Τζέσικα Μαργαρίτη: Όταν η Ψυχοθεραπεία συναντά την ενεργειακή Σαμάνικη Ιατρική

Τζέσικα Μαργαρίτη

H Τζέσικα Μαργαρίτη είναι δημιουργός του κέντρου ΈντεχνηςΔράσης και Θεραπείας, ενός από τα πιο δραστήρια κέντρα στην Αθήνα με δεκάδες σεμινάρια και εργαστήρια προσωπικής ανάπτυξης, με έδρα το Θησείο.

Η Τζέσικα εκπαιδεύει ομάδες για πάνω από 15 χρόνια και είναι από τους πιο έμπειρους συντονιστές του χώρου. Με αφορμή το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ενεργειακής Σαμάνικης Ιατρικής που ξεκινάει σύντομα στην Έντεχνη Δράση, η κα Μαργαρίτη απάντησε στις ερωτήσεις της Εναλλακτικής Ατζέντας.

-Μπορείτε να μας πείτε με λίγα λόγια τι σημαίνει και τι είναι ο σαμάνος;

Η ιστορία των σαμάνων χάνεται στα βάθη του χρόνου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκονται ανάμεσα μας από τότε που ήμασταν κυνηγοί / συλλέκτες, πολύ πριν εξελίξουμε τη διατροφή μας, με την εισαγωγή της γεωργίας και των σιτηρών στο τραπέζι μας. Οι παλιοί σαμάνοι είχαν άμεση εμπειρία από την ενεργειακή φύση της πραγματικότητας. Γνώριζαν ότι ο υλικός κόσμος είναι μια έκφραση ενός πιο λεπτού ενεργειακού χώρου με τον οποίο αλληλεπιδρούμε, ανά πάσα στιγμή. Έμαθαν επίσης, πώς να βρίσκονται μέσα σ’ αυτόν τον ενεργειακό χώρο ώστε, να μπορούν να συμμετέχουν στη δημιουργία και διαχείριση της πραγματικότητας.

Σήμερα, υπάρχουν ελάχιστοι παραδοσιακοί σαμάνοι, αλλά πιστεύω ότι όλοι, είμαστε οι νέοι σαμάνοι. Είμαστε οι νέοι υπεύθυνοι της γης, οι νέοι ονειροπόλοι που μπορούν να ονειρευτούν έναν πιο ειρηνικό κόσμο. Παρόλο που δεν κουνάμε φτερά και κουδούνια ούτε διαβάζουμε το μαντείο των οστών, είμαστε παρ’ όλα αυτά, οι σημερινοί, σύγχρονοι σαμάνοι, που ασχολούνται με τη φωτεινή φύση της πραγματικότητας.

Βοηθάμε στη γέννηση ενός αρμονικού κόσμου, στον οποίο έχουμε υγεία, τα ποτάμια κι ο αέρας είναι καθαρά και όλα βρίσκονται σε ισορροπία. Αυτό κάνουν οι σύγχρονοι σαμάνοι. Ονειρευόμαστε ενεργά, έτσι, συν-δημιουργούμε την πραγματικότητα μας.

Σήμερα, είναι απαραίτητο να ανακτήσουμε αυτό το μοντέλο του ανθρώπου που είναι αφιερωμένο στην εξυπηρέτηση, την επούλωση και τη διαχείριση του πλανήτη. Πρέπει να ξεφύγουμε από στερεότυπα και να διαπιστώσουμε ότι οι νέοι σαμάνοι, είναι καινοτόμοι. Είναι οι άνθρωποι που προβληματίζονται για θέματα όπως ο τρόπος επίλυσης της κλιματικής αλλαγής, παγκοσμίως. Με την αντιμετώπιση της προσωπικής μας ζωής, θεραπεύοντας τη βία μέσα μας, θεραπεύουμε τη βία στον πλανήτη.

Για τους σαμάνους όλα είναι ζωντανά, είναι μέρος του φυσικού κόσμου. Δεν έχουν καμία σχέση με το υπερφυσικό. Ο Σαμανισμός δεν είναι θρησκεία ούτε είναι ένα σύστημα πεποιθήσεων. Είναι μια κοσμοθεωρία, με πορεία προς τη σοφία και τη γνώση, που αποκτάται με την άμεση εμπειρία του φυσικού κόσμου.

-Τι είναι η Ενεργειακή Σαμάνικη Ιατρική;

Η Ενεργειακή Σαμάνικη Ιατρική είναι ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα. Διαθέτει πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη μας. Έχει όλη την γνώση για να κάνουμε την μετάβαση από τον διαχωρισμό στην ολότητα, από την ανάγκη και την έλλειψη στην αφθονία, από τον νου στο συναίσθημα, από τον υλικό κόσμο στον ενεργειακό κόσμο, από την απλή πίστη στην κατανόηση μέσω εμπειρίας.

Οι αρχαίοι σαμάνοι πίστευαν ότι όλα τα ψυχολογικά ή σωματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έχουν την προέλευση τους στο ενεργειακό μας σώμα. Οποιοδήποτε τραύμα μας, αποτυπώνεται εκεί και αν δεν επουλωθεί με τον καιρό εκδηλώνεται ως ασθένεια ή ως κάποιο πάγιο αρνητικό συναίσθημα. Όλοι μας έχουμε ένα φωτεινό ενεργειακό πεδίο, το οποίο περιβάλλει το φυσικό μας σώμα και το επηρεάζει κατά τον ίδιο τρόπο που ο μαγνήτης επηρεάζει τα ρινίσματα σιδήρου που βρίσκονται πάνω σε μια γυάλινη επιφάνεια.

Η Ενεργειακή Σαμάνικη Ιατρική είναι μια σύγχρονη ολιστική προσέγγιση στην προσωπική μας ανάπτυξη και εξέλιξη. Συνδυάζει με μοναδικό τρόπο βιωματικές ψυχοθεραπευτικές τεχνικές με τις ενεργειακές θεραπευτικές τεχνικές των σαμάνων. αμάνικη Ιατρική είναι ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα. Διαθέτει πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη μας. Έχει όλη την γνώση από τον διαχωρισμό στην ολότητα, από την ανάγκη και την έλλειψη στην αφθονία, από τον νου στο συναίσθημα, από τον υλικό κόσμο στον ενεργειακό κόσμο, από την απλή πίστη στην κατανόηση μέσω εμπειρίας. Η βασική τεχνική της Ενεργειακής Σαμάνικης Ιατρικής, απεγκλωβίζει ένα συναισθηματικό τραύμα- αποτύπωμα από το σώμα μας και μέσα από διάφορες τεχνικές μας δίνει τη δυνατότητα να εδραιώσουμε την καινούρια μας θεραπευμένη όψη. Κατά αυτόν τον τρόπο απελευθερωνόμαστε από τους γάντζους των προσωπικών μας ιστοριών και τότε μετατρέπουμε τις πληγές μας σε δύναμη.

-Μπορεί οποιοσδήποτε να γίνει σαμάνος και πώς γίνεται αυτό;

Η Ενεργειακή Σαμάνικη Ιατρική είναι ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα. Η εκπαίδευση είναι άρτια και δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει προηγούμενη εμπειρία σε κάποιο άλλο σύστημα. Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες όλων των ηλικιών που έχουν όρεξη να εστιάσουν στον εσωτερικό τους κόσμο και να εξελιχθούν. Ο στόχος για κάθε συμμετέχοντα είναι να ξυπνήσει τα δικά του δώρα και ταλέντα, ενσωματώνοντας τα θεραπευτικά εργαλεία και τις γνώσεις που προσφέρει το πρόγραμμα. Ο κύκλος των σεμιναρίων είναι έτσι δομημένος που μπορούν να τα παρακολουθήσουν και όσοι ενδιαφέρονται μόνο για προσωπική ανάπτυξη (Basic Level) αλλά και όσοι επιθυμούν να γίνουν θεραπευτές (Shamanic Practitioners).

-Ασκείτε την ψυχοθεραπεία εδώ και πολλά χρόνια. Πώς συνδυάζετε αυτές τις δύο μεθόδους;

Η αγάπη μου για τη μάθηση αλλά και η ανάγκη για τη δική μου προσωπική θεραπεία, με οδήγησε να ακολουθήσω πολλές κατευθύνσεις (σχολές) στην ψυχοθεραπεία. Μερικές από αυτές είναι η Προσωποκεντρική και το Focusing, η Συστημική Αναπαράσταση, η Εκφραστική Θεραπεία μέσω Τεχνών (Expressive Arts Therapy) που εμπεριέχει την ψυχοδυναμική,τη Gestalt και την Jungian psychology. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι η προσέγγιση μου είναι συνθετική.

Το κεντρικό δόγμα της συνθετικής ψυχοθεραπείας είναι ότι καμία μεμονωμένη μορφή θεραπείας δεν είναι τέλεια ή τουλάχιστον επαρκής για όλες τις περιπτώσεις. Κατά συνέπεια, το επίκεντρό της βρίσκεται στην κατάλληλη και αποτελεσματική ανταπόκριση από το άτομο σε συναισθηματικό, πνευματικό, γνωστικό και σωματικό επίπεδο.

Η Σαμάνικη Ενεργειακή Ιατρική είναι μια διαδρομή στο Υπερπροσωπικό στοιχείο. Απευθύνεται στον άνθρωπο που επιδιώκει να εξερευνήσει εκείνη την περιοχής της εμπειρίας, που είναι πέρα από τη συνηθισμένη του επίγνωση (υπερβατικός εαυτός). Της εμπειρίας που είναι γεμάτη μυστήριο, έμπνευση, ενόραση. Το αποκορύφωμα αυτής της εξερεύνησης είναι η ανακάλυψη της αληθινής μας ουσίας πέρα από ρόλους και ταυτότητες, της εμπειρίας ή της αίσθηση επικοινωνίας με το σύμπαν καθώς και την ενότητα όλης της ζωής.

Πάντα αγαπούσα τη μυθολογία, έτσι, δημιούργησα σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης, που κάνω εδώ και 12 χρόνια με μύθους από την μυθολογία, μέσα από βιωματικές ασκήσεις. Η Σαμάνικη Ενεργειακή Ιατρική συνδέεται με τη μυθολογία των Ίνκα και των φυλάκων της γης. Όταν διδάχτηκα αυτή την μέθοδο είδα ότι περιέχει πολλές τεχνικές από σύγχρονες ψυχοθεραπείες, την αγάπησα και μαζί με κάποιους συμμαθητές, αποφασίσαμε να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να μπορεί να την παρακολουθήσει.

Διδάσκουμε τη Σαμάνικη Ενεργειακή Ιατρική με πολύ σεβασμό στο θεραπευτικό πλαίσιο. Δημιουργείται έτσι ένα κλίμα ασφάλειας, που επιτρέπει να αφεθούμε περισσότερο, διότι μιλάμε για μια βαθιά ψυχική εργασία.

Εδώ και 7 χρόνια, μαζί μας, έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα πάνω από 200 άτομα. Έτσι, έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο να οδηγούμε τους συμμετέχοντες να ταξιδέψουν σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής τους, με πολύ θεραπευτικά αποτελέσματα, είτε σε επίπεδο υγείας, σχέσεων ή ακόμα και στην υλοποίηση των ονείρων τους. Η εκπαίδευση αυτή τους πάει ένα βήμα πιο κοντά στο σκοπό της ζωής τους, στο να ακούσουν το τραγούδι της ψυχής τους και να ζουν με αρμονία με τον εαυτό τους και το περιβάλλον.

-Ξεκινάτε σύντομα την εκπαίδευση στην Ενεργειακή Σαμάνικη Ιατρική. Μπορείτε να μας πείτε, με λίγα λόγια, τι πρέπει να περιμένουν οι συμμετέχοντες από αυτή την εκπαίδευση;

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διδάσκει σε βάθος τις θεραπευτικές τεχνικές των σαμάνων, σε θεωρητικό και βιωματικό επίπεδο. Ο κάθε μαθητής εκπαιδεύεται στο πώς να χρησιμοποιεί τη σαμάνικη γνώση και τεχνική στη θεραπεία άλλων καθώς και πώς μπορεί να ενσωματώσει αυτά τα εργαλεία στην προσωπική του θεραπευτική προσέγγιση. Μέσα από δουλειά σε μικρές ομάδες και εποπτεία σε προσωπικό επίπεδο, όλοι οι συμμετέχοντες αποκτούν άριστες τεχνικές ικανότητες στην Σαμάνικη Ενεργειακή Θεραπεία. Αυτή η εκπαίδευση προσφέρει βαθιά γνώση και αποτελεί ένα ουσιαστικό εφόδιο για τη ζωή μας. H εκπαίδευση πραγματοποιείται σε δυο επίπεδα: το Βασικό επίπεδο ( Basic level) της προσωπικής θεραπείας και το επίπεδο του θεραπευτή (Shamanic Practitioner)

Basic Level

Το βασικό επίπεδο απευθύνετε σε όσους επιθυμούν να εξελίξουν την προσωπική τους θεραπεία και να αποκτήσουν ισχυρά εργαλεία, που θα τους βοηθήσουν στην καθημερινότητα τους. Η εκπαίδευση αποτελείται από τέσσερα τετραήμερα σεμινάρια με συνολική διάρκεια 140 ωρών. Κάθε σεμινάριο έχει διαφορετικό θέμα και είναι χτισμένο πάνω στη γνώση και τις δεξιότητες του προηγούμενου.

Shamanic Practitioner (συνολικά 380 ώρες)

Η εκπαίδευση είναι διετής και χρειάζεται περισσότερη δέσμευση και αφοσίωση. Η απόφαση να γίνει κανείς επαγγελματίας θεραπευτής, συνεπάγεται δέσμευση στο να εργαστεί με τον εαυτό του, καθώς και δέσμευση για δεοντολογικά και επαγγελματικά πρότυπα συμπεριφοράς. Πέρα από αυτό, θα περιλαμβάνει στοιχεία για περαιτέρω μελέτη και για καλλιέργεια μιας σαμάνικης πρακτικής στην καθημερινή του ζωή.

Ο κύριος στόχος των ενοτήτων θα είναι να διερευνηθεί η διεπαφή μεταξύ του σαμανισμού και της συμβουλευτικής / ψυχοθεραπείας και πώς οι δύο κλάδοι μπορούν να ενισχύσουν και να εμπλουτίσουν ο ένας τον άλλον.

Περιλαμβάνει 2 φορές το βασικό επίπεδο (280 ώρες), ατομική θεραπεία και επιπλέον (100 ώρες ομαδικά σεμινάρια)
που περιλαμβάνουν:

-Κώδικα δεοντολογίας θεραπευτών

-Θεραπευτική σχέση και δημιουργία ασφάλειας

-Συνέντευξη και θεραπευτικό πλαίσιο

-Κατανόηση και εμβάθυνση στη ‘Σκιά’

-Εκμάθηση στο θαρραλέο ονείρεμα

-Γνώση του Τριγώνου του Δράματος

– Ανάκτηση Ζώου δύναμης

-Εμβάθυνση στις σαμάνικες τεχνικές

-Πρόσθετες προχωρημένες τεχνικές: Θεραπεία εξ αποστάσεως, Ενεργειακός καθαρισμός σπιτιών κ.α.

-Μπορείτε να μας πείτε μια απλή σαμάνικη πρακτική που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας για καλύτερη υγεία;

Θα σας δώσω μια άσκηση ενεργητικής φαντασίας για να συνδεθούμε με τη γη και τον ουρανό ώστε, να νιώσουμε ότι όλα είναι ένα.

Κλείσε τα μάτια και πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, σε όρθια στάση. Νιώσε το σώμα σου και το βάρος σου που το
υποστηρίζει η γη. Συγκέντρωσε την προσοχή σου στην καρδιά και με μια βαθιά αναπνοή, ρίξε ένα κορδόνι προς τα κάτω μέσα από το σώμα και τα ενεργειακά κέντρα και συνδέσου με τη γη.

Επέτρεψε στο κορδόνι να φτάσει μέσα στο κέντρο της γης, σ αυτόν το ροδοκόκκινο κρύσταλλο και συνδέσου από καρδιάς. Με κάθε εισπνοή και εκπνοή παρέδωσε στη γη όσα σε βαραίνουν αυτή τη στιγμή. Νιώσε να ανοίγουν οι πατούσες και να φεύγει οποιαδήποτε κούραση ή ένταση από το σώμα σου.

Στη συνέχεια, άφησε την ενέργεια της γης να σε γεμίσει με τις θηλυκές ποιότητες της υπομονής, της αγάπης και της
ενσυναίσθησης. Άφησέ τες, να πλημμυρίσουν μέχρι το κεφάλι, το φυσικό σου σώμα. Τώρα, συγκεντρώσου πάλι στην καρδιά και με την πρόθεσή σου και μια βαθιά αναπνοή, ρίξε ένα κορδόνι προς τα πάνω μέσα από τα ανώτερα κέντρα και συνδέσου με τον ουρανό. Επέτρεψε στη σύνδεση αυτή να γίνει δυνατή. Δέξου ένα θεραπευτικό χρυσό φως που κατεβαίνει στο κεφάλι σου και σε γεμίζει με αρσενικές ποιότητες. Άφησε τον καταρράχτη του φωτός να σε γεμίσει ενέργεια. Καθώς κυλάει δια μέσω του σώματος σου βγαίνει από τις πατούσες και εισχωρεί μέσα στη γη.

Νιώσε τις θηλυκές και τις αρσενικές ποιότητες να ανακατεύονται μέσα σου.

Τώρα, συγκεντρώσου πάλι στην καρδιά, κρατώντας τις δυο συνδέσεις με τη γη και τον ουρανό. Συνέχισε, κάνοντας ένα παιχνίδι: Εισπνέεις άλλοτε από τον ουρανό και εκπνέεις εδώ, σ’ αυτόν τον κόσμο και άλλοτε εισπνέεις από τη γη και εκπνέεις και πάλι σε αυτό τον κόσμο ή εισπνέεις από την καρδιά σου και εκπνέεις ταυτόχρονα στη γη και στον ουρανό.

Συγκεντρώσου στην καρδιά και νιώσε ότι η καρδιά σου γίνεται ένα λαμπερό αστέρι, μια σφαίρα που αναπνέει μέσα από όλο το σύμπαν. Όταν το κάνεις αυτό ίσως νιώσεις ότι δεν υπάρχει διαφορά του μέσα με το έξω, ότι όλα είναι ένα. Είσαι συνδεδεμένος με τα πάντα και είσαι μέρος των πάντων αλλά και τα πάντα, είναι ένα δικό σου κομμάτι.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο σεμινάριο της Τζέσικα Μαργαρίτη με θέμα την Ενεργειακή Σαμάνικη Ιατρική, πατήστε εδώ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα