«Το βρήκες!»: Ένα παιχνίδι επικοινωνίας για να βελτιώσετε την σχέση σας

«Το βρήκες!»: Ένα παιχνίδι επικοινωνίας για να βελτιώσετε την σχέση σας

Πάντοτε ρωτάω άλλους συμβούλους για να μου πουν ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές τεχνικές που χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν τα ζευγάρια.

Η φίλη μου η Μπάρμπαρα Ράινερ-Γιάφι μου έδειξε την τεχνική που ακολουθεί, μια τεχνική που τη θεωρώ πολύ αποτελεσματική στο να κάνει τους συντρόφους ν’ ακούνε ουσιαστικά ο ένας τον άλλον. Η μέθοδος λέγετα «Το βρήκες!»

Οι οδηγίες είναι πολύ απλές. Όταν πραγματικά θέλεις να ακούσει ο σύντροφός σου ακριβώς αυτά που θα του πεις, ζήτησέ του να παίξετε το «Το βρήκες!»

Αν εκείνος αρνηθεί, τότε ξέρεις ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να του πεις κάτι σημαντικό. Δοκίμασε κάποια άλλη φορά. Αν όμως συμφωνήσει, τότε ξεκίνα να λες αυτά που θέλεις. Να είσαι όσο πιο αναλυτικός γίνεται. Βεβαιώσου ότι θα περιλάβεις αυτά που νιώθεις κι αυτά που θέλεις. Όταν τελειώσεις, ρώτησε το σύντροφό σου: «Τι άκουσες να λέω;» Εκείνος πρέπει απλώς να σου εκφράσει με τα δικά του λόγια τι κατάλαβε από όσα του είπες.

Αν έχεις παίξει το «σπασμένο τηλέφωνο» όταν ήσουν παιδί, τότε ξέρεις ότι το «Το βρήκες!» είναι πιο δύσκολο απ’ όσο φαίνεται. Αν θυμάσαι, στο «σπασμένο τηλέφωνο» κάποιος ψιθυρίζει μια λέξη ή μια φράση στο αυτί του διπλανού του κι εκείνος με τη σειρά του την ψιθυρίζει στον διπλανό του και ούτω καθεξής. Όταν φτάνει η ώρα να πει ο τελευταίος μεγαλόφωνα τι άκουσε, πολύ συχνά η λέξη ή η φράση που λέει δεν έχει καμιά σχέση με την αρχική.

Για να αποφύγεις αυτές τις επιπλοκές στο «Το βρήκες!» υπάρχει ένας απλός κανόνας: το παιχνίδι δεν τελειώνει μέχρι να σιγουρευτείς ότι ο σύντροφός σου άκουσε και κατάλαβε ακριβώς εκείνα που του είπες. Όταν σε πείσει ότι έχει καταλάβει απόλυτα τα λόγια σου, πες του με ενθουσιασμό: «Το βρήκες!» Ύστερα γιορτάστε την επιτυχία σας. Το αξίζετε!

Ο τρόπος που παίζεται αυτό το παιχνίδι στην πραγματική ζωή δεν διαφέρει από το «σπασμένο τηλέφωνο». Είναι χρήσιμο να διατηρείς το χιούμορ σου όταν το παίζεις. Μη διακόπτεις το σύντροφό σου την ώρα που σου λέει τι νομίζει ότι άκουσε, ακόμα κι αν έχει κάνει λάθος. Περίμενε να τελειώσει και ύστερα πες του: «Δεν το βρήκες ακόμα». Ύστερα ξαναπές του το μέρος εκείνο που νομίζεις ότι δεν έχει πει ή δεν έχει καταλάβει σωστά. Συνέχισε έτσι το διάλογο μαζί του, μέχρι τη στιγμή που θα μπορείς να πεις με ειλικρίνεια: «Το βρήκες!»

Απόσπασμα από το βιβλίο του Jonathan Robinson «θαύματα επικοινωνίας για ζευγάρια» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα