Η Υπνοθεραπεία είναι σύμμαχος στη διατήρηση σωστού βάρους

Η Υπνοθεραπεία είναι σύμμαχος στη διατήρηση σωστού βάρους

Το παραπανίσιο βάρος αποτελεί ένα συνηθισμένο πρόβλημα, αφού έχει υπολογιστεί ότι το 40% των ενηλίκων είναι υπέρβαρο και το 30% παχύσαρκο. Παρ’ όλο που είναι γνωστά σε όλους μας τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και της άσκησης τόσο στην υγεία όσο και στην εμφάνισή μας, μόνο ένας στους πέντε καταφέρνει να χάσει τα περιττά κιλά.

Οι αιτίες είναι ποικίλες, είτε φυσικές είτε συναισθηματικές. Περισσότερο σωματικό βάρος μπορεί να έχει κανείς εξαιτίας προγεννητικών παραγόντων όπως η μητρική παχυσαρκία, ο διαβήτης κύησης και το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι οι γονιδιακοί, η έκθεση σε χημικές ουσίες όπως οι φθαλικές ενώσεις και η δισφαινόλη Α, η λήψη αντικαταθλιπτικών, κορτικοστεροειδών ή αντιβιοτικών που επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου, η διαταραχή ορμονών όπως συμβαίνει στον υποθυρεοειδισμό ή στη νόσο του Cushing. Ακόμα, ο λιγοστός ύπνος, από τον οποίο εξαρτάται η ινσουλίνη και άλλες ορμόνες, όπως και ο σύγχρονος τρόπος ζωής στον οποίο περιλαμβάνεται τροφή τύπου fast food σε μεγάλες ποσότητες καθώς και η έλλειψη γυμναστικής.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και συναισθηματικοί παράγοντες που δεν είναι συνειδητοί: ορισμένοι άνθρωποι τρώνε για να μειώσουν τα αρνητικά συναισθήματα της θλίψης, του στρες ή του θυμού ή γιατί αυτός είναι ένας τρόπος επικοινωνίας χωρίς να μιλάνε. Για παράδειγμα, η σύζυγος διαλέγει την υπερφαγία για να εκφράσει τον σιωπηλό της θυμό απέναντι στον σύζυγο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί ανάμεσα σε παιδιά και γονείς που επιλέγουν αυτό τον τρόπο αντί της συζήτησης του προβλήματος που προκάλεσε τον θυμό.

Ο εγκέφαλος έχει την ιδιότητα να ταυτίζει τα παχυντικά φαγητά ή ποτά με ένα είδος ανταμοιβής όταν το άτομο αντιμετωπίζει δυσκολίες ή νιώθει συναισθηματικά κενά. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν τρώμε παχυντικά φαγητά ως επιβράβευση για κάποια επιτυχία μας. Δεν είναι καθόλου απίθανο να ταυτιζόμαστε θετικά με άλλα άτομα που έχουν περιττό βάρος, όπως και το να ταυτίζουμε τις «καλές εποχές» με την πρόσληψη θερμίδων. Το υπερβολικό φαγητό μπορεί να λειτουργεί και ως άμυνα απέναντι στον φόβο μήπως αποτύχουμε να χάσουμε βάρος.

Πώς μπορεί η Υπνοθεραπεία να αλλάξει το σώμα και τη σκέψη μας;

H Υπνοθεραπεία μας δίνει την ευκαιρία να αντιληφθούμε τα υποσυνείδητα εμπόδια που δεν μας αφήνουν να χάσουμε βάρος, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να το πετύχουμε με τη βοήθεια τεχνικών, όπως οι παρακάτω:

  • Ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μέσω ενθαρρυντικών, θετικών δηλώσεων.
  • Οπτικοποίηση του στόχου που έχουμε ήδη πετύχει και των θετικών αλλαγών που παρατηρούμε στο σώμα μας.
  • Εντοπισμός του σημείου εκείνου στο υποσυνείδητό μας που θέλει να κάνει την αλλαγή.
  • Συνειδητοποίηση ότι ο εαυτός μας μπορεί να φοβάται την αλλαγή και εξάλειψη του φόβου.
  • Εκμάθηση και απεικόνιση καινούριων, υγιών τρόπων αντιμετώπισης των προσωπικών σχέσεων και αποτελεσματικότερης επικοινωνίας.
  • Νοητική πρόβα αυτόματης χρήσης των υγιών αυτών τρόπων.

Το υπερβολικό βάρος λοιπόν σίγουρα επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και η διατήρηση φυσιολογικών κιλών αποτελεί έναν μάλλον δύσκολο στόχο. Η Υπνοθεραπεία έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι είναι αποτελεσματική στην απώλεια βάρους αλλά και στη μείωση του στρες, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από έναν εξειδικευμένο και πιστοποιημένο επαγγελματία.

Η Ύπνωση μπορεί να λειτουργήσει στο υποσυνείδητό σας και να σας βοηθήσει πραγματικά να επιτύχετε τον στόχο σας για τη μείωση του βάρους σας!

Χαράλαμπος Σολέας

Δείτε την Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Κλινική Υπνοθεραπεία με Ψυχοθεραπεία – The Professional Practitioner Training Course – 2020

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα