Υποχρεωτική χρήση μάσκας: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη σωστή χρήση της

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τη μάσκα προστασίας

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, από την ημέρα δηλαδή της άρσης των περιοριστικών μέτρων, η μάσκα γίνεται πλέον το απαραίτητο αξεσουάρ, προκειμένου να παραμένουμε ασφαλείς  εμείς και οι άλλοι καθώς θα κυκλοφορούμε έξω από το σπίτι. Τουλάχιστον, αυτές είναι οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές. Κανείς δεν είναι βέβαιος τι θα αλλάξει στην πορεία (…)

Με το να φοράμε απλά τη μάσκα όμως, δεν σημαίνει ότι είμαστε ούτε προστατευμένοι ούτε και ασφαλείς. Η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά, για να μας παρέχει πραγματική προστασία και ασφάλεια.

Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας μας, δίνουν μεγάλη βαρύτητα σε αυτό, γι’αυτό και ετοιμάζουν μια σειρά από δράσεις, που έχουν σαν στόχο, να εμπεδωθούν οι κανόνες για τη σωστή χρήση των μασκών από τους πολίτες, καθότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι η χρήση της μάσκας από τους πολίτες, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, θα είναι σε πολλές περιπτώσεις υποχρεωτική.

Την ευθύνη για την ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή χρήση της μάσκας έχει αναλάβει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σε ό,τι αφορά στη διάθεση των μασκών στη χώρα μας, φαίνεται ότι δεν θα παρουσιαστούν ελλείψεις, μια και αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη προχωρήσει στην παραγωγή μασκών, εξασφαλίζοντας, έτσι, την επάρκειά τους στην αγορά.

Πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα

Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όσους κινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς και σε εργαζόμενους, επισκέπτες και πελάτες που βρίσκονται μέσα σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους, για παράδειγμα, σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, αλλά και παντοπωλεία, όπως επίσης και σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, εκτός βέβαια, από τις περιπτώσεις που αντενδείκνυται ιατρικά.

Ποια είναι η σωστή χρήση της μάσκας

  • Η μάσκα θα πρέπει να καλύπτει οπωσδήποτε τη μύτη και το στόμα μας.
  • Πριν την τοποθέτηση ή την αφαίρεση της μάσκας, θα πρέπει να πλένουμε πολύ σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο αντισηπτικό.
  • Η μπροστινή επιφάνεια της μάσκας μολύνεται πολύ εύκολα, γι’αυτό, θα πρέπει να την αφαιρούμε με τρόπο ώστε να μην την αγγίζουμε.
  • Αν η μάσκα είναι μιας χρήσης, προσέχουμε ώστε, να την πετάμε με ασφαλή τρόπο.
  • Αν η μάσκα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, την πλένουμε πολύ τακτικά με το συνηθισμένο μας απορρυπαντικό, στους 60◦ C.

Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, η μάσκα μας προστατεύει από τα αναπνευστικά νοσήματα που μεταδίδονται με σταγονίδια. Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει ο κ. Τσιόδρας, ο βασικός σκοπός δεν είναι να προστατευτούμε εμείς από τους άλλους αλλά οι άλλοι από εμάς, δεδομένου ότι πολλοί φορείς του ιου μπορεί να παραμένουν ασυμπτωματικοί.
Τέλος, όπως μας επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, εκτός από τη χρήση της μάσκας, θα πρέπει να τηρούμε παράλληλα, τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, πλένοντας πολύ τακτικά τα χέρια μας, έχοντας πάντα στην τσέπη μας ένα αντισηπτικό και τηρώντας την απόσταση ασφάλειας.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα