Τι σημαίνει όταν οι ενήλικες χρησιμοποιούν λούτρινα για να κοιμούνται;

Τι σημαίνει όταν οι ενήλικες χρησιμοποιούν λούτρινα για να κοιμούνται;

Μια αλυσίδα ξενοδοχείων, αφού ανακάλυψε εβδομήντα πέντε χιλιάδες λούτρινα αρκουδάκια, ξεχασμένα στα δωμάτια, αποφάσισε να κάνει μια έρευνα. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Τα λούτρινα που βρέθηκαν στα τετρακόσια πενήντα δύο ξενοδοχεία στην Αγγλία ανήκαν κυρίως σε ενήλικους.

Η έρευνα αναφέρει ότι 35 τοις εκατό των Βρετανών ενήλικων έχουν ένα λούτρινο, 51 τοις εκατό των Άγγλων παραδέχονται ότι έχουν κρατήσει το λούτρινο αρκουδάκι των παιδικών τους χρόνων και 56 τοις εκατό των συμμετεχόντων σε αυτή την έρευνα θεωρούν θεμιτό να έχουν ένα λούτρινο ως ενήλικοι. Και μιας και γίνεται λόγος, τα λούτρινα έχουν ιδιότητες που απομακρύνουν το άγχος.

Η απεικόνιση ενός μέρους του εαυτού με ένα λούτρινο ζωάκι θυμίζει την εύθραυστη και ευάλωτη φύση του παιδικού Εαυτού. Πρόκειται για μια σπλαχνική ανάγκη ασφάλειας απέναντι στο συναίσθημα του φόβου.

Όταν πέφτει η νύχτα, η παρουσία του δίπλα θυμίζει την παιδική κουβερτούλα, μια φανταστική υποστήριξη για να αντιμετωπιστούν αυτά που παραμονεύουν μέσα στο σκοτάδι. Εάν η αντιπαράθεση με το σκοτάδι, τα όνειρα και τους εφιάλτες φαίνεται κάτι φυσικό για τους ενηλίκους, ο καθένας κρατά την παιδική μνήμη της ανησυχητικής αλλόκοτης όψης του εσωτερικού του κόσμου.

Πολλοί ενήλικοι χρησιμοποιούν ένα λούτρινο ζωάκι ως μεταβατικό αντικείμενο για να διώξουν τους φόβους ή τις αγωνίες τους. Κάτι τέτοιο είναι όχι μόνο υγιές, αλλά και πολύ ώριμο. Χρησιμοποιούν μία από τις δημιουργικές δυνάμεις της παιδικής ηλικίας, τον συμβολισμό. Το λούτρινο ζωάκι δεν είναι μια κουβερτούλα, είναι μια γέφυρα προς τον εαυτό, μια ευκαιρία να ξαναδημιουργηθούν οι δεσμοί και να τροφοδοτηθούν οι ανταλλαγές με τον παιδικό μας εαυτό.

Σας προτείνουμε να κάνετε τη δική σας έρευνα, ρωτώντας τους συγγενείς, συναδέλφους ή γνωστούς σας. Αυτή η έρευνα μπορεί να σας αποκαλύψει ένα ελάχιστα γνωστό φαινόμενο, συχνά κρυφό, και να σας δώσει την ευκαιρία να κάνετε παραγωγικές και αυθεντικές συζητήσεις γύρω από ένα αναπόφευκτο θέμα, την πλευρά της παιδικής ηλικίας, που εξακολουθεί να ζει μέσα σας:

Έχετε ένα λούτρινο αρκουδάκι ή άλλο ζωάκι για να κοιμηθείτε;

Κρατάτε σαν κόρη οφθαλμού ένα από τα αρκουδάκια ή μία από τιςκούκλες που είχατε όταν ήσαστε παιδί;

Απόσπασμα από το βιβλίο των Marie-France & Emmanuel Ballet de Coquereaumont «Νίκησε τον φόβο» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα