Οι γρήγοροι ρυθμοί της εποχής μας, το κυνήγι του κέρδους, η αλλοτρίωση, το εγωιστικό μοντέλο ζωής, οδηγούν πολλούς ανθρώπους σε ακραίες καταστάσεις. Η απομόνωση, η κατάθλιψη και το αίσθημα αδιέξοδου δεν είναι μονόδρομος! Υπάρχει μια πανάρχαια πρακτική που μπορεί να μας διδάξει να βρίσκουμε καταφύγιο όποτε χρειαζόμαστε και να γίνουμε πιο ζωντανοί άνθρωποι για να βοηθήσουμε την προώθηση του κοινού καλού! Η πρακτική αυτή, είναι ο διαλογισμός Βιπάσανα.
Η Βιπάσανα, ανήκει στις πιο παλιές διαλογιστικές τεχνικές. Ο Σιντάρτα Γοτάμα, γνωστός στους περισσότερους ως Βούδας, έκανε Βιπάσανα, υποστηρίζοντας ότι έφερε στο φως μια πολύ αρχαιότερη πρακτική. Μετά τη φώτισή του, το 528 π.Χ, ο Βούδας πέρασε τα υπόλοιπα 45 χρόνια της ζωής του διδάσκοντας τον δρόμο διαφυγής από τον πόνο. Η Βιπάσσανα είναι το απόσταγμα της διδασκαλίας του Βούδα, που είναι γνωστή ως «Dhamma», λέξη που στην ιερή γλώσσα Pali σημαίνει «Δρόμος».
Για 5 αιώνες περίπου, η Βιπάσανα αποτέλεσε πολύτιμο στήριγμα για εκατομμύρια ανθρώπους στην Ινδία, την πατρίδα του Βούδα. Ο σπουδαίος αυτοκράτορας Ασόκα, που ένωσε τους Ινδούς και οδήγησε σε μια περίοδο ευημερίας και ειρήνης, έστειλε στα γειτονικά βασίλεια πρέσβεις να διαδώσουν την πολύτιμη πρακτική της Βιπάσανα, αλλά και τον λόγο του Βούδα. Έπειτα από τόσους αιώνες πρακτικής, η μορφή του διαλογισμού χάνεται από την Ινδία, αλλά χάρη στον Ασόκα, είχε προλάβει να διαδοθεί στην Βιρμανία, απ’ όπου ξεκίνησε η διάδοση της πρακτικής στη σύγχρονη εποχή.
Στα χρόνια μας λοιπόν, η Βιπάσανα διαδόθηκε από τον Σ.Ν Γκοένκα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Βιρμανία, από Ινδούς γονείς. Ο Γκοένκα, αφού πέρασε 14 χρόνια πλάι στον Βιρμανό δάσκαλο Σαϊάγκι Ούμπα Κιν, επανέφερε την Βιπάσανα στην κοιτίδα της την Ινδία το 1969 κι από εκεί αποφάσισε να μεταφέρει την πρακτική σε όλο τον κόσμο. Ο Γκοένκα, προσπάθησε να διδάξει τον διαλογισμό, ενώνοντας αρχικά τους διαιρεμένους Ινδούς, βλέποντας μπροστά του ανθρώπους, χωρίς ταμπέλες, μακριά από κάστες και θρησκείες, μακριά από προκαταλήψεις που χωρίζουν και απομονώνουν. Η Βιπάσανα δεν είναι θρησκεία, είναι ένα μονοπάτι, ένα καταφύγιο που απομακρύνει τον άνθρωπο από τις πηγές κάθε πόνου: τον φόβο, τον πόθο και την άγνοια.
Ο διαλογισμός Βιπάσανα, είναι μια πρακτική για όλους όσοι επιθυμούν να δουλέψουν με τον εαυτό τους συνειδητά και διέπεται από έναν αριθμό κανόνων που πρέπει κάθε νέος μαθητής να γνωρίζει. Η πρακτική έχει πολύτιμα οφέλη και για τον λόγο αυτό προωθήθηκε ως μέθοδος αγωγής σε σχολεία και ως μέσο σωφρονισμού σε σωφρονιστικά ιδρύματα.
Το πρώτο σεμινάριο κάθε μαθητή, πρέπει να είναι 10 ήμερο. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι μαθητές εξασκούνται στον διαλογισμό υπό την καθοδήγηση του δασκάλου, τον οποίο θα πρέπει να υπακούν. Οι μαθητές πρέπει να απέχουν από το να σκοτώσουν οποιοδήποτε έμβιο οργανισμό, από την κλοπή, από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα, από το ψέμα κι από την χρήση οποιασδήποτε τοξικής ουσίας.
Ένας μαθητής που καταφέρει να ολοκληρώσει ένα 10ήμερο σεμινάριο, μπορεί να παρασταθεί και σε άλλα μικρότερης διάρκειας σεμινάρια που οργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τα σεμινάρια είναι δωρεάν, η χρηματοδότησή τους καλύπτεται από δωρεές των παλιών μαθητών, όσων έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα σεμινάριο και επιθυμούν να δώσουν την ευκαιρία και σε άλλους να διδαχθούν και να εξασκήσουν την Βιπάσανα. Στην Ελλάδα, διοργανώνονται 2 σεμινάρια τον χρόνο.
Στις 9- 20 Αυγούστου, στο Μαρκόπουλο μπορούν να πάρουν μέρος όσοι επιθυμούν να μάθουν την πρακτική.
Ο διαλογισμός Βιπάσανα είναι ένας τρόπος μεταμόρφωσης του εαυτού, μέσω της ορθής παρατήρησης των αισθήσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες, όπως και για αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να επισκευθείτε την επίσημη σελίδα της Βιπάσανα