Τι μπορείτε να κάνετε πριν διακόψετε το κάπνισμα

Τι μπορείτε να κάνετε πριν διακόψετε το κάπνισμα

Η νικοτίνη είναι μία εξαιρετικά εθιστική, χημική ουσία, η οποία δημιουργεί άμεσα εθισμό σε όποιον καπνίζει. Έχει μεγάλη σημασία για τον σύγχρονο άνθρωπο να αποφύγει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις εξαρτήσεις και τις ουσίες που τις προκαλούν, διότι έτσι, η ποιότητα της κοινωνίας ολόκληρης αλλάζει και αναβαθμίζεται και όχι μόνο η ποιότητα της δικής του ζωής.

Οι καπνιστές που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τη ζωή τους αλλά φοβούνται το στερητικό σύνδρομο καθώς και τα καταθλιπτικά συναισθήματα που επακολουθούν της διακοπής καπνίσματος, μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα για αυτό ώστε, να μεταβούν στο νέο επίπεδο της ζωής τους γρήγορα και εύκολα, σχεδόν άμεσα.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις που μπορούν να δυναμώσουν τη θέλησή σας αλλά και την πίστη σας ότι μπορείτε να το κάνετε.

Ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος

Ο καλύτερος τρόπος για να τονώσουμε τη θέλησή μας και την επιθυμία μας να σταματήσουμε τη χρήση του καπνίσματος είναι να ενημερωθούμε επαρκώς και όσο πιο πολύ μπορούμε, για το τι συμβαίνει όταν καπνίζουμε, τι συμβαίνει όταν διακόπτουμε το κάπνισμα και τι συμβαίνει όταν πια δεν καπνίζουμε.

Το διαδίκτυο σε αυτή την περίπτωση μπορεί ν’ αποδειχθεί ένας μεγάλος ευεργέτης, καθώς μπορούμε να βρούμε χιλιάδες άρθρα περί καπνίσματος και διακοπής του.

Ενημέρωση για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας

Ένα σύντομο «σεμινάριο» περί ντοπαμίνης και ενδορφινών θα μας δείξει τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα και τον εγκέφαλό μας και μας αναγκάζει να ζήσουμε όλα αυτά τα θλιβερά συμπτώματα όταν διακόπτουμε το κάπνισμα. Και σ’ αυτή την περίπτωση, το διαδίκτυο θα μας διαφωτίσει επαρκώς.

Αλλαγή στη διατροφή

Αλλάξτε τη διατροφή σας πριν να διακόψετε το κάπνισμα. Μειώστε σχεδόν εξολοκλήρου τη ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες και αρχίστε να συνηθίζετε τη φυσική γλύκα που υπάρχει στα φρούτα, τα δημητριακά, ακόμα και στα όσπρια.

Να έχετε πάντα κατά νου ότι πολλές φορές, ο εθισμός στη νικοτίνη κρύβει έναν άλλο σοβαρό εθισμό, αυτόν στο φαγητό.

Γι’ αυτό και πολλοί καπνιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά παραπανίσια κιλά σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή καπνίσματος.

Ενεργοποίηση των φυσικών ενδορφινών

Μπορείτε να μπείτε στη διαδικασία φυσικής αποκατάστασης των νευροδιαβιβαστών ευχαρίστησης και ικανοποίησης με περπάτημα, γυμναστική, με χρόνο που περνάτε στη φύση, παιχνίδι με παιδιά και ζώα, με κωμωδίες και μασάζ.

Το μασάζ μάλιστα, παρέχει αύξηση των ενδορφινών είτε σας κάνουν είτε κάνετε εσείς σε άλλους, οπότε με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να ανανεώσετε και τις σχέσεις σας με συντρόφους, γονείς, παιδιά και λοιπούς κοντινούς.

Ψυχοθεραπεία

Σήμερα, το να επισκεφτούμε έναν ψυχολόγο, δεν είναι πια ταμπού. Ακόμα κι αν νιώθετε άβολα με την ιδέα, τολμήστε μία πρώτη επίσκεψη.

Όσο παράλογο κι αν σας φαίνεται να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο, εντούτοις, πρόκειται για μια πολύ πιο λογική επιλογή από το κάπνισμα που έχετε συνηθίσει και σας φαίνεται νορμάλ να καπνίζετε ένα με δύο πακέτα τη μέρα!

Σίγουρα, έχετε ήδη αρχίσει ν’ αντιλαμβάνεστε τη μιζέρια του πράγματος όταν βρίσκεστε να καπνίζετε σε ειδικούς θαλάμους για καπνιστές στ’ αεροδρόμια, έξω από το μαγαζί στο οποίο εργάζεστε ή έχετε, στον απορροφητήρα της κουζίνας ή έξω στο μπαλκόνι.

Εναλλακτικές και ολιστικές θεραπείες

Τολμήστε να βρείτε τις εναλλακτικές θεραπείες που σας ταιριάζουν, σας αρέσουν και κάνουν για εσάς τη διακοπή καπνίσματος παιχνιδάκι. Reiki, Ανθοθεραπεία, EFT, Βελονισμός, Υπνοθεραπεία, Sedona method, Ho’oponopono κλπ, κλπ, κλπ… Η λίστα συνεχώς εμπλουτίζεται και τ’ αποτελέσματα είναι καλύτερα, πέρα από κάθε φαντασία.

Θυμηθείτε ότι η ασθένεια του εθισμού είναι μια χρόνια και θανατηφόρα ασθένεια που κατακλέβει τα αποθέματα της ενέργειάς σας με ύπουλο τρόπο.

Για να καταφέρετε να διακόψετε και να μην επανέλθετε ξανά στην ενεργό χρήση της νικοτίνης, θα χρειαστείτε μεγάλα αποθέματα ενέργειας. Γεμίστε τις μπαταρίες σας και καθαρίστε το ενεργειακό σας πεδίο όσο καλύτερα μπορείτε.

Στοματική υγιεινή

Ίσως να σας φαίνεται άσχετο ή ίσως και να έχετε παρατηρήσει μέσα από δική σας εμπειρία ότι με καθαρό στόμα, η γεύση του καπνού είναι απλά απαίσια. Θυμίζει την πρώτη μας ρουφηξιά.

Ξεκινήστε με έναν καλό καθαρισμό στον οδοντίατρο και διορθώστε τυχόν οδοντικά προβλήματα. Ο οδοντίατρος θα σας προτείνει το κατάλληλο βούρτσισμα και οδοντικό νήμα μαζί με οδοντικά διαλύματα. Απλά κάντε ό,τι σας πει.

Αν σας περάσει από το μυαλό η σκέψη ότι, επειδή πλένετε τα δόντια σας πάντα μετά το φαγητό δεν χρειάζεστε οδοντικό νήμα, είναι παγίδα, μη την πατήσετε.

Υγιεινή άνω αναπνευστικού

Στα φαρμακεία θα βρείτε αλατόνερο σε μορφή σπρέι για τη ρινική κοιλότητα. Υιοθετήστε και αυτή τη συνήθεια να καθαρίζετε τα ρουθούνια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.Αυτό θα απαλλάξει το άνω αναπνευστικό σας από εστίες βακτηρίων τα οποία προκαλούν διάφορα αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και μεγάλο μέρος της επιθυμίας μας για κάπνισμα.

Η νικοτίνη εξάλλου, είναι ένα ισχυρό εντομοκτόνο το οποίο δημιουργούν τα φύλλα στα φυτά του καπνού, προκειμένου να απαλλαχτούν από επιδρομές μικροβίων, βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών.

Υγιεινή του πεπτικού συστήματος

Φυτικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά, και πολλά πολλά άλλα που θα βρείτε στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, θα βοηθήσουν τον πεπτικό σας σωλήνα να μπει σε ρυθμό.

Δεν υπάρχει καλύτερη και πιο σωτήρια προετοιμασία για όσους ετοιμάζονται να διακόψουν το κάπνισμα, μιας και ένα από τα προβλήματα των πρώτων εβδομάδων είναι η διαρκής δυσκοιλιότητα.

Οι καθαρτικές ιδιότητες της νικοτίνης έχουν αδρανήσει και τις ικανότητες του πεπτικού μας σωλήνα να λειτουργεί αυτοβούλως.

Σταδιακή μείωση των καφέδων

Η σταδιακή μείωση των καφέδων στον ένα την ημέρα θα σας βοηθήσει πρωτ’ απ’ όλα να χαλαρώσετε, να μην έχετε πολλά νεύρα και να κοιμάστε καλύτερα.

Επίσης, θα αφήσει το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργήσει αυτόνομα, δίχως να χρειάζεται τις καθαρτικές ιδιότητες της καφεΐνης.

Ξεκινήστε να πίνετε νερό

Αφήνουμε για τελευταία, την πιο πολύτιμη συμβουλή του άρθρου η οποία από μόνη της, αν ασκηθεί σωστά, είναι ικανή να σας βγάλει από τον εφιάλτη του καπνίσματος δίχως να το καταλάβετε.

Βλέπετε, το σύνδρομο στέρησης, έχει ξεκινήσει πολύ πριν αρχίσουμε το κάπνισμα, όχι απλά πριν το κόψουμε.

Το σύνδρομο της στέρησης σε φυσικό επίπεδο ξεκινά μόλις η αφυδάτωση του οργανισμού γίνει χρόνια. Από εκεί και πέρα θέλουμε μονίμως «κάτι» για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, δίχως το μυαλό μας να πηγαίνει στο απλό και ταπεινό νερό.

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού συμβαίνει όταν καταναλώνουμε 3 λίτρα νερό ημερησίως. Ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να ενυδατώσετε πλήρως τον οργανισμό σας είναι πολύ απλός: Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν καπνίσετε ή πιείτε ένα με δύο ποτήρια νερό κάθε μία ώρα. Πιείτε τρία λίτρα νερό την ημέρα, δηλαδή, δύο μπουκάλια του ενάμισι λίτρου.Σε δεκαπέντε ημέρες η αίσθηση της πληρότητας θα σας εκπλήξει κάτι παραπάνω από ευχάριστα!

Η σωστή προετοιμασία θα σας απαλλάξει από τον επιπλέον φόβο και θα σας οπλίσει με θάρρος για την ώρα της μεγάλης απόφασης. Δώστε στον εαυτό σας τον πολύτιμο χρόνο που χρειάζεται ώστε να πράξει με συνείδηση.

Ελένη Μπινιάρη,
Κοινωνική, Κλινική Ψυχολόγος Εξαρτήσεων
Ανθοθεραπεύτρια,
Reiki Master & Teacher

Σχετικές Εκδηλώσεις στην Εναλλακτική Ατζέντα

 

 

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα