Ο βλαπτικός ρόλος του… «Μάρτυρα»

Ο βλαπτικός ρόλος του... «Μάρτυρα»

Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι παντού στον κόσμο κάνουν θυσίες και συμβιβασμούς στην οικογενειακή και την κοινωνική τους ζωή.

Οι περισσότερες από αυτές τις θυσίες μάλιστα συνήθως αξίζουν τον κόπο. Όπως όμως ισχύει για καθετί καλό, οι υπερβολικές θυσίες δεν ωφελούν κανένα.

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά επίπεδα αντοχής στο στρες, στην έλλειψη ύπνου, στις ευθύνες και στις δυσκολίες.

Κάτι που για σας είναι πάρα πολύ εύκολο μπορεί για μένα να είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Αν όμως προσέξουμε και φανούμε ειλικρινείς με τα συναισθήματά μας, θα αντιληφθούμε αμέσως πότε το επίπεδο του στρες στη ζωή μας έχει ξεπεράσει τα όρια.

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αισθανόμαστε ένταση, εκνευρισμό και πολύ περισσότερη πικρία. Δεν αποκλείεται να νιώσουμε επίσης κάποια δικαίωση και να πείσουμε τον εαυτό μας ότι δουλεύουμε σκληρότερα από τους υπόλοιπους ανθρώπους κα ότι τα πράγματα για μας είναι πολύ πιο δύσκολα απ’ ό,τι για τους άλλους.

Πολλοί (συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου) έχουμε κατά καιρούς γίνει μάρτυρες. Κάτι τέτοιο είναι εύκολο να συμβεί γιατί είναι λεπτή η γραμμή που χωρίζει τη σκληρή δουλειά την οποία επιβάλλουν οι πραγματικές ανάγκες από την υπερβολή που προκύπτει από υποτιθέμενες ανάγκες.

Αν νομίζετε ότι κινδυνεύετε να γίνετε μάρτυρες, σας συμβουλεύω να προσέξετε. Αντί να ξοδεύετε όλη σας την ενέργεια κάνοντας πράγματα για τους άλλους, αφήστε να κάνουν κι αυτοί κάτι. Βρείτε ένα χόμπι. Αφιερώστε λίγα λεπτά της ημέρας κάνοντας κάτι αποκλειστικά για σας – κάτι που σας αρέσει πραγματικά.

Θα μείνετε έκπληκτοι από το αποτέλεσμα.

Πρώτον, θα αρχίσετε πραγματικά να χαίρεστε τη ζωή σας και να νιώθετε πιο ενεργητικοί και λιγότερο στρεσαρισμένοι.

Όταν νιώθετε πικραμένοι και βλέπετε τον εαυτό σας σαν θύμα, χάνετε πολλή από την ενέργειά σας.

Δεύτερον, καθώς τα αισθήματα της πικρίας και του καταναγκασμού θα υποχωρούν, θα ανακαλύψετε ότι οι άλλοι γύρω σας θα αρχίσουν να σας εκτιμούν περισσότερο.

Αντί να αισθάνονται ότι είστε θυμωμένοι μαζί τους, θα καταλαβαίνουν ότι απολαμβάνετε τη συντροφιά τους και ότι τους εκτιμάτε – το οποίο όντως συμβαίνει.

Για να το πω απλά, από τη στιγμή που εγκαταλείψετε τη συμπεριφορά του θύματος και την τάση σας να γίνεστε μάρτυρες, όλοι θα βγουν κερδισμένοι.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Richard Carlson «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στο σπίτι και στην οικογένεια» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα