Βοηθώντας τους άλλους θεραπεύουμε τον εαυτό μας

Βοηθώντας τους άλλους θεραπεύουμε τον εαυτό μας

Το σύστημα της αγάπης βασίζεται στην ιδέα ότι στις σχέσεις χρειάζεται να ενδιαφερόμαστε για τους άλλλους όσο ενδιαφερόμαστε και για μας τους ίδιους, και ότι η κορυφαία εμπειρία αγάπης και εσωτερικής γαλήνης έρχεται όταν απλώνουμε τα χέρια μας για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Μέσω αυτής της εμπειρίας βιώνουμε τη δική μας υπέρτατη θεραπεία.

Όταν μιλάμε για «θεραπεία», εννοούμε τη θεραπεία του μυαλού και όχι του σώματος. Εννοούμε την πολύτιμη γαλήνη του μυαλού που πετυχαίνουμε όχι μόνο με τη συγχώρεση των άλλων, αλλά και με την επικέντρωσή μας στην παροχή βοήθειας προς αυτούς.

Και καθώς η προσοχή μας εστιάζεται στο να βρούμε λύσεις για τα δικά τους προβλήματα – και όχι αποκλειστικά για τα δικά μας -, ανακαλύπτουμε ότι η απάντηση σε οποιοδήποτε πρόβλημα είναι πάντα η προσφορά αγάπης.

Για να αποκτήσετε τη συγκεκριμένη εμπειρία, καλό είναι να έχετε διαρκώς στο νου σας ότι ο στόχος σας είναι να είστε κάθε στιγμή έτοιμοι να βοηθάτε τους άλλους με όποιον τρόπο μπορείτε.

Καθώς γράφω, σκέφτομαι πόσο ωραίο θα ήταν να υπήρχαν κέντρα αλλαγής στάσης ζωής στον κόσμο, επανδρωμένα με εθελοντές.

Σ’ αυτό θα μπορούσαν να προσέρχονται άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, με βαθύ συναισθηματικό πόνο εξαιτίας ενός χωρισμού ή ενός θανάτου, με θλίψη λόγω έλλειψης χρημάτων ή απώλειας εργασίας κ.λ.π.

Αυτοί οι άνθρωποι θα ενθαρρύνονταν να αφιερώσουν το χρόνο και την ενέργειά τους στο να βοηθήσουν τους άλλους, και είναι σίγουρο ότι η διάθεσή τους θα άλλαζε και οι ίδιοι θα ένιωθαν «θεραπευμένοι».

Άλλωστε, όταν ζούμε πλήρως το κάθε λεπτό, έχοντας παράλληλα στο επίκεντρο της προσοχής μας την αγάπη, συμβαίνει κάτι υπέροχο: ανακαλύπτουμε ότι δεν είμαστε πια τόσο απορροφημένοι από τα δικά μας προβλήματα.

Αυτό βέβαια έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με το σύστημα των πιστεύω του εγώ, που μας προτρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας και εφόσον μας περισσέψει χρόνος και ενέργεια, να βοηθήσουμε τους άλλους – υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αξίζουν τη βοήθειά μας.

Το εγώ πιστεύει στο «πρώτα εγώ». Η ιδέα του «ό,τι δίνεις παίρνεις» του είναι κυριολεκτικά άγνωστη.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Τένιας Μακρή « 15 + 7 πολύτιμα «μαθήματα» για καλύτερες σχέσεις από τις εκδόσεις Μέλινο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα