Τι θα συνέβαινε εάν ήμασταν απόλυτα ειλικρινείς με όλους και για όλα;

Τι θα συνέβαινε εάν ήμασταν απόλυτα ειλικρινείς με όλους και για όλα;

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μας είναι να λέμε την αλήθεια και να ζούμε με ειλικρίνεια. Μαθαίνουμε από πολύ μικρή ηλικία να λέμε ψέματα και συνεχίζουμε τη ζωή μας με την ίδια τάση, να κρύβουμε με ψέματα την αλήθεια και τις ατέλειες που νομίζουμε ότι έχουμε.

Δεν εμπιστευόμαστε πια τους άλλους, ούτε και τον εαυτό μας γιατί είτε συνειδητά, είτε υποσυνείδητα ξέρουμε πως λέμε ψέματα και έτσι θεωρούμε πως και όλοι γύρω μας λένε επίσης ψέματα.

Αν επρόκειτο να μπείτε σε ένα δωμάτιο γεμάτο αγνώστους, θα αισθανόσασταν εκτεθειμένοι και ευάλωτοι στην κρίση των άλλων, και για αυτόν τον λόγο παρουσιάζουμε στον κόσμο μια εικόνα και την προβάλλουμε, και οι άνθρωποι μας κρίνουν σύμφωνα με την εικόνα αυτή.

Ο κάθε άνθρωπος μέσα στο δωμάτιο κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα και κανείς δεν είναι αυθεντικός, καθώς η εικόνα είναι ψέμα και άρα η αλήθεια δεν εκφράζεται.

Χρησιμοποιούμε πολλές εικόνες και τις αλλάζουμε ανάλογα με τη συντροφιά μας. Δεν έχουμε επαφή με τον αυθεντικό μας εαυτό, με την αλήθεια, γιατί τη φοβόμαστε. Αν ρωτούσατε τον εαυτό σας γιατί δεν λέτε την αλήθεια, μπορεί η απάντηση να είναι ο φόβος της απόρριψης, σε περίπτωση που δεν κριθείτε αρκετά συμπαθής, κι έτσι λέμε ψέματα για να κερδίσουμε κάποιου είδους στοργή από τους άλλους. Είναι όμως αυτή η στοργή αγάπη, ή είναι απλώς μια αντίδραση του δούναι και λαβείν της ευχαρίστησης;

Αν ήσασταν ειλικρινείς για όλους και για όλα στη ζωή σας, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σας, τι θα συνέβαινε;
Μόνο αν έχετε επίγνωση του ψέματος μέσα στο οποίο ζούσατε ως τώρα, μπορείτε να πράξετε τα απαραίτητα για να ζήσετε τη ζωή σας λέγοντας την αλήθεια, και το πρώτο βήμα για να ξεφύγετε από το ψέμα είναι η πράξη του να λέτε τι συμβαίνει κάθε στιγμή.

Ακόμα σημαντικότερο είναι το να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, έχοντας πλήρη αντίληψη του τι αισθάνεστε, βλέπετε και σκέφτεστε. Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί κάθε δισταγμός στην έκφραση της αλήθειας.

Όταν γίνετε ειλικρινείς, το ψέμα θα γίνει ορατό, πράγμα που έρχεται με τη μορφή κρίσεων και απόψεων. Ο τρόπος με τον οποίο έχει επηρεαστεί η προσωπικότητά σας σας αποκαλύπτεται και η αλήθεια έρχεται στο φως, όταν γνωρίζετε πλέον συνειδητά ότι λέτε ψέματα.

Το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας περιμένει να σωθεί από κάποιο λαμπρό αστέρι – να τους πάρει μακριά από το μαρτύριο και το χάος. Κάποιοι περιμένουν μια νέα χιλιετία, κάποια πλανητική ευθυγράμμιση ή το τέλος του κόσμου.

Όλοι αυτοί ψάχνουν εξωτερικά τη λύση για το χάος, προκειμένου να συντελεστεί κάποια αλλαγή στον πλανήτη.

Μόνο εσείς μπορείτε να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να μεταμορφώσουμε τον κόσμο μας.

Δεν μπορείτε να βασιστείτε σε άλλους, καθώς και αυτών η προσωπικότητα έχει δεχθεί επιρροές και είναι εξίσου μπερδεμένοι.

Η δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους και ο φόβος του να πούμε την αλήθεια, είναι ένα από τα μεγαλύτερα αίτια της απόστασης μεταξύ των ανθρώπων.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Keiti Keating «Το Φως» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα