Τι κάνει το Elon Musk τόσο ιδιαίτερο;

elon musk

Ακόμα και όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο σαν τον Elon Musk, το να μεγαλουργήσεις σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς, λογισμικό, ενέργεια, μεταφορές και αεροδιαστημική και μάλιστα, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Πολλοί απέδωσαν την επιτυχία αυτή του Musk, στην εξαιρετική εργατικότητά του (εργάζεται κατά μέσο όρο 85 ώρες την εβδομάδα), άλλοι στην ικανότητά του να οραματίζεται το μέλλον και άλλοι, στην απίστευτη ανθεκτικότητά του.

Όλα αυτά όμως, είναι χαρακτηριστικά που τα έχουν και άλλοι άνθρωποι, που ούτε κατά διάνοια πέτυχαν ό,τι έχει πετύχει ο Elon Musk.

Τι διαφορετικό κάνει αυτός ο άνθρωπος;

Υπάρχει η γενική παραδοχή ότι, για να γίνει κανείς δύναμη παγκόσμιας κλάσης, θα πρέπει να επικεντρωθεί μόνο σε ένα πεδίο. Ωστόσο, ο Elon Musk έχει παραβιάσει εντελώς αυτόν τον κανόνα. Η εμπειρία του κυμαίνεται από την τεχνολογία των πυραύλων, τη μηχανική, τις κατασκευές, τη φυσική και την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι την ηλιακή ενέργεια.

Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος αυτός είναι πολυμαθής.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι αν μελετήσετε σε πολλούς τομείς, η γνώση σας δεν θα είναι ποτέ βαθιά και θα παραμείνει σε ένα επιφανειακό επίπεδο. Οι επιτυχίες όμως των πολυμαθών ανθρώπων μέσα στο χρόνο, δείχνει ότι αυτό δεν είναι σωστό.

Η εκμάθηση σε πολλά πεδία προσφέρει αρκετά και σημαντικά πλεονεκτήματα:

1.Το να είστε απλά ικανός σε δύο ή περισσότερες δεξιότητες μπορεί να μην σας φαίνεται πολύ σημαντικό. Ωστόσο, ο συνδυασμός αυτών των δεξιοτήτων, μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα σύνολο δεξιοτήτων παγκόσμιας κλάσης.

2. Σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε πολλές και διαφορετικές πληροφορίες και επομένως, να έχετε ένα πλεονέκτημα καινοτομίας, την ώρα που οι περισσότεροι εστιάζουν σε ένα μοναδικό πεδίο.

3. Θέτει γερά θεμέλια στη μελλοντική καριέρα σας.

4. Σας βοηθά να διακριθείτε και να ανταγωνιστείτε στην παγκόσμια οικονομία.

Για παράδειγμα, αν δραστηριοποιείστε στον κλάδο της τεχνολογίας αλλά παράλληλα, έχετε και πολλές γνώσεις πάνω στη βιολογία – ενώ οι περισσότεροι συνάδελφοί σας δεν γνωρίζουν παρά μόνο ό,τι σχετίζεται με την τεχνολογία – εσείς, θα έχετε ιδέες που σχεδόν κανένας από τους άλλους δεν θα μπορούσε να έχει.

Εάν βρίσκεστε στον κλάδο της βιολογίας αλλά παράλληλα, έχετε και καλές γνώσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, τότε, θα έχετε καλύτερη πληροφόρηση και θα μπορείτε να μιλήσετε και να εκφέρετε άποψη, την ώρα που όλοι οι άλλοι θα παραμένουν σιωπηλοί, σε μια σχετική συζήτηση.

Η αλήθεια είναι ότι, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μαθαίνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που σπούδασαν ή που τους ενδιαφέρει, παρόλο που κάθε νέο πεδίο που θα μάθαιναν, θα τους έδινε τη δυνατότητα να κάνουν συνδυασμούς που οι υπόλοιποι δεν θα μπορούσαν να κάνουν.

Αυτό είναι το σύγχρονο πλεονέκτημα του πολυμαθή.

Μελετώντας τη ζωή του Elon Musk αλλά και των σημαντικότερων επιστημόνων σε όλη την ιστορία, ανακαλύπτουμε ότι από τους 20, οι 15 ήταν πολυμαθείς.
Οι ιδρυτές των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο, Bill Gates, Steve Jobs, Warren Buffett, Larry Page και Jeff Bezos, όλοι τους πολυμαθείς, ακολουθούσαν ή ακολουθούν τον κανόνα των 5 ωρών.

Ο κανόνας των 5 ωρών που εφαρμόζουν οι άνθρωποι αυτοί είναι, να αφιερώνουν 5 ώρες την εβδομάδα στη μάθηση, μελετώντας και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους σε διάφορους τομείς που επιλέγουν.

Αν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες να επιτύχετε, σε όποιον τομέα και αν δραστηριοποιείστε, ακολουθήστε το παράδειγμα αυτών των ανθρώπων.

Αφιερώστε τουλάχιστον 5 ώρες την εβδομάδα στη μάθηση.

Η μελέτη σας ας είναι ευρεία και σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.
Κατανοήστε βαθύτερες αρχές και νοητικά μοντέλα που συνδέουν αυτούς τους τομείς.
Εφαρμόστε αυτά τα διανοητικά μοντέλα στη βασική τους ειδικότητα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα