7 τρόποι με τους οποίους οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους τοξικούς ανθρώπους

7 τρόποι με τους οποίους οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους τοξικούς ανθρώπους

Ενώ ένας τοξικός άνθρωπος μπορεί να χρησιμοποιεί τη χειραγώγηση και τα ψέματα, ένας άλλος μπορεί να καταφεύγει στον εκφοβισμό και στην αγένεια. Και αν δεν είστε προσεκτικοί, τέτοιοι άνθρωποι μπορούν να επιβαρύνουν την ψυχική σας υγεία και ευεξία.

Οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι, όμως, αντιμετωπίζουν τους τοξικούς ανθρώπους με έναν πιο επιδέξιο τρόπο. Αρνούνται να παραδώσουν τη δύναμή τους και συνεχίζουν να είναι ο καλύτερος εαυτός τους ασχέτως από ποιους περιτριγυρίζονται. Παρακάτω αναφέρονται οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζουν τους τοξικούς ανθρώπους και περιορίζουν την επίδραση που έχουν στη ζωή τους:

1. Θέτουν φυσικά όρια

Εμείς αποφασίζουμε πόσο χρόνο και ενέργεια θέλουμε να αφιερώνουμε στους ανθρώπους της ζωής μας. Όταν κάποιος είναι τοξικός, μπορεί να χρειαστεί να θέσετε ξεκάθαρα και αυστηρά όρια για το χρόνο που πρόκειται να περνάτε μαζί.

Μπορείτε να πείτε στην πεθερά σας ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται απρόσκλητη στο σπίτι σας ή μπορείτε να αρνηθείτε να συμμετέχετε σε πικρόχολα σχόλια για συναδέλφους σας. Μπορείτε να περιορίσετε την επαφή σας με τοξικούς ανθρώπους, ώστε να παραμείνετε ψυχικά ήρεμοι.

2. Εγκαθιδρύουν συναισθηματικά όρια

Δεν μπορείτε πάντα να περιορίζετε το χρόνο που περνάτε με συγκεκριμένους ανθρώπους. Άλλωστε, δεν έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε τους συναδέλφους, τους καθηγητές ή τους εργοδότες μας. Όταν δεν μπορείτε να περιορίσετε την έκθεσή σας σε τοξικούς ανθρώπους, περιορίστε τη συναισθηματική ενέργεια που ξοδεύετε σε αυτούς. Μην παραπονιέστε για το ότι τους έχετε στη ζωή σας, αρνηθείτε να τους επιτρέψετε να καθορίσουν τη διάθεσή σας μέσα στη μέρα.

3. Προσπαθούν σκληρά στο να ελέγξουν τον εαυτό τους, όχι τους άλλους

Μπορεί να είναι δελεαστικό να σκεφτούμε: «εύχομαι η μητέρα μου να μην κάνει πικρόχολα σχόλια για τη ζωή μου αυτή τη φορά» ή «εύχομαι ο θείος μου να μην πιει πολύ σε αυτό το τραπέζι», αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι. Εστιάστε στο να ελέγξετε πώς να ανταποκρίνεστε εσείς σε άλλους. Είτε υπερασπίζεστε τον εαυτό σας είτε απομακρύνεστε, έχετε επιλογές στο πώς να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

4. Κάνουν τα λεγόμενά τους πράξη

Αν απειλείτε συνεχώς κάποιον ή τον προειδοποιείτε να μην επαναλάβει την τοξική του συμπεριφορά προς εσάς, αλλά μετά το παίρνετε πίσω με τις πράξεις σας, το μόνο που καταφέρνετε είναι να επιδεινώσετε την κατάσταση. Αν πρόκειται να θέσετε όρια σε κάποιον, κρατήστε το λόγο σας. Σε αντίθετη περίπτωση, συνεισφέρετε στη δυσλειτουργία της σχέσης.

5. Ρυθμίζουν τις σκέψεις τους

Κάνοντας σκέψεις όπως «Πάντα μου καταστρέφει τη μέρα» ή «Με κάνει να νιώθω άσχημα για τον εαυτό μου», δίνετε την άδεια σε αυτούς τους ανθρώπους να πάρουν τον έλεγχο της ζωής σας. Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται καταστροφολογικά, επιλέξτε να κάνετε μια πιο υγιή συζήτηση με τον εαυτό σας. Απαντήστε υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας τις επιλογές σας.

6. Υιοθετούν υγιείς τρόπους διαχείρισης της κατάστασης

Ακόμα κι όταν εγκαθιδρύουμε υγιή όρια με τους τοξικούς ανθρώπους, εκείνοι μπορεί και πάλι με κάποιο τρόπο να μας εξαντλούν. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βρούμε κι άλλες υγιείς στρατηγικές διαχείρισης του προβλήματος, ώστε να παραμείνουμε ψυχικά ανθεκτικοί. Πειραματιστείτε με μια ποικιλία στρατηγικών – από την πρακτική της ευγνωμοσύνης μέχρι το διαλογισμό. Και φροντίστε την υγεία σας. Είναι αδύνατο να μείνετε ψυχικά δυνατοί, όταν κακοποιείτε το σώμα σας με αλκοόλ, στέρηση ύπνου ή φαγητό κακής ποιότητας.

7. Ακολουθούν πιστά τις αξίες τους

Η παραίτηση από μια θέση εργασίας για να ξεφύγουμε από ένα τοξικό περιβάλλον δεν σημαίνει ότι δεν ήμασταν αρκετά δυνατοί – αντιθέτως, μπορεί να σημαίνει ότι αποφασίσαμε να δώσουμε προτεραιότητα στην ψυχική μας υγεία αντί στα χρήματα. Παρομοίως, η απομάκρυνση ενός αγαπημένου προσώπου από τη ζωή μας δεν σημαίνει αναισθησία, αλλά ικανότητα υγιών για εμάς αποφάσεων.

Amy Morin, κοινωνική λειτουργός

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα