Η Βενετία αντιμετωπίζει τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 χρόνων

Η Βενετία αντιμετωπίζει τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 χρόνων

Τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 χρόνων αντιμετωπίζει η Βενετία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Gardian.

Δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ένας ηλικιωμένος άνδρας που έπαθε ηλεκτροπληξία στο νησί Pellestrina όταν χτυπήθηκε από κεραυνό καθώς λειτουργούσε μια ηλεκτρική αντλία νερού ενώ, το σώμα ενός δεύτερου άνδρα βρέθηκε στο σπίτι του.

Ο δήμαρχος της Βενετίας Luigi Brugnaro έγραψε στο Twitter “Αυτές είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής “.

Το ecowatch.com αναφέρει ότι το “acqua alta”, ή το υψηλό ρεύμα, έφθασε τα 187 εκατοστά (περίπου 73,6 ίντσες) την Τρίτη το βράδυ, σύμφωνα με κυβερνητική δήλωση που ανέφερε το CNN. Αυτό είναι λίγο κάτω από την υψηλότερη παλίρροια που σημειώθηκε ποτέ στα 194 εκατοστά (περίπου 76,4 ίντσες) το 1966.

Οι πλημμύρες του περασμένου έτους προκάλεσαν ζημιές στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου ύψους 2,2 εκατ. Ευρώ, σύμφωνα με τον Guardian. Η φημισμένη εκκλησία κατακλύστηκε πάλι φέτος από τα νερά, ανέφερε το BBC News.

Διαβάστε επίσης: Οι δηλώσεις του επικεφαλής μιας φυλής ιθαγενών προς τον “πολιτισμένο” κόσμο συγκλονίζουν

“Η Βενετία έπεσε στα γόνατά της”, δήλωσε ο Brugnaro σε ένα tweet που ανέφερε το Associated Press . “Η βασιλική του Αγίου Μάρκου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές όπως ολόκληρη η πόλη και τα νησιά της.”

Η εκκλησία έχει πλημμυρίσει έξι φορές σε 1.200 χρόνια και τέσσερις από αυτές τις πλημμύρες ήταν τα τελευταία 20, δήλωσε το μέλος του συμβουλίου του Αγίου Μάρκου Pierpaolo Campostrini στο BBC News.

Συνολικά, οι πλημμύρες της Τρίτης πλημμύρισαν περισσότερο από το 85% της πόλης, ανέφερε το Associated Press. Τουλάχιστον 60 βάρκες υπέστησαν ζημιές και η ένωση ξενοδοχείων της Βενετίας δήλωσε ότι αντιμετώπισε μαζικές ζημιές στα ακίνητά της: το νερό μπήκε με ορμή και οι επισκέπτες έπρεπε να μεταβούν σε υψηλότερους ορόφους γιατί οι χαμηλότεροι έπρεπε να εκκενωθούν.

Η Βενετία είναι η πόλη της Μεσογείου που κινδυνεύει περισσότερο από τις πλημμύρες λόγω αύξησης της στάθμης της θάλασσας.

Ο Brugnaro υποσχέθηκε την ολοκλήρωση του έργου “Μωυσής” για την προστασία της Βενετίας από τις πλημμύρες με την κατασκευή υπεράκτιων φραγμών, ανέφερε ο Guardian. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2003, αλλά έχει καθυστερήσει η ολοκλήρωσή της.

Γεωργία Χασάπη

Photo: ΑP Photo

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα