Υπερδιπλασιάστηκαν οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων από το 2010 στις ΗΠΑ, φθάνοντας σε νέο υψηλό ρεκόρ

Υπερδιπλασιάστηκαν οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων από το 2010 στις ΗΠΑ, φθάνοντας σε νέο υψηλό ρεκόρ

Ενώ τα βιολογικά τρόφιμα έχουν ακόμα πολύ δρόμο πριν καθιερωθούν επίσημα, καθώς μόνο το 5,7% των τροφίμων που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται τώρα βιολογικά, υπάρχουν θετικά σημάδια, σύμφωνα με νέα έρευνα του Οργανισμού Εμπορίου Βιολογικών.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι, η αμερικανική βιολογική αγορά κατέγραψε νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2018, φθάνοντας το ποσό των 52,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακόμη και σε μια εποχή που η νεοσυσταθείσα μεγα-εταιρεία της Bayer-Monsanto συνεχίζει να ρίχνει το βάρος της στη βιομηχανία ΓΤΟ και φυτοφαρμάκων.

Συνολικά, οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων αυξήθηκαν κατά 6,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τόσο η αγορά βιολογικών τροφίμων όσο και η βιολογική αγορά εκτός τροφίμων έθεσαν νέα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων σημείωσαν άνοδο 5,9% στα 47,9 δισ. δολάρια ενώ οι πωλήσεις βιολογικών ειδών διατροφής σημείωσαν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, σημειώνοντας άνοδο 10,6%, έναντι πωλήσεων 4,6 δισ. δολαρίων.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στην αγορά βιολογικών τροφίμων, αντιπροσωπεύοντας το 36,3% επί όλων των πωλήσεων βιολογικών τροφίμων ενώ παράλληλα η πώλησή τους έχει διπλασιαστεί, σε σχέση με τις πωλήσεις τους πριν δέκα χρόνια.

Οι πωλήσεις βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών επιβραδύνθηκαν, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 8%, φτάνοντας τα 6,5 δισ. δολάρια το 2018.

Διαβάστε επίσης: 7 καθημερινοί παράγοντες που προκαλούν ανεπάρκεια της βιταμίνης D

Οι πωλήσεις οργανικών ινών συνεχίζουν να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας από τα 200 εκατομμύρια δολάρια στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 27.000 οργανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα, σε εθνικό επίπεδο, στις ΗΠΑ.

Ενώ τα νούμερα αυτά, ακούγονται σαν μουσική στα αυτιά των υποστηρικτών των βιολογικών τροφίμων, πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς για τα βιολογικά τρόφιμα, όπως η CEO της Organic Trade Association, Laura Batcha, που έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Let Organic Be Organic».

Σύμφωνα με τη Batcha, ο βιολογικός τομέας έχει συγκεντρωθεί 20 φορές τα τελευταία δέκα χρόνια με σκοπό να συμφωνήσουν με τις συστάσεις που αφορούν την ενίσχυση των βιολογικών προτύπων, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει ακόμη, εξαιτίας του γραφειοκρατικού λαβύρινθου.

«Αυτό δεν είναι νέο πρόβλημα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα δεκαετιών », είπε η Laura Batcha, αντανακλώντας τις ανησυχίες πολλών πρωτοπόρων και υποστηρικτών της βιολογικής γεωργίας και συνέχισε:

«Θέλουμε τη συνεχή βελτίωση των βιολογικών προτύπων που θα καθοριστούν με νόμους και κανονισμούς, προκειμένου να διατηρηθεί η αξία και η εμπιστοσύνη για τα βιολογικά προϊόντα στην αγορά και να επιτραπεί η συνέχιση της βιολογικής καλλιέργειας για την υγεία του εδάφους, τη βιοποικιλότητα, την καλή διαβίωση των ζώων και τους φυσικούς πόρους διατήρησης».

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα