Βάλτε χρώμα .. στο πιάτο σας

Βάλτε χρώμα .. στο πιάτο σας

Όλο και περισσότεροι ειδικοί της διατροφής τονίζουν ότι το πιάτο μας πρέπει να μοιάζει με ουράνιο τόξο, ότι πρέπει να εντάσσουμε στην καθημερινή μας διατροφή πολύχρωμες  τροφές. Τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά είναι κάτι σαν «ενεργειακοί θησαυροί», παντοδύναμα εργοστάσια ενέργειας γεμάτα από ουσίες ζωτικής σημασίας, τα φυτοθρεπτικά συστατικά!

Για ποιο λόγο ονομάζονται έτσι; Αυτές οι χημικές ουσίες, αρχικά χρησιμεύουν στα ίδια τα φυτά για την προστασία τους από μικρόβια, μύκητες, έντομα και διάφορες άλλες απειλές. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι γεμάτα χιλιάδες τέτοιες ουσίες που αποκαλούνται φυτοθρεπτικές ή φυτοχημικές ουσίες! Χάρη στις ουσίες αυτές, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να γίνουν πολύτιμοι σύμμαχοι και φρουροί της υγείας μας.

Αυτές οι πολύτιμες ουσίες για την επιβίωση των φυτών είναι και για μας πολύτιμα όπλα! Δρουν ως αντιοξειδωτικές, τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βοηθούν την υγεία των ματιών, προλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και τον καρκίνο.

Τέτοιες ουσίες είναι οι κατεχίνες, το λυκοπένιο, το Α και Β καροτένιο και πολλές άλλες οι οποίες είναι υπεύθυνες και για το χαρακτηριστικό χρώμα των τροφών. Κάθε ουσία έχει και τη δική της χρησιμότητα, όπως επίσης και το δικό της χρώμα! Οπότε ένα βήμα ζωτικής σημασίας είναι να είμαστε σε θέση να διαλέγουμε τις τροφές γνωρίζοντας τι σημαίνει το κάθε χρώμα!

Κόκκινο Χρώμα

Τα τρόφιμα που έχουν κόκκινο χρώμα περιέχουν τις εξής φυτοχημικές ουσίες: λυκοπένιο, ελλαγικό οξύ, ανθοκυανίνες, εσπεριδίνη, κερκετίνη

Συμβολή

Λειτουργία προστάτη και ουροποιητικού συστήματος, παρέχει άμυνα απέναντι στον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις

Μωβ/ Μπλε Χρώμα

Τα τρόφιμα που έχουν μωβ ή μπλε χρώμα περιέχουν τις εξής φυτοχημικές ουσίες: ρεσβερατρόλη, ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή, φενόλες

Συμβολή

Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των οστών. Παρέχουν άμυνα κατά των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν από παράγοντες που οδηγούν σε πρόωρη γήρανση.

Πράσινο Χρώμα

Τα τρόφιμα που έχουν πράσινο χρώμα περιέχουν τις εξής φυτοχημικές ουσίες: λουτεϊνη/ ζεαξανθίνη, ισοφλαβόνες, ινδόλες, ισοθειοκυανάτες

Συμβολή

Συμβάλλουν στην υγεία των ματιών, στην αρτηριακή λειτουργία, την υγεία των πνευμόνων και των κυττάρων μας. Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και την υγεία των ούλων.

Λευκό Χρώμα

Τα τρόφιμα που έχουν λευκό χρώμα περιέχουν τις εξής φυτοχημικές ουσίες: ινδόλες, κερκετίνη, αλικίνη, γλυκοζινόλη

Συμβολή

Οι παραπάνω ουσίες βοηθούν στην υγεία των οστών, του κυκλοφορικού συστήματος ενώ καταπολεμούν τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο.

Κίτρινο Χρώμα

Τα τρόφιμα που έχουν κίτρινο χρώμα περιέχουν τις εξής φυτοχημικές ουσίες: Α- καροτένιο, Β- καροτένιο, λουτεϊνη/ ζεαξανθίνη, εσπεριδίνη

Συμβολή

Βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την όραση, όπως και την υγιή ανάπτυξή μας.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα