Οι τρεις μορφές της ευτυχίας και ποια μπορεί να είναι μόνιμη

Οι τρεις μορφές της ευτυχίας και ποια μπορεί να είναι μόνιμη

Ο Tony Hsieh δημιούργησε μια εταιρική κουλτούρα που προάγει την ευτυχία των εργαζομένων: οι ευχαριστημένοι εργαζόμενοι προσφέρουν στους πελάτες την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση· και οι χαρούμενοι πελάτες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για τα προϊόντα της Zappos.

Με άλλα λόγια, η ευτυχία δεν είναι μόνο μια επιθυμητή κατάσταση ύπαρξης· έγινε επίσης το επίκεντρο της επιχειρηματικής στρατηγικής της Zappos και το θεμέλιο της επιχειρηματικής της επιτυχίας. Αυτή είναι μια πραγματικά εμπνευσμένη ιδέα.

Ο Tony έχει πολύ διορατικές ιδέες για την επίτευξη της ευτυχίας στο εργασιακό πλαίσιο. Περιγράφει τρεις μορφές ευτυχίας: την ευχαρίστηση, το πάθος και τον ανώτερο στόχο.

1. Ευχαρίστηση: Αυτή η μορφή ευτυχίας έχει πάντοτε να κάνει με το κυνήγι του επόμενου υψηλού στόχου. Είναι το είδος της ευτυχίας ενός “αστέρα της ροκ”, γιατί είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί. Κι αυτό, δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε αν ο τρόπος ζωής σας δεν είναι ανάλογος.

2. Πάθος: Γνωστό επίσης ως “ροή”, σε αυτή τη μορφή ευτυχίας η μέγιστη απόδοση συναντά τη μέγιστη δέσμευση, και την ίδια στιγμή ο χρόνος μοιάζει να “τρέχει”.

3. Ανώτερος στόχος: Είναι μια μορφή ευτυχίας στην οποία νιώθεις ότι αποτελείς μέρος ενός συνόλου μεγαλύτερου από τον εαυτό σου το οποίο έχει νόημα για σένα.

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αυτών των τριών μορφών ευτυχίας είναι η διαφορετική διάρκειά τους.
Η ευτυχία που προκύπτει από την ευχαρίστηση διαρκεί πολύ λίγο. Μόλις το ευχάριστο ερέθισμα πάψει να υπάρχει, ή μόλις το συνηθίσετε, ο βαθμός ευτυχίας σας επανέρχεται στο προηγούμενο αρχικό επίπεδο.

Η ευτυχία που προκύπτει από το πάθος διαρκεί περισσότερο και είναι λιγότερο πιθανό να τη συνηθίσετε.

Τέλος, η ευτυχία που απορρέει από την επιδίωξη ενός υψηλότερου στόχου διαρκεί πολύ περισσότερο.
Τόσο από την εμπειρία του Tony όσο και από τη δική μου, αυτή η μορφή ευτυχίας είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και μπορεί να διαρκέσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά αν ο στόχος έχει αλτρουιστικό χαρακτήρα.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι αναζητούμε ενστικτωδώς την ευχαρίστηση, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η πηγή της μόνιμης ευτυχίας.
Πολλοί από εμάς αφιερώνουμε τον χρόνο και την ενέργειά μας κυνηγώντας την ευχαρίστηση, απολαμβάνοντας κάποιες φορές τη ροή, αλλά επιδιώκοντας ελάχιστα έναν υψηλότερο στόχο. Σύμφωνα με τον Tony, πρέπει να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο.

Πρέπει να αφιερώνουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς μας σε έναν υψηλότερο στόχο, να απολαμβάνουμε μερικές φορές το πάθος, και να αναζητούμε πού και πού την ευχαρίστηση του ροκ αστέρα.

Αυτό είναι το πιο λογικό μονοπάτι προς τη διαρκή ευτυχία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη δουλειά μας.

Η άποψη του Tony συνεπάγεται επίσης ότι ο καλύτερος τρόπος να κινητοποιηθούμε στην εργασία μας είναι να ανακαλύψουμε τον δικό μας ανώτερο στόχο.
Αν γνωρίζουμε ποιες είναι οι σημαντικότερες αξίες μας και τι έχει νόημα για μας, τότε ξέρουμε ότι μπορούμε να εργαστούμε πάνω σε αυτό που εξυπηρετεί τον ανώτερο στόχο μας.
Και όταν συμβεί αυτό, η δουλειά μπορεί να εξελιχθεί για μας σε πηγή μόνιμης ευτυχίας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Chade – Meng Tan ” Ψάξε μέσα σου” από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα