Ακόμα κι αν αποκοπούμε από τα εξωτερικά ερεθίσματα, από τους εξωτερικούς θορύβους και τις πληροφορίες, συνεχίζουμε να καταναλώνουμε τροφή, την ίδια μας τη συνείδηση. Αυτή, μαζί με τη συλλογική συνείδηση, είναι η τέταρτη πηγή τροφής.
Όταν εστιάζουμε την προσοχή μας σε συγκεκριμένα στοιχεία της συνείδησής μας, τα «καταναλώνουμε». Και, όπως τα γεύματά μας, η συνείδησή μας είναι γεμάτη από ωφέλιμα και υγιεινά στοιχεία, αλλά και από τοξίνες.
Για παράδειγμα, όταν κάνουμε μία σκέψη που έχει σκληρότητα και θυμό, και την αναπαράγουμε ξανά και ξανά στο μυαλό μας, τότε καταναλώνουμε τοξική συνείδηση. Όταν παρατηρούμε την ομορφιά της μέρας ή όταν νιώθουμε ευγνωμοσύνη για την υγεία και την αγάπη των άλλων γύρω μας, τότε καταναλώνουμε υγιή συνείδηση.
Καθένας έχει την ικανότητα να αγαπήσει, να συγχωρέσει, να καταλάβει και να δείξει συμπόνια. Αν γνωρίζεις πώς να καλλιεργήσεις αυτά τα στοιχεία στη συνείδησή σου, τότε η συνείδησή σου μπορεί να σε θρέψει με πολύ υγιεινή τροφή, που θα σε κάνει να νιώθεις υπέροχα και ωφελεί τους πάντες γύρω σου.
Διαβάστε επίσης: Πώς μπορούμε να αλλάζουμε σκέψεις και συναισθήματα χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος
Παράλληλα, όμως, η συνείδησή μας περιέχει και αρνητικά στοιχεία. Σε κάθε ανθρώπινη συνείδηση υπάρχουν εμμονές, ανησυχίες, απόγνωση, μοναξιά ή αυτολύπηση. Αν μέσω των αισθήσεων καταναλώνεις τροφή που τρέφει αυτά τα αρνητικά στοιχεία στη συνείδησή σου – διαβάζεις κίτρινο Τύπο, παίζεις βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια, σπαταλάς χρόνο στο διαδίκτυο φθονώντας αυτά που έχουν πετύχει οι άλλοι ή κάνεις μια κακοπροαίρετη συζήτηση -, τότε ο θυμός, η απόγνωση και η ζήλια δυναμώνουν στη συνείδησή σου.
Καλλιεργείς ένα είδος τροφής που δεν είναι υγιεινό για τον εαυτό σου. Ακόμα κι όταν κλείσεις το βιβλίο ή σταματήσεις να παίζεις στον υπολογιστή,το μυαλό σου μπορεί να συνεχίσει να επανέρχεται σ’αυτά τα τοξικά στοιχεία για πολλές ώρες, μέρες ή βδομάδες μετά, επειδή έχουν ποτίσει τους αρνητικούς σπόρους στο έδαφος της συνειδητότητάς σου.
Γι’αυτό φρόντισε να καλλιεργείς στη συνείδησή σου υγιεινά στοιχεία, που σε τρέφουν, και όχι τοξικά, που σε δηλητηριάζουν και σε κάνουν να υποφέρεις.
Είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι, τροφοδοτούμε διαρκώς το μυαλό μας με πράγματα, τα οποία σχεδόν σίγουρα θα καταναλώσουμε ξανά αργότερα.
Ό,τι καταναλώνουμε ασυνείδητα μπορεί να παρουσιαστεί στα όνειρά μας. Μπορεί να εμφανιστεί σαν κάτι που ξεστομίζουμε σε μια συζήτηση και αναρωτιόμαστε: «Από πού στην ευχή ξεφύτρωσε αυτό;!»
Αν δεν δίνουμε προσοχή σε όσα επιτρέπουμε να εισχωρήσουν μέσα μας και σε όσα καλλιεργούμε στο μυαλό μας, μπορεί να κάνουμε μεγάλο κακό στον εαυτό μας και στις σχέσεις μας.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Thich Nhat Hanh «σιωπή» από τις εκδόσεις Αιώρα