UNICEF: Πάνω από 100 παιδιά στο Σουδάν πεθαίνουν κάθε μέρα από υποσιτισμό

UNICEF: Πάνω από 100 παιδιά στο Σουδάν πεθαίνουν κάθε μέρα από υποσιτισμό

Περίπου 120 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα στο Σουδάν ως αποτέλεσμα του υποσιτισμού και συναφών αιτιών, δήλωσε πριν λίγες μέρες, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) όπως πρωτοείδαμε στο globalcitizen.

Τουλάχιστον 700.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στο Σουδάν πάσχουν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό. Ωστόσο, η UNICEF είναι σε θέση να φτάσει μόνο σε 300.000 παιδιά, “καθιστώντας το χάσμα και την ανάγκη για υποστήριξη πιο επείγουσα από ποτέ”, αναφέρει η υπηρεσία.

Ο υποσιτισμός προκαλείται από το αυξημένο κόστος των τροφίμων, τη φτώχεια και την έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα και αυξάνεται από τις κακές συνθήκες ύδρευσης και αποχέτευσης σε συνδυασμό με την ευρεία εξάπλωση των ασθενειών.

Η οικονομική κρίση στη χώρα, η οποία άρχισε το 2018, έχει οδηγήσει σε ελλείψεις πρώτων υλών όπως τα καύσιμα και τα φάρμακα. Υπάρχει επίσης μια μεγάλη μείωση των ανθρώπων που μπορούν να αντέξουν οικονομικά το τοπικό βασικό καλάθι τροφίμων και εκτιμάται ότι 2,9 εκατομμύρια Σουδανοί διατρέχουν κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων.

Διαβάστε επίσης: Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το μέλλον που θα αφήσουμε στα παιδιά μας

Ο υποσιτισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί και να προληφθεί μέσω της συμπλήρωσης μικροθρεπτικών συστατικών, συμβουλών σχετικά με τις καλές πρακτικές περίθαλψης και φροντίδας και των παρεμβάσεων στη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών, σύμφωνα με τη UNICEF.

Οι μακροχρόνιες συγκρούσεις στο Σουδάν έχουν αφήσει εκατομμύρια παιδιά ευάλωτα. Σύμφωνα με τη UNICEF, 2.6 εκατομμύρια παιδιά στη χώρα χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Μόνο φέτος, σχεδόν 1 εκατομμύριο παιδιά εκτοπίστηκαν και περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια παιδιά – κυρίως σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις – είναι εκτός σχολείου.

Η UNICEF δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι του Σουδάν πρέπει να «δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες των παιδιών ενισχύοντας την καταπολέμηση του υποσιτισμού, αντιμετωπίζοντας την εκπαιδευτική κρίση και αυξάνοντας τις επενδύσεις σε παιδιά και νέους».

Η Henrietta Fore, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, μετέβη στο Σουδάν για να επιθεωρήσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Abdallah Hamdok και άλλους ανώτερους υπαλλήλους.

“Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή”, δήλωσε η κ. Fore, μιλώντας για το πολιτικό κλίμα στη χώρα. Μετά την απομάκρυνση του πρώην προέδρου Omar al-Bashir – ο οποίος συνελήφθη μετά από μήνες διαμαρτυριών – η νέα σουδανική κυβέρνηση συμφώνησε να ανοίξει ανθρωπιστική πρόσβαση στις ζώνες σύγκρουσης της χώρας.

“Προχωρώντας, καθώς το Σουδάν ξεκινάει το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας του, είναι κρίσιμο να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή του στους νεότερους πολίτες της θέτοντας τα παιδιά και τους νέους στο κέντρο”, δήλωσε η Fore.

Τόνισε επίσης την ανάγκη να σταματήσει η πρόσληψη και χρήση παιδιών σε ένοπλες δυνάμεις και ένοπλες ομάδες στο Σουδάν.

«Η UNICEF συνεργάζεται με όλα τα κόμματα για να απομακρύνει τα παιδιά από τις πρώτες γραμμές και πίσω στις κοινότητές τους», είπε.

Από την Jacky Habib

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα