Τι είναι η Συστημική Αναπαράσταση

Συστημική Αναπαράσταση - Τι είναι και πως λειτουργεί

Η Συστημική Αναπαράσταση (ΣΑ) είναι μία βιωματική (ψυχό)θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί την αναπαράσταση των σχέσεων μεταξύ των ατόμων ενός συστήματος π.χ. οικογενειακού, κοινωνικού ή επαγγελματικού, και αποκαλύπτει εύστοχα τις κρυφές δυναμικές που δρουν μέσα στο σύστημα μεταξύ των μελών του.

Πρόκειται για μια θεραπευτική, ενεργειακή εργασία, στην οποία αποκομίζονται με βιωματικό τρόπο πολύπλευρες συνειδητοποιήσεις για κρυμμένα θέματα και αίτια, που μπορεί να προκαλούν ανισορροπία και μπλοκάρισμα στην ενεργειακή φύση των εμπλεκόμενων ατόμων ή/και παραγόντων. Η συνειδητοποίηση είναι το πρώτο και κυρίαρχο βήμα για θετικές αλλαγές.

Η ικανότητα μας να χαλαρώσουμε, να νοιώσουμε καλά με τον εαυτό μας και να ζήσουμε στο έπακρο των δυνατοτήτων μας, επηρεάζεται έντονα και άμεσα από την θέση που έχουμε μέσα στην οικογένεια καταγωγής και οικογένεια που δημιουργήσαμε εμείς ή/και με τον χώρο εργασίας μας.

Συχνά, από αγάπη -και λόγω της ανάγκης μας να ανήκουμε κάπου- θυσιάζουμε χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε την φυσική μας θέση μέσα στο σύστημα για να διατηρήσουμε ισορροπίες. Είτε προσπαθώντας να εκπληρώσουμε την “μοίρα” κάποιου άλλου, είτε κουβαλώντας στους δικούς μας ώμους τα συναισθήματα των άλλων παίρνοντας την θέση κάποιου ατόμου που έχει αποκλειστεί ή απορριφθεί από το σύστημα.

Λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο κουβαλάμε τα βάρη των άλλων και δεν ζούμε την ζωή που μας ήταν προορισμένη.

Μέσα από την μέθοδο της Συστημικής Αναπαράστασης, θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε και να καταλάβετε την κρυμμένη δυναμική του συστήματος σας και να ξανά-βρείτε την θέση που δικαιούστε μέσα σε αυτό.

Μόλις θυμηθείτε την ξεχασμένη (σας) αρμονία, θα νιώσετε μεγάλη απελευθέρωση και θα πλημμυρίσετε από νέα ενέργεια για την δική σας ζωή.

Παίρνοντας μέρος σε ένα γκρουπ Συστημικής Αναπαράστασης ανακαλύπτετε κρυμμένες δυναμικές που σας επηρεάζουν είτε στήνοντας δίκη σας αναπαράσταση, είτε παίρνοντας μέρος σαν αντιπρόσωπος σε αναπαράσταση άλλου ατόμου, είτε απλά με το να παρευρίσκεστε και να παρακολουθείτε.

Δημιουργώντας την δική σας συστημική αναπαράσταση, ή συμμετέχοντας σε εκείνη των άλλων συμμετεχόντων, θα βιώσετε πολλά τα οποία θα οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές στην ζωή σας.

Ιστορική αναδρομή: Εμπνευστής και δημιουργός της ΣΑ είναι ο Μπερτ Χέλλινγκερ. Γεννημένος στη Γερμανία το 1925, σπούδασε Φιλοσοφία, Θεολογία και Παιδαγωγική και εργάστηκε 16 χρόνια  σε Καθολική Ιεραποστολή στη Ν. Αφρική. Στην πορεία εκπαιδεύτηκε ως ψυχοθεραπευτής και μέσα από τη μακρά πορεία και εμπειρία του, ανέπτυξε αυτή τη μέθοδο.

Η προσέγγιση του Χέλλινγκερ βασίζεται στην υπαρξιακή φαινομενολογία καθώς και στις πεποιθήσεις των Zulu περί οικογένειας.

Μαίρη Κολιούση, Εναλλακτική θεραπεύτρια

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα