Το άγχος, είτε συνειδητό είτε όχι, υπάρχει κρυμμένο σε πολλές πτυχές της ζωής μας και δεν είναι λίγες οι φορές που δυσκολεύει την καθημερινότητά μας.
Υπάρχουν αρκετές έρευνες που αποδεικνύουν ότι η Υπνοθεραπεία και ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός λειτουργούν ως συμπληρωματικές θεραπείες των παραπάνω προβλημάτων.
Για παράδειγμα, η μέθοδος της άμεσης υποβολής έχει δείξει αποτελέσματα. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, υπάρχουν κι άλλες ωφέλιμες τεχνικές. Ακόμα όμως και μόνο η διαδικασία της εισαγωγής σε κατάσταση Ύπνωσης προσφέρει μια γενικότερη ανακούφιση από το άγχος.
- Διανοητική πρόβα σε κατάσταση Ύπνωσης: η μέθοδος βοηθά τον ασθενή να αντεπεξέλθει σε στρεσογόνες καταστάσεις.
- Τεχνικές ηλικιακής παλινδρόμησης σε κατάσταση Ύπνωσης: χρησιμοποιείται με τρόπο που οι ασθενείς να βιώνουν εμπειρίες πριν αρχίσουν να νιώθουν άγχος.
Έτσι, η αλληλουχία των αντιδράσεων μπορεί να μελετηθεί από το ίδιο το άτομο. Το πλεονέκτημα είναι ότι με αυτό τον τρόπο εντοπίζονται οι καταστάσεις που προκαλούν στρες, ενώ ταυτόχρονα γίνεται εσωτερικός διάλογος για να ανακαλυφθεί τι προκαλεί τις προβληματικές αντιδράσεις.
Η ηλικιακή παλινδρόμηση πραγματοποιείται πριν από την ανάπτυξη της φοβίας, κι έτσι ο ασθενής αντιμετωπίζει με επιτυχία τα ερεθίσματα που προκαλούν φόβο. Έτσι, εδραιώνεται μια κατάσταση ενδυνάμωσης που τον οδηγεί στη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων σε περιόδους που αντιμετωπίζει έντονο στρες. Οι τεχνικές ηλικιακής παλινδρόμησης με Υπνοθεραπεία μας βοηθούν να εντοπίσουμε τις συγκρούσεις ή τα αρνητικά γεγονότα του παρελθόντος που δεν είναι συνειδητά. Όταν εντοπιστούν οι τραυματικές εμπειρίες που σχετίζονται με τις φοβικές αντιδράσεις, τα συναισθήματα που σχετίζονται με τις δυσάρεστες εμπειρίες απελευθερώνονται μέσω της ψυχοκάθαρσης.
- Συστηματική απευαισθητοποίηση: είναι μια διαδικασία Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού. Μέσω αυτής, ο ασθενής αποκτά εσωτερικό έλεγχο των καταστάσεων που του προκαλούν φόβο ή άγχος. Τα πλεονεκτήματα της υπνωτικής απευαισθητοποίησης σε σύγκριση με άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν την ενισχυμένη αστικοποίηση των ερεθισμάτων, καθώς και την ικανότητα να δοθούν μετα-υπνωτιστικές υποβολές με σκοπό την ενθάρρυνση συμπεριφοριστικών αντιδράσεων στις καταστάσεις που ο ασθενής έχει φανταστεί.
Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση, προτείνονται τεχνικές ενίσχυσης του εγώ. Η Ύπνωση χρησιμοποιεί τη στενή σύνδεση νου – σώματος και βελτιώνει την αυτορρύθμιση και την αυτοκυριαρχία προσφέροντας ανακούφιση στον ασθενή.
Είναι αποδεδειγμένο ότι η Υπνοθεραπεία βοηθά στη διαχείριση του προεγχειρητικού και του μετεγχειρητικού στρες, καθώς και σε καταστάσεις όπου ο ασθενής βρίσκεται σε περίοδο κρίσης. Η Υπνοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά και σε περιπτώσεις διαφόρων φοβιών σε παθήσεις και θεραπείες που προκαλούν άγχος, όπως οι παρακάτω: οδοντιατρικές επεμβάσεις, χειρουργικές και μετεγχειρητικές καταστάσεις, πόνο από εγκαύματα, οσφυϊκη παρακέντηση και αναρρόφηση μυελού των οστών, χρόνιες κεφαλαλγίες, καρκίνο, γαστρεντερικά προβλήματα, ναυτία, αναπνευστικές διαταραχές, εμβοές. Επίσης, βρίσκει εφαρμογή στη μαιευτική και τη γυναικολογία.
Ένα άλλο παράδειγμα εφαρμογής της Υπνοθεραπείας είναι πριν από μια μαγνητική τομογραφία (MRI). Στη συγκεκριμένη ιατρική διαγνωστική διαδικασία, ο ασθενής είναι αναγκασμένος να παραμείνει ξαπλωμένος σε κλειστό χώρο για περίπου μία ώρα. Η πλήρης ακινησία και ο κλειστός χώρος είναι πιθανό να προκαλέσουν πανικό και κλειστοφοβική αντίδραση, και μάλιστα σε ποσοστό μέχρι και 10% όσων υποβάλλονται στην εν λόγω εξέταση. Πολλές φορές η διαγνωστική εξέταση έχει αποτύχει λόγω κλειστοφοβίας και πανικού του ασθενή. Με την Υπνοθεραπεία λοιπόν, ο ασθενής ανακουφίζεται από το στρες της επικείμενης εξέτασης.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από φοβίες συνήθως είναι πιο δεκτικοί στην υποβολή σε σύγκριση με τους άλλους. Οι φοβικές εμπειρίες δεν έρχονται σε αντίθεση με την κατάσταση Ύπνωσης, αφού μια φοβική εμπειρία προκύπτει αυθόρμητα, όπως δηλαδή και οι διασχιστικές εμπειρίες (όταν ο εγκέφαλος προσπαθεί να βάλει απόσταση ανάμεσα στο εγώ και κάποια τραυματικά συναισθήματα ή εμπειρίες). Η Υπνοθεραπεία βοηθά τους ασθενείς να κατανοήσουν τις διασχιστικές εμπειρίες τους και να μάθουν να τις ελέγχουν.
Χαράλαμπος Σολέας