“VAN Gogh Alive” στο Μέγαρο Μουσικής

vanghog

Το να κρατάς πινέλο και να σε λένε Βίνσεντ Βαν Γκογκ πραγματικά, δεν είναι εύκολο. Μάλλον ήταν εκλεκτικά επώδυνο για τον μεγάλο ζωγράφο, που αφιέρωσε κάθε του εκπνοή στην έκφραση του σύμπαντος και του κόσμου όπως του αποκαλύπτονταν κάθε που ριγούσε από τον πυρετό. Όλη η ανθρωπότητα το έχει καταλάβει αυτό γι’ αυτό και τα έργα του μεγάλου καλλιτέχνη χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης και ιδιαίτερης μεταχείρισης στους κύκλους της τέχνης. Πως όχι, αφού όσες φόρες κι αν τα δούμε μας διαπερνά το ίδιο ρίγος με τον καλλιτέχνη, μόνο που το δικό μας οφείλεται στο δέος.

Ακόμα πιο φαντασμαγορικά έρχεται να κάνει τα πράγματα η προς τιμήν του η “ζωντανή” έκθεση των έργων του που θα φιλοξενείται για τέσσερις ολόκληρους μήνες στο Μέγαρο Μουσικής από τις 8 Νοεμβρίου του 2017 ως τις 4 Μαρτίου του 2018. Ένα πολυθέαμα με εικόνες, σκίτσα και πληροφορίες για τη ζωή του που θα προβάλλονται κυριολεκτικά παντού, στο ταβάνι, στο πάτωμα, από προβολείς υψηλής ευκρίνειας και συναρπαστική μουσική που ζωντανεύει τον παλμό και το έργο του ζωγράφου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εικαστικά γεγονότα της χρονιάς, μία έκθεση η οποία έχει συναρπάσει ήδη 10.000.000 θεατές ανά τον κόσμο, προσφέροντας ψυχαγωγία, γνώση και βαθειά γνωριμία με τη ζωή, το έργο αλλά και το πολύχρωμο σύμπαν του Vinsent Van Gogh, έτσι όπως εκείνος το συνελάμβανε στα καλλιτεχνικά του οράματα.

 

Κείμενο του καθηγητή Tracey Pilch

Κοσμοσυρροή στην έκθεση “Van Gogh Alive”. Δεν μπορώ να θυμηθώ από πότε είχα να δω τόσους πολλούς επισκέπτες σε ένα μουσείο και αυτό με γοήτευσε. Οι άνθρωποι ήταν μαγεμένοι με αυτό που έβλεπαν. Ίσως επειδή είναι μία αισθαντική και βιωματική εμπειρία όπως καμία άλλη.

Οι εικόνες είναι απόλυτα συγχρονισμένες με τους ήχους. Υπάρχουν βιολιά που κάνουν τις κόκκινες παπαρούνες του να τρεμοπαίζουν, χρωματικοί τόνοι από πεφταστέρια σε μια βαθυγάλανη νύχτα.

Γεμίστε τα μάτια σας λοιπόν με χρώμα και φως. Νιώστε την υφή, την οσμή και τη σάρκα των φρούτων και λουλουδιών που τον ενέπνευσαν. Και ανακαλύψτε, όπως ο ίδιος διαρκώς προσπάθησε να βρει, την ουσία σε έναν δύσκολο κόσμο. «Θα προτιμούσα να πεθάνω από πάθος παρά από την πλήξη», είπε κάποτε.

Tracey Pilch, Επίκουρος καθηγητής Τέχνης στο Alaska Pacific University

 

Πώληση εισιτηρίων: Βασ. Σοφίας κ Κόκκαλη, Αθήνα

Ομήρου 8, Αθήνα τηλ: 210 7282367

Από 8-11-2017 ως 4-3-2018, 10:00 – 22:00

άνεργοι, φοιτητές, παιδιά: 12 ευρώ

ενήλικες: 15 ευρώ

Λάβρις στο viva.gr

 

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα