επίλυση. Ίσως να πρόκειται για ιστορίες που δεν έχουν κλείσει τον κύκλο τους και μεταφέρουν τα εκκρεμή ζητήματά τους από ζωή σε ζωή ή από γενιά σε γενιά προκειμένου το άτομο να μπορέσει να τα δει, να τα κατανοήσει και να ολοκληρώσει τον κύκλο τους, ώστε να τελειώσει η επανάληψη του παρελθόντος και να υπάρξει μετάβαση σε μια νένα κατάσταση.

Το χρώμα μπορεί να έχει μεταμορφωτική επίδραση στη ζωή κάποιου σε πολλά επίπεδα, και καθώς είναι δόνηση φωτός τα αποτελέσματά του μπορεί να εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα από άλλες μεθόδους συμβουλευτικής και αυτογνωσιακής – θεραπευτικής προσέγγισης. Μέσα από το χρωματικό προφίλ το άτομο μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι ήρθε η ώρα να διαλύσει τις ψευδαισθήσεις του που λειτουργούν αυτοπεριοριστικά σε όλα τα επίπεδα της ζωής του και να κατανοήσει ποιες αλλαγές χρειάζεται να κάνει στην εργασία του, στις σχέσεις του, στις συνήθειές του, στις ιδέες του και γενικά στη ζωή του.

Υπάρχει μια παλιά ινδιάνικη ιστορία που λέει ότι η Λιβελούλα ήταν κάποτε ένας Δράκος. Αυτός ο δράκος είχε λέπια ιριδίζοντα σαν τα φτερά της λιβελούλας. Ήταν γεμάτος σοφία και πετούσε μέσα στη νύχτα φέρνοντας φως με τη φλογερή του ανάσα. Η ανάσα του έφερνε μαγεία και τη ψευδαίσθηση της αλλαγής μορφής. Κάποτε όμως ο δράκος παγιδεύτηκε στη δική του ψευδαίσθηση, καθώς το κογιότ τον προκάλεσε να αλλάξει μορφή.
Ο δράκος δέχτηκε την πρόκληση και έβαλε όλη του την αξιοσύνη στα μαγικά για να αποδείξει στο κογιότ ποιος ήταν πραγματικά. Έχασε όμως τη δύναμή του και το καινούριο του σώμα έγινε το σώμα της λιβελούλας.

  • Μήπως ένας δράκος είναι κρυμμένος στης λιβελούλας τη μορφή;
  • Μήπως ένα κρυμμένο δυναμικό μέσα σας περιμένει υπομονετικά να αποκαλυφθεί και στην επιφάνεια να αναδυθεί;
  • Ποια είναι η ουσία των ανέμων της αλλαγής πίσω από της λιβελούλας τη μορφή;

Ζωή Νικητάκη

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα