Μια σημαντική ανακάλυψη έκαναν τυχαία, Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες, κατά τη διάρκεια μελέτης του φυσικού ενζύμου ΡΕΤάση, ενός βακτήριου που “τρώει” το πλαστικό ΡΕΤ και είχε ανακαλυφθεί από Ιάπωνες επιστήμονες το 2016.
Το ΡΕΤ είναι ένα από τα πιο πολύ χρησιμοποιούμενα πλαστικά και παραμένει στο περιβάλλον για πολλές εκατοντάδες χρόνια, μέχρι την ολοκληρωτική του διάσπαση.
Προσθέτοντας μερικά αμινοξέα, οι επιστήμονες κατάφεραν να τροποποιήσουν το συγκεκριμένο ένζυμο, με αποτέλεσμα, να το κάνουν πολύ πιο αποτελεσματικό στο να καταβροχθίζει το πλαστικό ΡΕΤ.
Το τροποποιημένο αυτό ένζυμο θα συμβάλλει καθοριστικά και για πρώτη φορά, στην ολοκληρωτική διάσπαση και ανακύκλωση εκατομμυρίων τόνων πλαστικών και κυρίως μπουκαλιών από ΡΕΤ, διασπώντας το πλαστικό μέσα σε λίγες μέρες, σε χρόνο δηλαδή, πολύ ταχύτερο από αυτόν που χρειάζεται η φύση.
Να σημειωθεί ότι, το ΡΕΤ δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία του 1940 και παρόλο που δεν βρίσκεται στη φύση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο, οι τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στις θάλασσες σε όλο τον κόσμο, έχει κάνει την ανάγκη για διάσπαση και ανακύκλωση των πλαστικών, μεγαλύτερη από ποτέ.
Από το 1.000.000 πλαστικά μπουκάλια που πωλούνται κάθε λεπτό στον κόσμο, μόνο το 14% περίπου, ανακυκλώνονται αλλά ακόμη και γι΄αυτό το ποσοστό, η ανακύκλωση δεν είναι τέτοια ώστε, το ίδιο πλαστικό να χρησιμοποιηθεί εκ νέου, για την παραγωγή νέων διαφανών πλαστικών μπουκαλιών.
Έτσι, οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνές τους, προκειμένου να πετύχουν ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα για τη διάσπαση των πλαστικών, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί το τροποποιημένο ένζυμο και οι δυνατότητές του σε μαζική βιομηχανική κλίμακα.
Το νέο αυτό επιστημονικό επίτευγμα, αναμένεται ότι μελλοντικά, θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μάχη για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, τόσο των θαλασσών όσο και του εδάφους.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο καθηγητής Τζον Μακ Γκίαν από το Ινστιτούτο Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.