Οι τρεις κόσμοι της ύπαρξης μας

Οι τρεις κόσμοι της ύπαρξης μας

Το κλειδί για να φτάσετε τον Θεό είναι να μεταβάλετε την επίγνωσή σας. Η μεταβολή δεν είναι περιορισμένη ή περιστασιακή, είναι ολική.

Αν δεν μεταμορφώσουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, ο Θεός θα παραμένει απρόσιτος. Ευτυχώς, έχουμε έναν χάρτη για να μας καθοδηγήσει. Ο χάρτης σχεδιάστηκε συλλογικά με τις σοφές παραδόσεις του κόσμου, ενσωματώνοντας αυτά που λέει η θρησκεία, αλλά δίνοντας πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα σε εκείνα που έχουν ανακαλύψει όσοι στράφηκαν στη δική τους συνείδηση.

Ανοίξτε τον χάρτη, και τα κύρια χαρακτηριστικά του δρόμου προς τον Θεό είναι απόλυτα ορατά. Μας δείχνουν την ύπαρξη τριών κόσμων.

Ο υλικός κόσμος

Αυτός είναι ο κόσμος της δυαδικότητας. Εδώ το καλό και το κακό, το φως και το σκοτάδι αντιμάχονται το ένα το άλλο. Τα γεγονότα εξελίσσονται με γραμμικό τρόπο. Κάθε άνθρωπος αποτελεί έναν μικροσκοπικό κόκκο στην απεραντοσύνη της φύσης. Ταξιδεύουμε σε αυτό τον κόσμο ωθούμενοι από την επιθυμία.
Ο Θεός παραμένει απρόσιτος επειδή είναι το μοναδικό πράγμα που δεν μπορούμε να δούμε, να αγγίξουμε, να συζητήσουμε ή να συλλάβουμε. Όσο παραμένουμε στη δυαδικότητα, κυριαρχεί η προσωπικότητα του εγώ. Όλα περιστρέφονται γύρω από το «εγώ», το «εμένα» και το «δικό μου».

Ο άυλος κόσμος

Αυτός είναι ο μεταβατικός κόσμος. Το καλό και το κακό δεν είναι αυστηρά διαχωρισμένα· το φως και το σκοτάδι ενώνονται σε αποχρώσεις του γκρίζου. Πίσω από τη μάσκα του υλισμού αισθανόμαστε μια παρουσία. Κινούμαστε προς το μέρος της χρησιμοποιώντας τη διαίσθηση και την ενόραση. Τυχαία γεγονότα αρχίζουν να αποκαλύπτουν κρυμμένα μοτίβα.

Διαβάστε επίσης: Χόρχε Μπουκάι: Η τύχη έρχεται πάντα απρόσκλητη

Αυτό που μας ωθεί στον άυλο κόσμο είναι η λαχτάρα για νόημα. Η φύση είναι το σκηνικό για την ψυχή. Όλα περιστρέφονται γύρω από την αυτοεπίγνωση και την επέκτασή της.

Ο υπερβατικός κόσμος

Αυτή είναι η πηγή της ίδιας της πραγματικότητας. Στην πηγή υπάρχει μοναδικότητα, μια κατάσταση ενότητας. Τίποτα δεν διαιρείται και τίποτα δεν βρίσκεται σε σύγκρουση. Το πέπλο του υλισμού έχει χαθεί εντελώς. Το καλό και το κακό, το φως και το σκοτάδι έχουν συγχωνευθεί.

Κινούμαστε σε αυτό τον κόσμο οδηγούμενοι από την ανώτερη ύπαρξή μας, που είναι αδιαχώριστη από τον Θεό, ο οποίος είναι η κατάσταση του υπέρτατου όντος. Το ατομικό εγώ έχει επεκταθεί για να γίνει συμπαντικό εγώ. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την καθαρή συνείδηση.

Ο Θεός παραμένει ένα συνονθύλευμα επειδή αυτοί οι τρεις κόσμοι αλληλεπικαλύπτονται, δεν διαχωρίζονται από σταθερά τείχη.

Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ζείτε σε κάποιον από αυτούς τους κόσμους ή να ατενίζετε από τον προηγούμενο τον επόμενο. Η επίγνωσή σας πηγαίνει εκεί όπου θέλετε να πάτε. Η πραγματικότητα παραμένει συνεχής καθώς ταξιδεύετε από τη μία κατάσταση συνείδησης στην άλλη.

Όπως όμως έχουν τα πράγματα τώρα, με τους περισσότερους από εμάς να βρίσκονται προσκολλημένοι στον υλικό κόσμο, η επίγνωση είναι το τελευταίο πράγμα που γνωρίζουμε.

Βρισκόμαστε σε συνεχή σύγχυση για το κατά πόσο υπάρχουν κι άλλοι κόσμοι, και όταν κάποιος τολμά να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν, είναι πιθανό να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό και εχθρότητα.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Deepak Chopra «Το Μέλλον του Θεού» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα