Η τοποθέτηση ορίων είναι πράξη αγάπης και αυτοσεβασμού

topothetisi-orion-praxi-agapis-autosevasmou

Ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσεις τη ζωή σου είναι να μάθεις να θέτεις όρια. Με τα όρια, η σχέση σου με τον εαυτό σου γίνεται πιο αυθεντική και η επαφή σου με τους άλλους πιο ειλικρινής. Η ικανότητά σου να επικοινωνείς διευρύνεται.

Το να θέτεις τα όριά σου είναι στην πραγματικότητα μια πράξη αγάπης και αυτοσεβασμού. Όταν σέβεσαι τα συναισθήματά σου και δρας με ακεραιότητα με βάση αυτά τα συναισθήματα, τότε και οι άλλοι σε σέβονται. Να θυμάσαι πάντα ότι εσύ δείχνεις στους άλλους πώς να σου φέρονται.

Το πιο σημαντικό σε σχέση με τα όρια είναι να μάθεις να λες «όχι», ιδιαίτερα σ’εκείνους που εκμεταλλεύονται το χρόνο σου. Τα όρια σε εμποδίζουν να αναλαμβάνεις υπερβολικά πολλές δεσμεύσεις και έτσι είσαι ελεύθερη να εστιαστείς σε εκείνα που είναι σημαντικά για σένα. Σε κάνουν να νιώθεις ότι ορίζεις τον εαυτό σου και τη ζωή σου· νιώθεις πιο δυνατή. Όταν θέτεις τα όριά σου, στην πραγματικότητα όλοι ωφελούνται, χωρίς εσύ να συμβιβάζεσαι ή να αποξενώνεσαι.

Παρόλο που τα οφέλη από τα όρια είναι ξεκάθαρα, είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν την ικανότητα να τα θέτουν. Τα όρια είναι ιδιαίτερα δύσκολα για μας, γιατί η φροντίδα και η προσφορά είναι στη φύση μας. Όταν ζητούν τη βοήθειά μας, σπάνια αρνιόμαστε. Και ακόμα και στην περίπτωση που θέτουμε κάποια όρια, δεν τα τηρούμε με συνέπεια.

Το ζήτημα με τα όρια εμφανίζεται παντού – στο σπίτι, στη δουλειά, με τους φίλους, με τους συγγενείς, με τον ίδιο μας τον εαυτό. Ας ανασηκώσουμε λοιπόν τα μανίκια κι ας καταπιαστούμε μια και καλή μαζί τους.

Τα προσωπικά μας όρια ισχύουν για κάθε πτυχή της ύπαρξής μας – σε σωματικό, νοητικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο. Ο σκοπός τους είναι να περιφρουρούν την αυτοτέλειά μας. Οι άνθρωποι που δεν έχουν υγιή όρια είναι ευάλωτοι και φοβισμένοι, νιώθοντας διαρκώς ότι βομβαρδίζονται από τα γεγονότα της ζωής.

Για να έχεις ισορροπία στη ζωή σου, τα υγιή όρια είναι απαραίτητη προϋπόθεση, τόσο για την προστασία του εαυτού σου όσο και για την εσωτερική σου αρμονία. Είναι επίσης ουσιαστικής σημασίας για τις σχέσεις σου και για να αναθρέψεις υπεύθυνα παιδιά.

Τα όρια είναι ένα απολύτως απαραίτητο εργαλείο στη σημερινή εποχή, όπου ο κόσμος έχει την τάση να «εισβάλλει» στη ζωή μας με πολλούς τρόπους.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Fran Hewitt & Les Hewitt «Για Σένα Γυναίκα» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα