Θα περνούσε ποτέ από το μυαλό σας ότι ίσως να αποφεύγετε να μαγειρέψετε υγιεινά γεύματα όταν η κουζίνα σας βρίσκεται σε χάος;
Ή ίσως ότι ο ύπνος σας υποφέρει όταν ένα «ήπιο τσουνάμι» έχει χτυπήσει την κρεβατοκάμαρά σας;
Μπορείτε άραγε να διατηρήσετε το εργασιακό άγχος σας υπό έλεγχο όταν το γραφείο σας είναι εκτός ελέγχου; Μάλλον όχι.
Δεδομένου ότι η ακαταστασία και το στρες πηγαίνουν χέρι-χέρι, όπως λένε και οι ειδικοί, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την ακαταστασία είναι να καταλάβετε τι υπάρχει πίσω από αυτήν.
Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας έχει διαφορετικούς λόγους για την ακαταστασία του. Μερικές φορές οι λόγοι είναι καθαρά πρακτικοί, άλλες φορές, ωστόσο, είναι βαθύτεροι και θέλουν περισσότερο χρόνο για να αποκαλυφθούν.
Μόλις καταλάβετε την αιτία της ακαταστασίας σας, θα είστε σε θέση να δαμάσετε το θηρίο και να αισθανθείτε πιο ήρεμοι και πιο παραγωγικοί.
Παρακάτω, θα βρείτε τρεις –όχι και τόσο – προφανείς λόγους, οι οποίοι θα μπορούσαν ίσως να προκαλούν σύμφωνα με τους ειδικούς, «τοξική συσσώρευση».
1.Αποφεύγετε κάποια συναισθήματα ή εμπειρίες
Μερικές φορές αυτοί οι σωροί που δημιουργούμε είναι κυριολεκτικά ένας τοίχος που χτίζουμε για να αποκλείσουμε κάποιες εμπειρίες ή συναισθήματα. Και όπως είπε ο κλινικός ψυχολόγος Noah Mankowski, ο χώρος που αποθηκεύουμε την ακαταστασία μας , μπορεί να παράσχει ενδείξεις για αυτό ακριβώς που προσπαθούμε να αποφύγουμε. Για παράδειγμα, ο Mankowski λέει ότι η διατήρηση της ακαταστασίας στη σοφίτα ή στο υπόγειο μας μπορεί να σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα να ξεκολλήσουμε από το παρελθόν, ενώ ένα υπνοδωμάτιο σε αταξία μπορεί να υποδηλώνει φόβους οικειότητας.
2. Έχετε κόπωση απόφασης
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο μέσος Αμερικανός παίρνει περίπου 35.000 αποφάσεις την ημέρα. Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που μπορεί να μην θέλετε να επιλέξετε ποια πράγματα θα πρέπει να μείνουν στο γραφείο σας ή στο γκαράζ σας, για να αρχίσετε να ξεπερνάτε την ακαταστασία σας.
“Οι άνθρωποι είναι συχνά τόσο αποστραγγισμένοι από τη συνεχή λήψη αποφάσεων που δεν έχουν την ενέργεια για λίγες ακόμη αποφάσεις, όπως για το τι θα πρέπει να κρατήσουν ή να πετάξουν έξω”, λέει ο Thrive Alice Boyes, Ph.D., κλινικός ψυχολόγος.
3. Νιώθετε μοναξιά
Σκεφτείτε την τελευταία φορά που αγοράσατε κάτι παρορμητικά: σκεφτήκατε πραγματικά ότι το νέο γυαλιστερό αντικείμενο που αγοράσατε, θα βελτίωνε κάποια πτυχή της ζωής σας ή μήπως αισθανθήκατε λιγότερο θλιβερά, με την αγορά; Η έρευνα στο περιοδικό Journal of Consumer Research εξηγεί ότι όταν η ανάγκη μας για κοινωνική σύνδεση δεν ικανοποιείται, “τα υποκατάστατα υλικών και οι αποζημιώσεις είναι συχνά άμεσα διαθέσιμα, ανταμείβοντας άμεσα και προκαλώντας λιγότερο άγχος από ό,τι αν θα επιχειρούσατε να επανασυνδεθείτε”.
Μετάφραση: Η “θεραπεία λιανικής” μπορεί να γίνει και να είναι πολύ εύκολη λύση για τη μοναξιά και η υπερβολική συσσώρευση μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικά πράγματα – και ακαταστασία.
Πώς να αντιμετωπίσετε την ακαταστασία σας
Ενώ χρειάζεται προσπάθεια για να φτάσουμε στη ρίζα της ακαταστασίας, μια πιο ήρεμη και χαρούμενη ζωή βρίσκεται στην άλλη πλευρά του χάους. Ωστόσο, η αντιμετώπιση της ακαταστασίας δεν πρέπει να είναι μια συντριπτική προσπάθεια. Ένας τρόπος να γίνει πιο ευχάριστη; Δοκιμάστε τη δημιουργία μιας νέας συνήθειας πάνω από μια υπάρχουσα. Μια συνήθεια όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας μπορεί να γίνει μια ευκαιρία για να σαρώσετε το μπάνιο σας για αντικείμενα που πρέπει να αποθηκευτούν σωστά ή να πεταχτούν μακριά. Και το πρωινό σας τελετουργικό για το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να γίνει μια ευκαιρία να πετάξετε ένα αντικείμενο – ας πούμε, ένα σκεύος που έχει δει καλύτερες μέρες.
Μικρά βήματα… με μεγάλα αποτελέσματα!