Βιβλίο: φάρμακο για την καθημερινότητα και πηγή μακροζωίας!

Βιβλίο: φάρμακο για την καθημερινότητα και πηγή μακροζωίας!

Όπως είχε πει ο Φλωμπέρ, η ανάγνωση βιβλίων βοηθάει τον άνθρωπο να αντέξει την πραγματικότητα “χάνοντας” τον εαυτό του μέσα στη λογοτεχνία! Όπως αποδεικνύει μία πρόσφατη μελέτη, το διάβασμα, όχι μόνο μπορεί να μας προσφέρει ένα καταφύγιο και να μας ταξιδέψει, αλλά επιμηκύνει και την ζωή μας! Όσοι διαβάζουν 30 λεπτά καθημερινά, ζουν περισσότερο από αυτούς που δεν διαβάζουν καθόλου!

Βιβλίο: φάρμακο για την καθημερινότητα και πηγή μακροζωίας!

Πολλές μελέτες στο παρελθόν, έχουν δείξει ότι η ανάγνωση βιβλίων βοηθά στον ύπνο, στην ψυχική διάθεση, στην καθυστέρηση της νόσου Αλτσχάιμερ και σε άλλες πτυχές της καθημερινότητας, όμως η νέα έρευνα πήγε ένα βήμα πιο πέρα…

Μια επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Γέιλ, με επικεφαλής την Μπέκα Λέβι, καθηγήτρια επιδημιολογίας, δημοσίευσε στο περιοδικό « Social Science and Medicine» τα αποτελέσματα της δωδεκαετούς έρευνάς τους. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι τα άτομα που διάβαζαν περίπου 3,5 ώρες εβδομαδιαίως, ήταν κατά μέσο όρο 17% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, ενώ για όσους διάβαζαν πάνω από 3,5 ώρες εβδομαδιαίως η πιθανότητα πρόωρου θανάτου ήταν 23% μικρότερη.

Η έρευνα έγινε σε 3.635 ανθρώπους που ήταν από 50 ετών και πάνω και απέδειξε ότι κατά μέσο όρο οι αναγνώστες βιβλίων ζουν περίπου 2 χρόνια περισσότερο από τους άλλους. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι υπάρχει διαφορά στην ανάγνωση βιβλίων σε σχέση με την ανάγνωση εφημερίδων, περιοδικών ή διαδικτυακών αναρτήσεων. Τα βιβλία είναι αυτά που προάγουν το λεγόμενο βαθύ και αφοσιωμένο διάβασμα, γεγονός που ωφελεί περισσότερο το νου και τον εγκέφαλο. Το λεξιλόγιο, η λογική, η συγκέντρωση και η κριτική σκέψη ευνοούνται από τα λογοτεχνικά κυρίως βιβλία, ιδιότητες που επίσης συμβάλλουν στο πλεονέκτημα επιβίωσης που χαρίζει η ανάγνωσή τους.

Τα βιβλία λοιπόν, ανεξαρτήτως της ηλικίας, του φύλου, του μορφωτικού μας επιπέδου, είναι ένας πολύ χρήσιμος σύμμαχος για μια όμορφη καθημερινότητα γεμάτη νέες εμπειρίες, αλλά και για την μακροζωία!

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα