Η πιο τρυφερή ανάγκη των παιδιών και των γατιών

Η πιο τρυφερή ανάγκη των παιδιών και των γατιών

Τουλάχιστον μια φορά τη μέρα, ο μαύρος μας γάτος πλησιάζει κάποιον από μας με τρόπο που μας κάνει να καταλαβαίνουμε ότι ζητά κάτι ιδιαίτερο. Δε ζητά να του δώσουμε φαγητό ή να τον αφήσουμε να βγει έξω ή κάτι τέτοιο. Η ανάγκη που ζητά να ικανοποιήσουμε είναι πολύ διαφορετική.

Αν είσαι καθισμένος, θα πηδήξει στα γόνατά σου. Αν όχι, θα σταθεί και θα σε κοιτάζει θλιμμένα μέχρι να του προσφέρεις τα γόνατα ή την ποδιά σου. Μόλις ανεβεί εκεί, αρχίζει να γουργουρίζει πριν ακόμα του χαϊδέψεις την πλάτη και πριν του ξύσεις το πιγούνι και του πεις πόσο καλό γατάκι είναι.

Μετά, το γουργουρητό του “μαρσάρει” κυριολεκτικά, κι ο γάτος στριφογυρίζει για να ξαπλώσει άνετα. Κάπου κάπου το γουργούρισμά του ξεφεύγει από το κανονικό και γίνεται ρουθούνισμα. Σε κοιτάζει με ορθάνοιχτα μάτια και σου τα ανοιγοκλείνει μ’ εκείνο τον αργό, γατίσιο τρόπο που δείχνει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Μετά από λίγο, σωπαίνει.

Αν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορεί να μείνει στα γόνατά σου για έναν υπνάκο.
Είναι, όμως, εξίσου πιθανό να πηδήξει κάτω και να φύγει τρέχοντας για να πάει στη δουλειά του. Είτε το ένα κάνει είτε το άλλο, είναι ικανοποιημένος.

Η κόρη μας το λέει απλά: “Ο Μπλάκι χρειάζεται χάδι για γουργούρισμα”.

Στο σπιτικό μας δεν είναι ο μόνος που το χρειάζεται αυτό• έχω κι εγώ αυτή την επιθυμία, καθώς κι η γυναίκα μου. Ξέρουμε ότι η ανάγκη αυτή δεν αποτελεί αποκλειστικότητα μιας συγκεκριμένης ηλικίας. Κι ωστόσο, επειδή εκτός από γονιός είμαι και εκπαιδευτικός, την θεωρώ ιδιαίτερα συνδεδεμένη με τους νέους οι οποίοι χρειάζονται ένα γρήγορο, αυθόρμητο αγκάλιασμα, μια ζεστή ποδιά να καθίσουν, ένα απλωμένο χέρι, ένα τράβηγμα της κουβέρτας για να τους σκεπάσουμε καλύτερα, όχι επειδή τους συμβαίνει κάτι, ούτε γιατί πρέπει να γίνει κάτι, αλλά γιατί έτσι είναι φτιαγμένοι.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα ‘θελα να κάνω για όλα τα παιδιά.

Αν μπορούσα να κάνω έστω και ένα θα ήταν το εξής: να εξασφαλίσω σε κάθε παιδί, σ’ όλα τα μέρη του κόσμου, τουλάχιστον ένα καλό “γουργούρισμα” κάθε μέρα.

Τα παιδιά, όπως και οι γάτοι, έχουν ανάγκη από την ώρα του γουργουρίσματος.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Jack Canfield & Mark Victor Hansen “Βάλσαμο για την Ψυχή” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα