«Το Τσερνομπίλ υπήρξε ένα αρνητικό σημείο για την Ουκρανία. Ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε αυτό », δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Volodymyr Zelensky.
Ο τόπος της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία του πλανήτη, το Τσερνομπίλ στην Ουκρανία, πρόκειται να πάρει επισήμως την ετικέτα ενός τουριστικού τόπου.
Είναι εντυπωσιακό ότι, παρά τον κίνδυνο της ακτινοβολίας, χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το Τσερνομπίλ κάθε χρόνο.
Διαβάστε επίσης: Φωτογράφος απαθανατίζει έργα τέχνης σε εγκαταλελειμμένα σπίτια της Ευρώπης (φωτογραφίες)
Τα σχέδια για να καταστεί το Τσερνομπίλ τουριστικό αξιοθέατο, βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, υπέγραψε διάταγμα, βάσει του οποίου θα δημιουργηθούν μονοπάτια πεζοπορίας, πλωτές οδοί και σημεία ελέγχου στην περιοχή. Θα υπάρξει επίσης, ενισχυμένο σήμα για τα κινητά τηλέφωνα και άρση των περιορισμών στη μαγνητοσκόπηση της περιοχής και όλα αυτά, για να απαλλαγεί το μέρος από την αρνητική ετικέτα που έχει αποκτήσει, μετά από το τρομερό ατύχημα.
Στις 26 Απριλίου 1986, ένας αντιδραστήρας στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ – ένας από τους παλαιότερους εκείνη την εποχή – εξερράγη και προκάλεσε τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή που είχε δει ποτέ ο κόσμος. Παρόλο που ο τελικός απολογισμός των καταστροφών είναι αμφισβητήσιμος, υπήρξε ένα ισχυρό αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη. Το 2005, η Greenpeace εκτίμησε ότι περίπου 2.000.000 θάνατοι, θα μπορούσαν να αποδοθούν στην τραγωδία του Τσερνομπίλ, γεγονός που κατέστησε τη ζώνη αποκλεισμού της περιοχής, ακατοίκητη, για 24.000 χρόνια.
Ένας μεταλλικός θόλος κατασκευάστηκε για να καλύψει τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα με κόστος 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Ο Zelenskiy ελπίζει να προβάλει το Τσερνομπίλ ως “το μοναδικό μέρος στον πλανήτη όπου η φύση αναγεννήθηκε μετά από μια τεράστια ανθρωπογενή καταστροφή” και κατά τη γνώμη του, θα είναι χρήσιμο να παραμείνει η περιοχή, ανοιχτή για τους επιστήμονες, τους οικολόγους και τους τουρίστες.
Κάνοντας το Τσερνομπίλ επίσημα τουριστικό αξιοθέατο, η ουκρανική κυβέρνηση ελπίζει επίσης ότι, θα περιορίσει τις πρακτικές της μαύρης αγοράς στην περιοχή, οι οποίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο, είναι αχαλίνωτες. Η διοίκηση ελπίζει να μετατρέψει “τη ζώνη αποκλεισμού σε έναν επιστημονικό και επερχόμενο τουριστικό μαγνήτη”.