Το Γιν και το Γιανγκ είναι τα βασικά θεμέλια στην Κινεζική Ιατρική αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία της Ανατολής, βασισμένη στην επίγνωση των αντιθέτων, της δυαδικότητας και της ισορροπίας ανάμεσα σε κάθε πολικότητα.
Η κοντινότερη μετάφραση του Γιν είναι «Η σκιερή πλευρά του βουνού» και σε ελεύθερη μετάφραση μιλά για τη γαλήνια κατάσταση, την παθητικότητα, το κρύο, το σκοτάδι, τον χειμώνα, τη γη.
Ευλόγως, η άμεση μετάφραση του Γιανγκ είναι «Η φωτεινή πλευρά του βουνού» και αντιστοιχούν σε αυτό ανάλογες έννοιες όπως η δράση, το έξω, η ζέστη, το θέρος, το φως, ο ουρανός.
Το Γιν και το Γιανγκ βρίσκονται σε συνεχή αλληλεξάρτηση και επίδραση αναμεταξύ τους, σε κάθε τι που ενυπάρχει και δημιουργείται μεταξύ ουρανού και γης και έτσι συμβαίνει και μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Το κάθε μας όργανο σύμφωνα με την Κινέζικη Ιατρική έχει ένα παθητικό κι ένα ενεργητικό στοιχείο –Γιν και Γιανγκ αντιστοίχως- αν και το κάθε ένα μπορεί να χαρακτηριστεί είτε Γιν ή Γιανγκ.
Μία άλλη θεμελιώδης αρχή των Κινέζων Ιατρών είναι η αρχή των πέντε στοιχείων του φυσικού κόσμου, των στοιχείων δηλαδή από τα οποία αποτελείται η ύλη.
Τα στοιχεία αυτά είναι το νερό, η φωτιά, το ξύλο, το μέταλλο και η γη. Αυτά τα στοιχεία ενυπάρχουν φυσικά και μέσα στο ανθρώπινο σώμα και από αυτά αποτελούμαστε. Έτσι, σε κάθε ένα από αυτά αναλογούν και οι πέντε αισθήσεις, τα πέντε συναισθήματα, οι πέντε γεύσεις, τα πέντε όργανα κλπ.
Από αυτά προκύπτουν οι εξής αντιστοιχίες:
Νερό: Αλμυρό, μαύρο, κρύο, βορράς, χειμώνας, νεφρός, μήτρα, αφτί, οστά και φόβος
Φωτιά: Πικρό, κόκκινο, ζέστη, νότος, καλοκαίρι, καρδιά, λεπτό έντερο, γλώσσα, αγγεία, χαρά.
Ξύλο: Ξινό, πράσινο, υγρός αέρας, ανατολή, άνοιξη, ήπαρ, χοληδόχος κύστη, μάτι, τένοντες, θυμός.
Μέταλλο: Καυτερό, άσπρο, ξηρασία, δύση, φθινόπωρο, πνεύμονας, παχύ έντερο, μύτη, δέρμα, τρίχες, μελαγχολία.
Γη: Γλυκό, κίτρινο, υγρασία, κέντρο, τέλος καλοκαιριού, σπλήνας, στομάχι, στόμα, μύες, σκεπτικισμός.
Η παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική βλέπει το σώμα σαν μια αδιάκοπη δημιουργία και διάλυση όλων αυτών των στοιχείων τα οποία γεννιούνται, δημιουργούν, καταστρέφουν και πεθαίνουν συνεχώς μέσα στον οργανισμό μας.
Καθώς καταφέρνουμε να διατηρήσουμε την ισορροπία αυτών των στοιχείων και τη σωστή μετάβαση από το ένα στο άλλο, καταφέρνουμε να είμαστε ολοκληρωτικά υγιείς καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.