Ας μην βιαζόμαστε να κρίνουμε τους ανθρώπους…

Ας μην βιαζόμαστε να κρίνουμε τους ανθρώπους...

Σε κάποιο από τα τριήμερα σεμινάριά μου, αρχίσαμε το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας με έναν κυκλικό χορό για ζέσταμα.

Ενώ έδινα τις οδηγίες για το χορό, μια νεαρή κυρία της ομάδας φαινόταν να μην μπορεί να τα καταφέρει. Βρισκόταν σε σύγχυση και έχανε συνέχεια τα βήματα, πράγμα που αποσυντόνιζε τους διπλανούς της.

Άρχισα να εκνευρίζομαι και της είπα αρκετές φορές να προσέχει. Υπέθετα ότι δεν ήθελε πραγματικά να βρίσκεται στο σεμινάριο και ότι ο νους της τριγύριζε αλλού.

Αργότερα, μου ανέφερε ότι για να μπορέσει να παρακολουθήσει το σεμινάριο, αναγκάστηκε να δουλέψει νυχτερινή βάρδια στο σουπερμάρκετ που εργαζόταν.

Είχε παρακολουθήσει το πρόγραμμά μας το βράδυ της Παρασκευής, είχε δουλέψει όλη τη νύχτα και είχε έρθει κατευθείαν στο σεμινάριο το Σάββατο το πρωί.

Διαβάστε επίσης: 10 ενδείξεις που μας βοηθούν να διακρίνουμε την αληθινή αγάπη

Η κρίση μου για εκείνην ήταν εντελώς λαθεμένη. Δεν ήταν ότι δεν ήθελε να βρίσκεται εκεί· αντίθετα το ήθελε τόσο πολύ, που είχε κάνει θυσία για να βρίσκεται εκεί. Είχα θυμώσει και την είχα κατακρίνει βάσει μιας άκυρης ερμηνείας.

Κάθε φορά που θυμώνεις, κάνεις μια άκυρη ερμηνεία.

Στη Βίβλο διαβάζουμε: «Μην κρίνετε από τα φαινόμενα». Τα φαινόμενα μας εξαπατούν και μας κάνουν να σκεφτόμαστε ότι εμείς και οι άνθρωποι της ζωής μας είμαστε ελαττωματικοί ή κακοί και ότι οι άλλοι επιδιώκουν να μας εκμεταλλευτούν ή να μας κάνουν κακό με την πρώτη ευκαιρία.

Σίγουρα, υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να το κάνουν, αλλά η συντριπτική πλειονότητα είναι αξιόπιστα και υποστηρικτικά άτομα. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έντιμοι, θέλουν να βοηθήσουν και προτιμούν να τα πηγαίνουν καλά με τους άλλους.

Αν μπαίνεις στον πειρασμό να υποστηρίξεις ότι οι άνθρωποι είναι κακοί και ότι ζωή σημαίνει επιβίωση, τότε δημιουργείς τις προϋποθέσεις για να φυλακίζεις τον εαυτό σου σ’ έναν τέτοιο κόσμο. Πιθανότατα ζεις με μια αίσθηση φόβου και δυσπιστίας, θωρακίζοντας την καρδιά σου, πράγμα που σου κάνει περισσότερο κακό απ’ ό,τι θα μπορούσε να σου κάνει οποιοσδήποτε άλλος. Είναι ένας σίγουρος τρόπος για να χάνεις την αγάπη που αναζητάς.

Δεν είσαι αμαρτωλός, είσαι αθώος. Οι άνθρωποι στη ζωή σου θέλουν τα ίδια πράγματα που θέλεις κι εσύ, και δεν σου φέρνουν απειλή αλλά δώρα και ευκαιρίες να αφυπνιστείς, να αναπτυχθείς και να αγαπήσεις.

Υπάρχει αφθονία σε όλα όσα μπορείς να θελήσεις. Η ζωή σου δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, αλλά μια περιπέτεια για να την απολαύσεις. Τα καταφέρνεις πολύ καλύτερα απ’ ό,τι νομίζεις.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen «Ρούφηξε τη ζωή αντί να σε ρουφάει» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα