Τι συμβαίνει όταν λες “ναι” ενώ θέλεις να πεις “όχι”

Το Δεκέμβριο του 1945, ένας αγρότης κοντά στην αιγυπτιακή πόλη Ναγκ Χαμαντί ανακάλυψε πάνω από 50 κυλίνδρους μυστικιστικών κοπτικών εγγράφων που χρονολογούνταν από το 140 μ.Χ.
Περιείχαν μια συλλογή ρήσεων του Ιησού, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνονται στην Καινή Διαθήκη, και πολλές που δεν περιλαμβάνονται.
Τα έγγραφα αυτά έχουν γίνει γνωστά ως Ευαγγέλιο του Θωμά.
Ένα από τα πιο συναρπαστικά από αυτά τα μαθήματα (σε παράφραση εδώ) διδάσκει :
Αν εμφανίσεις αυτό που είναι μέσα σου,
θα σε σώσει.
Αν δεν εμφανίσεις αυτό που είναι μέσα σου,
θα σε σκοτώσει.

Βλέπω πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν κι από λίγο κάθε μέρα, επειδή η ζωή που ζουν εξωτερικά δεν ταιριάζει μ’ αυτό που είναι εσωτερικά.
Έχω επίσης δει πολλούς ανθρώπους να αποκτούν και πάλι τη ζωτική τους δύναμη γρήγορα, όταν λένε την αλήθεια για το ποιοι πραγματικά είναι και τι θέλουν να κάνουν.

Το παιχνίδι της ζωής είναι να εναρμονίσεις την εξωτερική σου έκφραση με την εσωτερική σου αλήθεια.
Είχα μια γραμματέα που δεν ήξερε να λέει “όχι”. Έλεγε “ναι” σε ό,τι της ζητούσα να κάνει και μετά, πολύ απλά, δεν έκανε εκείνα που δεν ήθελε. Αυτό ήταν πρόβλημα.
Μια μέρα τη ρώτησα αν μπορούσε να κάνει μια στάση καθώς θα πήγαινε στο σπίτι της και να πάρει ένα μελάνι για τον εκτυπωτή του γραφείου. Συμφώνησε, της έδωσα τη διεύθυνση του μαγαζιού και έφυγε.
Μια ώρα αργότερα, μου τηλεφώνησε για να με ρωτήσει πού ήταν το μαγαζί. Μέχρι να φτάσει εκεί, το μαγαζί είχε κλείσει.

Την επόμενη μέρα, προσπάθησε ξανά, και με πήρε πάλι στο τηλέφωνο. “Κάπου έβαλα τη διεύθυνση και δεν μπορώ να τη βρω”, μου είπε.
Της ξανάδωσα τη διεύθυνση, κι αυτή τη φορά έφτασε πριν κλείσει το μαγαζί. Όμως είχε ξεχάσει την πιστωτική κάρτα του γραφείου.

Τελικά, κατέβηκα στην πόλη και πήρα το μελάνι μόνος μου. Η γραμματέας μου δεν ήταν χαζή· στο γραφείο εκτελούσε θαυμάσια πολύπλοκες δουλειές στον υπολογιστή.
Απλώς δεν ήθελε να κάνει τη διαδρομή μέχρι το μαγαζί και φοβόταν να πει “όχι”. Μακάρι να μου είχε πει: “Θα προτιμούσα να μην το κάνω” κι εγώ θα είχα φροντίσει να βρω κάποια άλλη λύση.

Αν τα χείλη σου λένε “ναι” ενώ η καρδιά σου λέει “όχι”, τότε οδηγείς με το πόδι σου ταυτόχρονα στο γκάζι και στο φρένο.
Ή θα μείνεις ακίνητος ή το αυτοκίνητό σου θα “κλωτσάει”, ξεκινώντας και σταματώντας συνέχεια. Θα ήταν πολύ καλύτερα να πεις ένα ξεκάθαρο “ναι” ή ένα ξεκάθαρο “όχι”, παρά να ζεις με αλληλοσυγκρουόμενους στόχους.

Η Βίβλος μας λέει: “Το ναι σου να είναι ναι και το όχι σου όχι· όλα τα άλλα είναι έργο του διαβόλου”.
Και τι άλλο είναι ο διάβολος παρά δράση που δεν είναι ευθυγραμμισμένη με την πρόθεση;

Μη συμβιβάζεσαι με το να ζεις “με μισή καρδιά”. Να είσαι ολόκληρος. Να είσαι ακαταμάχητος δημιουργός.
Αν ενεργείς χωρίς την πλήρη συμμετοχή του πνεύματός σου, τότε σαμποτάρεις τα αποτελέσματά σου πριν ακόμα αρχίσεις. Όταν είσαι ολοκληρωτικά παρών, τότε είσαι πραγματικά ισχυρός!

Οι επιτυχημένοι πέφτουν με τα μούτρα στη δουλειά που έχουν μπροστά τους.
Ξέρουν γιατί βρίσκονται εδώ, αξιοποιούν τις ευκαιρίες και δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις.

Αν επιθυμείς να κατακτήσεις αυτού του είδους την κυριαρχία στη ζωή σου, το “ναι” σου πρέπει να είναι απόλυτο, το ίδιο και το “όχι” σου.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen “Ρούφηξε τη ζωή αντί να σε ρουφάει” από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα