Ο τρόπος ζωής που έχουμε επιλέξει μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τις γενετικές μας προδιαθέσεις

Ο τρόπος ζωής που έχουμε επιλέξει μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τις γενετικές μας προδιαθέσεις

Η προσωπικότητα/το εγώ/ο εαυτός αποτελείται από πολυάριθμες τάσεις: Έχουμε την τάση να είμαστε τεμπέληδες ή να παραδουλεύουμε· έχουμε την τάση να αφήνουμε τα συναισθήματά μας να κατευθύνουν τη συμπεριφορά μας· έχουμε την τάση να κανακεύουμε ή να αρνιόμαστε τον εαυτό μας· έχουμε την τάση να αγκιστρωνόμαστε, να χάνουμε την προοπτική μας, να είμαστε υπερβολικά σοβαροί, υπερβολικά παθητικοί ή επιθετικοί, αδιάφοροι ή ψυχαναγκαστικοί⋅ να ενεργούμε χωρίς να σκεφτόμαστε ή να σκεφτόμαστε χωρίς να ενεργούμε⋅ να είμαστε εγωκεντρικοί, αμυντικοί ή μνησίκακοι.

Δεν μπορούμε να σβήσουμε τις τάσεις μας, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας. Ένας έξαλλος από οργή άνθρωπος ίσως βιώνει βίαιες παρορμήσεις. Δεν μπορεί (και δεν χρειάζεται) να ελέγξει τις παρορμήσεις του – μόνο τις πράξεις του. Και ούτε τα γονίδια ούτε τα συναισθήματα ακυρώνουν τον έλεγχό μας πάνω στη συμπεριφορά μας ή την ευθύνη μας γι’ αυτήν.

Εκείνοι που έχουν περάσει στη ζοφερή περιοχή της ψύχωσης ίσως είναι η εξαίρεση, αλλά προσωπικά δεν δίνω και μεγάλη πίστη στους ισχυρισμούς περί «προσωρινής παραφροσύνης», «απωθημένων αναμνήσεων» ή στο «δεν ήξερα τι έκανα».

Η αυτοκυριαρχία προϋποθέτει να υπερβούμε τις τάσεις και τις εκκεντρικότητές μας, όποιες κι αν είναι αυτές. Έτσι, είτε έχουμε την τάση να φερόμαστε σαν πουριτανοί ή σαν ηδονιστές, σαν κοινωνικές πεταλούδες ή σαν μοναχικοί λύκοι, είτε να νιώθουμε έντονη επιθυμία για αλκοόλ ή νικοτίνη ή για επιθετική συμπεριφορά, μπορούμε και πάλι να ζούμε και να ενεργούμε με σκοπό.

Ο τρόπος ζωής που έχουμε επιλέξει μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τις γενετικές προδιαθέσεις για παχυσαρκία ή καρδιοπάθεια· οι πράξεις μας μπορούν να συντομεύσουν ή να επιμηκύνουν τη διάρκεια της ζωής μας.

Διαβάστε επίσης: Ο σκοπός μας είναι κωδικοποιημένος στο DNA μας

Για παράδειγμα, αν δύο άνθρωποι έχουν γενετικά την προδιάθεση να προσβληθούν από καρδιοπάθεια, αλλά ο ένας ακολουθεί μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά και ασκείται τακτικά, αυτός ο άνθρωπος έχει λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει από ό,τι ο άλλος που αποφεύγει την άσκηση και τρώει υπερβολικά, κυρίως τροφές πλούσιες σε θερμίδες.

Αυτή η διαδικασία αλλαγής της συμπεριφοράς προϋποθέτει ενόραση και παράδοση – ενόραση στις τάσεις μας και παράδοση της μικρής μας θέλησης στην κυριαρχία τη ανώτερης θέλησής μας.

Έτσι, αντί να ρωτάμε: «Τι προτιμώ;» μπορούμε να ρωτάμε: «Τι είναι το καλύτερο για όλους;» Τότε ενεργούμε σύμφωνα με την ανώτερη θέλησή μας. Με αυτό τον τρόπο εξελισσόμαστε για να εκπληρώσουμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό μας.

Δεν χρειάζεται να ελέγξουμε τη γενετική μας υποδομή, μόνο τις πράξεις μας, επειδή ο Θεός βοηθάει αυτούς που βοηθούν τον εαυτό τους, εκείνους που φέρονται καλά, εκείνους που ζουν με σκοπό.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dan Millman «Ποιος είναι ο σκοπός σου;» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα