Τίποτα δεν μας κρατά πίσω, παρά μόνο οι σκέψεις μας

Τίποτα δεν μας κρατά πίσω, παρά μόνο οι σκέψεις μας

Τίποτα δεν σου έχει προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι η ίδια σου η ψυχολογία. Τίποτα δεν σε έχει πληγώσει τόσο όσο οι ίδιες σου οι σκέψεις.

Τίποτα δεν είναι τόσο τρομαχτικό όσο η ιδέα ότι κάποιος θα μπορούσε να διαβάσει τις σκέψεις σου! Δώσε προσοχή στις σκέψεις σου και θα δεις ότι το 90% από αυτές είναι φόβοι, κρίσεις και ανησυχίες. Αν αφήσεις αυτές τις σκέψεις ελεύθερες στο δρόμο, οι περισσότερες θα έχουν συλληφθεί μέχρι το μεσημέρι!

Σταμάτα να σκέφτεσαι και άρχισε να ζεις!

Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που σε κρατάει πίσω είναι οι ίδιες σου οι σκέψεις. Ο φόβος, η ανησυχία και ο πόνος βρίσκονται, κυριολεκτικά, μόνο στο μυαλό σου. Στην πραγματικότητα, το μόνο εμπόδιο για την αγάπη χωρίς όρους είναι οι σκέψεις σου· το μόνο εμπόδιο για την παρά-λογη χαρά είναι οι σκέψεις σου· το μόνο εμπόδιο για την προσωπική σου επιτυχία είναι οι σκέψεις σου.

Η σκέψη είναι συνήθως σημαντικό εμπόδιο στη θεραπεία. Οι πελάτες που επιμένουν στη βαθιά ανάλυση και στα λογικά συμπεράσματα, συνήθως έχουν αργή πρόοδο. Η αληθινή θεραπεία έχει να κάνει με παράδοση, συγχώρεση, άφεμα και απελευθέρωση. Ο διαλογισμός, οι αναπνοές, η ομοιοπαθητική, η γιόγκα, ο χορός, η τέχνη και το μασάζ, για παράδειγμα, είναι όλα τόσο αποτελεσματικά επειδή παρακάμπτουν τη σκέψη.

Η ευτυχία εμφανίζεται όταν την επιτηρείς λιγότερο! Αν τη σκέφτεσαι υπερβολικά, καταλήγεις δυστυχισμένος. Η ευτυχία είναι αθώα και απλή· δεν είναι τεστ ευφυίας και δεν απαιτεί ιδιαίτερο δείκτη νοημοσύνης.

Στην πραγματικότητα, δεν μπορείς να φτάσεις στην ευτυχία με όχημα τη σκέψη. Η ψυχολογία μπορεί να σε πάει μέχρι ένα σημείο, επειδή η αληθινή ευτυχία, τελικά, είναι η εγκατάλειψη των σκέψεων, των θεωριών και της διανοητικής διαπραγμάτευσης.

Για να ζεις καλά, είναι σημαντικό να καλλιεργήσεις μια ευτυχισμένη σχέση με τις σκέψεις σου. Οι παρακάτω πέντε ιδέες είναι μια θαυμάσια συνταγή για ψυχική υγεία και χαρά.

Διαβάστε επίσης: Keanu Reeves: “Ο άνθρωπος που με κράτησε πίσω από την ευτυχία μου ήταν εγώ”

1.Οι σκέψεις σου δεν είναι αληθινές. Δεν είναι «πραγματικότητα», είναι ερμηνεία της πραγματικότητας. Καμιά σκέψη δεν έχει μεγαλύτερη αυθεντία απ’όση της δίνεις.

2. Όλες οι σκέψεις είναι περαστικές. Είναι σαν τα φύλλα στον άνεμο. Οι μόνες σκέψεις που μένουν είναι εκείνες στις οποίες επιμένεις.

3. Εσύ επιλέγεις τις σκέψεις σου. Κανείς άλλος! Μπορείς να επιλέξεις να αλλάξεις οποιαδήποτε σκέψη. Μπορείς επίσης να επιλέξεις αν θα βάλεις σε πράξη μια σκέψη ή όχι.

4. Οι σκέψεις δεν έχουν ισχύ. Είναι, κυριολεκτικά, ηλεκτρικά νοητικά παιχνίδια που παίρνουν ρεύμα από σένα. Δεν έχουν δική τους ισχύ.

5. Δε χρειάζεται να παίρνεις καμιά σκέψη σου στα σοβαρά. Ο Κινέζος φιλόσοφος Λάο Τσε είπε: «Μόλις κάνεις μια σκέψη, περιγέλασέ την».

Μια φορά τη μέρα, άφηνε στην άκρη τις σκέψεις σου. Ησύχαζε. Κλείνε τα μάτια σου. Ανάπνεε βαθιά. Φαντάσου ότι στην καρδιά του νου σου δεν υπάρχει φόβος, δεν υπάρχει «ψυχολογία», δεν υπάρχει εγώ ούτε όρια. Φαντάσου καθαρό φως. Φαντάσου απεριόριστη μακαριότητα. Φαντάσου απέραντη γαλήνη. Άφησε τις μικρές, καθημερινές σου σκέψεις να εξαφανιστούν. Άφησε το νου σου να θεραπευτεί ολότελα. Παραδόσου και άνοιξε δρόμο για την έμπνευση, την ανώτερη όραση και την αγάπη. Σκέψου λιγότερο, αγάπα περισσότερο.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Robert Holden «Στροφή στην Ευτυχία» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα