Ο πλανήτης Γη είναι πραγματικά, ο πλανήτης των αντιθέσεων. Την ώρα που ο κόσμος ολοένα και ευαισθητοποιείται σε θέματα περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής κ.λ.π., την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι άνθρωποι, με ανεύθυνη και απρόσεκτη συμπεριφορά, βλάπτουν ασύστολα τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.
Λόγω αυτών των ατόμων, το υψηλότερο βουνό του κόσμου, έχει μετατραπεί στην υψηλότερη χωματερή σκουπιδιών του κόσμου.
Τις τελευταίες δεκαετίες, το Έβερεστ έχει καλυφθεί με σκουπίδια, χάρη στα απορρίμματα που αφήνουν άσκοπα, ασυνείδητοι τουρίστες που επισκέπτονται το βουνό.
Από το 1953, που ο εξερευνητής Sir Edmund Hillary έφτασε την κορυφή των 29.029 ποδιών του Everest, έκτοτε, χιλιάδες ήταν εκείνοι που επιχείρησαν την ίδια πρόκληση. Παρ’ όλο όμως που η πρόκληση αυτή και δελεαστική είναι και όμορφη, η απροσεξία των τουριστών έχει ως αποτέλεσμα, τόνοι σκουπιδιών να έχουν συσσωρευθεί στις πλαγιές του βουνού.
Οι τουρίστες αφήνουν πίσω τους σκηνές, σπασμένο εξοπλισμό αναρρίχησης, άδεια δοχεία φυσικού αερίου και πολλά περιττώματα.
“Είναι αηδιαστικό, να το βλέπεις”, δήλωσε ο Pemba Dorje Sherpa στο AFP. “Το βουνό είναι καλυμμένο με τόνους αποβλήτων”.
Τόσο το Θιβέτ όσο και το Νεπάλ έχουν εφαρμόσει συστήματα για να ενθαρρύνουν τους ορειβάτες να μειώσουν τα απόβλητα τους.
Το Θιβέτ έχει δημιουργήσει πρόστιμα που επιβαρύνουν τους αναρριχητές κατά 100 δολάρια ΗΠΑ / κιλό σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους.
Το Νεπάλ χρεώνει ένα ποσό 4.000 $ ανά ομάδα, που επιστρέφεται, αν κάθε μέλος μειώσει τουλάχιστον κατά 8 κιλά τα σκουπίδια του.
Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί τουρίστες, που ήδη ξοδεύουν έως και $ 100.000 για το ταξίδι, απλά, δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτή την επιστροφή χρημάτων.
Σύμφωνα με μια αναφορά του 2016 , οι ντόπιοι Sherpas αφαιρούν 26.000 λίβρες ανθρώπινων κοπράνων από το βουνό κάθε εποχή, θάβοντάς τα σε ένα κοντινό χωριό.
Οι μηχανικοί προσπαθούν να μεταφέρουν τα σκουπίδια σε εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου, για να μετατρέψουν τα απόβλητα σε ανανεώσιμα καύσιμα.
Αμέτρητες τοπικές ομάδες συνεργάζονται για να καθαρίσουν το βουνό από τα σκουπίδια των τουριστών.
Το Νεπάλ εφαρμόζει προγράμματα από το 1991, προκειμένου να διατηρήσει το βουνό καθαρό.
Η πραγματική όμως λύση είναι, οι άνθρωποι που επισκέπτονται το Έβερεστ, να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη τους και να πάψουν να έχουν αυτή την ασεβή στάση απέναντι στο βουνό αλλά και γενικότερα, στον πλανήτη που μας φιλοξενεί.