Πως να βλέπουμε τις ευκαιρίες μέσα στα εμπόδια

Πως να βλέπουμε τις ευκαιρίες μέσα στα εμπόδια

Πολύ συχνά αντιδρούμε συναισθηματικά, αποκαρδιωνόμαστε και χάνουμε τον στόχο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα κακά πράγματα να γίνονται ακόμη χειρότερα. Οι άχρηστες αντιλήψεις μπορούν να εισβάλουν στο μυαλό μας – αυτό το ιερό μέρος της λογικής, της δράσης και της θέλησης – και να μας αποπροσανατολίσουν.

Ο εγκέφαλός μας εξελίχθηκε για ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από αυτό που ζούμε σήμερα. Ως αποτέλεσμα κουβαλάμε όλων των ειδών τις βιολογικές αποσκευές. Έχουμε ακόμη την πρωτόγονη λειτουργία να ανιχνεύουμε απειλές και κινδύνους που δεν υπάρχουν πια – σκεφτείτε τον κρύο ιδρώτα που σας λούζει όταν αγχώνεστε για τα χρήματα ή την αντίδραση μάχης, ή φυγής, που σας κυριεύει όταν το αφεντικό σας σας βάζει τις φωνές.

Στην πραγματικότητα, η ασφάλειά μας δεν βρίσκεται σε κίνδυνο – ο κίνδυνος που διατρέχουμε να λιμοκτονήσουμε ή να μας ασκηθεί βία είναι πολύ μικρός -, αν και μερικές φορές νομίζουμε ότι αυτό ισχύει.

Μπορούμε να επιλέξουμε πώς να αντιδράσουμε σε αυτή την κατάσταση (ή οποιαδήποτε κατάσταση). Μπορούμε να αφήσουμε τον εαυτό μας να καθοδηγείται τυφλά από αυτά τα πρωτόγονα συναισθήματα ή να τα κατανοήσουμε και να τα φιλτράρουμε. Η πειθαρχία στην αντίληψή σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε καθαρά το πλεονέκτημα και τη σωστή σειρά ενεργειών σε κάθε κατάσταση – χωρίς τη μάστιγα του πανικού ή του φόβου.

Ο Ροκφέλερ το ήξερε καλά αυτό και απαλλάχτηκε από τα δεσμά των κακών, καταστροφικών αντιλήψεων. Τελειοποίησε την ικανότητα να ελέγχει, να διοχετεύει και να κατανοεί αυτά τα σημάδια. Ήταν κάτι σαν υπερφυσική δύναμη· επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό το κομμάτι του εαυτού τους, είναι σκλάβοι παρορμήσεων και ενστίκτων που ποτέ δεν αμφισβήτησαν.

Διαβάστε επίσης: Τα σημάδια πάντα έρχονται, εμείς δεν τα βλέπουμε

Μπορούμε να δούμε την καταστροφή με βάση τη λογική. Ή αντίθετα, όπως ο Ροκφέλερ, μπορούμε να δούμε μια ευκαιρία μέσα σε κάθε καταστροφή και να μετατρέψουμε αυτή την αρνητική κατάσταση σε εκπαιδευτική διαδικασία, σε ένα σύνολο δεξιοτήτων ή σε ολόκληρη περιουσία.

Αν το βλέπουμε στην πραγματική του διάσταση, καθετί που συμβαίνει – είτε οικονομική καταστροφή είτε προσωπική τραγωδία – είναι μια ευκαιρία να προχωρήσουμε. Ακόμη και με τρόπο που δεν το περιμέναμε.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με φαινομενικά ανυπέρβλητα εμπόδια. Πρέπει να προσπαθούμε:

  • Να είμαστε αντικειμενικοί.
  • Να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας και να κρατάμε γερά το τιμόνι.
  • Να επιλέγουμε να βλέπουμε τα θετικά σε μια κατάσταση.
  • Να συγκρατούμε τα νεύρα μας.
  • Να αγνοούμε ό,τι ενοχλεί ή περιορίζει τους άλλους.
  • Να βλέπουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
  • Να επανερχόμαστε στο τώρα.
  • Να εστιάζουμε σε ό,τι μπορεί να ελεγχθεί.

Έτσι βλέπετε την ευκαιρία μέσα στο εμπόδιο. Δεν γίνεται να συμβεί αυτό από μόνο του. Είναι μια διαδικασία – που προκύπτει από την αυτοπειθαρχία και τη λογική.

Και αυτή η λογική είναι στη διάθεσή σας. Απλώς πρέπει να την αναπτύξετε.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Ryan Holiday «Το Εμπόδιο Ανοίγει τον Δρόμο» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα