Το αρχαιότερο χρυσό κόσμημα στον κόσμο είναι μια μικροσκοπική χάντρα!

Το αρχαιότερο χρυσό κόσμημα στον κόσμο είναι μια μικροσκοπική χάντρα!

Ας μιλήσουμε για θησαυρούς! Μία μικροσκοπική χάντρα που βρέθηκε στην Βουλγαρία, θεωρείται από τους επιστήμονες το αρχαιότερο κόσμημα που κατασκευάστηκε ποτέ από χρυσάφι! Η διάμετρος του αντικειμένου είναι 4 χιλιοστά, ενώ το βάρος του δεν ξεπερνά τα 15 εκατοστά του γραμμαρίου.

Το 1976 , η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως χρυσά κοσμήματα στη βουλγαρική πόλη Βάρνα, στις ακτές της Μαύρης θάλασσας , τα οποία θεωρήθηκαν ως τα πρώτα χρυσά κοσμήματα που κατασκευάστηκαν ποτέ!

Αυτή η μικρή χάντρα, έρχεται να ανατρέψει τα ως τώρα δεδομένα των ερευνητών καθώς χρονολογείται γύρω στα 4.600- 4.500 π.Χ.

Ο Γιαβόρ Μποϊατζίεφ, συνεργαζόμενος καθηγητής με την Ακαδημία Φυσικών Επιστημών της Βουλγαρίας, δήλωσε: « Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι είναι αρχαιότερο εύρημα, από τα χρυσά ταφικά κοσμήματα της Βάρνας. Πρόκειται πράγματι για μια μεγαλειώδη ανακάλυψη! Είναι ένα μικροσκοπικό κομμάτι χρυσού, το οποίο όμως είναι αρκετά μεγάλο για να κερδίσει μια εξέχουσα θέση στην Ιστορία!»

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η χάντρα κατασκευάστηκε σε κάποιο εργαστήριο κοντά στην πόλη Παζαρτζίκ, που θεωρείται ένας από τους πρώτους – αν όχι ο πρώτος- «αστικός» οικισμός στην Ευρώπη. Πρόκειται για έναν οικισμό που δημιουργήθηκε περί το 6.000 π.Χ, από πληθυσμούς που έφτασαν από την Ανατολία και οι οποίοι έφεραν μαζί τους έναν ανεπτυγμένο πολιτισμό, 1.000 χρόνια νωρίτερα από τους Σουμέριους.

Το αντικείμενο θα εκτεθεί στο Μουσείο Ιστορίας του Παζαρτζίκ, αφού ολοκληρωθούν η καταγραφή και η ακριβής χρονολόγησή του.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα