Η βάση της σωστής αναπνοής είναι η εισπνοή να γίνεται από τη μύτη. Η στοματική αναπνοή είναι μια παθολογική κατάσταση που έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και μπορεί να καθυστερήσει τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης, προκαλεί ξηροστομία και πολλά οδοντοστοματολογικά προβλήματα καθώς και διαταραχές ύπνου.
Η στοματική αναπνοή εμποδίζει την οξυγόνωση του οργανισμού και κυρίως του εγκεφάλου. Είναι αδύνατο να έχετε ζωτικότητα και ευεξία όταν αναπνέετε από το στόμα.
Είναι εύκολο να κόψετε την κακή συνήθεια της στοματικής αναπνοής. Απλά κρατάτε συνειδητά το στόμα κλειστό και αυτόματα θα αναπνέετε από τη μύτη. Αυτό είναι το ξεκίνημα και όπως κάθε ξεκίνημα χρειάζεται λίγο υπομονή.
Σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική πάνω από τη μύτη, μεταξύ των δύο φρυδιών, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό σημείο βελονισμού, το yin tang, που σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Όταν κάποιος αναπνέει από τη μύτη, έχει παρατηρηθεί ότι το yin tang ενεργοποιείται. Επίσης, εάν κάποιος έχει βουλωμένη μύτη και ενεργοποιηθεί το yin tang, με βελονισμό, η μύτη αποσυμφορίζεται εντυπωσιακά.
Επίσης, στην περιοχή εδρεύει το ενεργειακό κέντρο του μετώπου, εν ονόματι άτζνα, στρατηγός όλων των ενεργειακών κέντρων που συνδέεται με την υπόφυση, το νευρικό σύστημα και τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Η ρινική αναπνοή είναι απαραίτητη για τη διάνοιξη και ομαλή λειτουργία του τόσο σημαντικού αυτού κέντρου.
Το κέντρο του μετώπου, όταν δεν λειτουργεί σωστά, έχει ως άμεσο επακόλουθο τη διαταραχή της συγκέντρωσης, πτώση του ανοσοποιητικού και γενικό αποπροσανατολισμό του ατόμου. Α θέλουμε λοιπόν να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι, εστιασμένοι και υγιείς, ας αναπνέουμε από τη μύτη, έτσι ώστε και το κέντρο του μετώπου να είναι ενεργό και δυνατό.
Εύλογα, κάποιος μορφωμένος σκεπτικιστής θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ύπαρξη των ενεργειακών κέντρων, των σημείων βελονισμού και των μεσημβρινών, από τη στιγμή που δεν αποτελούν ορατές ανατομικές δομές στον ανθρώπινο οργανισμό.
Διαβάστε επίσης: Άσκηση Αναπνοής για εξισορρόπηση του νου, συναισθημάτων και σωματικών λειτουργιών
Οι θεραπευτικές διαδικασίες – μέθοδοι που βασίζονται στην ύπαρξη αυτών των αόρατων δομών, κατά καιρούς, όχι μόνο αμφισβητήθηκαν αλλά και γελοιοποιήθηκαν από «μορφωμένους λόγιους λειτουργούς υγείας», κυρίως του δυτικού κόσμου.
Η επιστημονική εξέλιξη της εποχής μας, με τη δυνατότητα φωτογράφισης του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου του ανθρώπου ή αλλιώς της αύρας (αιθερικό σώμα), πιστοποιεί την αλήθεια της θεωρίας περί ενεργειακών κέντρων και αιθερικών δομών, όπως περιγράφεται σε όλες τις αρχαίες παραδόσεις.
Πιο συγκεκριμένα το κέντρο του μετώπου άτζνα που περιγράφεται από τον Πλάτωνα ως «φρήν» στον Τίμαιο, αποτελεί μια ενεργειακή «δίνη» στην περιοχή του μετώπου και τεχνοφωτογραφικά απεικονίζεται σαν ένα «χωνί» με πιο πυκνή ενέργεια.
Ήρθε ο καιρός λοιπόν που η κλασσική ιατρική, αν θέλει να καλείται σύγχρονη, να σταματήσει να γυρνά την πλάτη στις πολύτιμες αυτές αλήθειες και στους ανεκτίμητους θεραπευτικούς ορίζοντες που αυτές ανοίγουν.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Αναστάσιου Τσίπηρα «Η τέχνη της αναπνοής» από τις εκδόσεις ΔΙΟΝ