Βότανα και φυτά που “καθαρίζουν” τον οργανισμό

Αν η καθημερινή μας διατροφή περιλαμβάνει πολλούς λάθος συνδυασμούς τροφών, όπως όταν για λόγους εργασίας έχουμε λίγο χρόνο στη διάθεσή μας και για μεσημεριανό είμαστε υποχρεωμένοι να φάμε ένα σάντουιτς, μπορούμε να βοηθηθούμε με θεραπευτικά βότανα και φρούτα χρήσιμα για το “καθάρισμα” του οργανισμού μας.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τη συγκέντρωση και την παραμονή των τοξινών τόσο στο έντερο όσο και στο υπόλοιπο οργανισμό. Ας δούμε τώρα μερικά από τα πιο αποτελεσματικά:

Τσουκνίδα: καθαρίζει τον οργανισμό, κατεβάζει την πίεση του αίματος και έχει αντισηπτικές δράσεις στο ουροποιητικό σύστημα.

Σημύδα: καθαρίζει, αποτοξινώνει, καταπολεμά την κυτταρίτιδα, είναι χρήσιμη σε περίπτωση ρευματισμών και αύξησης του ουρικού οξέως.

Κάρδαμο: καθαρίζει, αποτοξινώνει, προσφέρει μεταλλικά στοιχεία, καταπολεμά την κόπωση.

Ραδίκι: βοηθάει την πέψη, διουρητικό, αποτοξινώνει, καταπολεμά τα αέρια του εντέρου και τη δυσκοιλιότητα.

Αγκινάρα: αποτοξινώνει, βοηθάει την πέψη, είναι χρήσιμη για την κατακράτηση υγρών, για ασθένειες του ήπατος και για τα υψηλά επίπεδα της χοληστερίνης.

Κολλιτσίδα: καθαρίζει, αποτοξινώνει, μειώνει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

Δαμάσκηνο: διουρητικό, καθαρτικό, καταπολεμά τις φλεγμονές.

Ραπάνι: αποτοξινώνει, είναι διουρητικό, βοηθάει την πέψη, διεγερτικό.

Γεντιανή: βοηθάει την πέψη, μειώνει τα πρηξίματα της κοιλιακής χώρας.

Βερίκοκο: αποτοξινώνει, είναι καθαρτικό, καταπολεμά την κόπωση.

Φράουλα: αποτοξινώνει, είναι διουρητική, καταπολεμά την κόπωση.

Ταμάρινδος: είναι ελαφρύ καθαρτικό.

Μήλο: διουρητικό, αποτοξινωτικό, καθαρτικό, διεγερτικό, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

Αγριοραδίκι: διευκολύνει την ούρηση και καθαρίζει το συκώτι.

Γλυκό τριφύλλι: διουρητικό και αντιφλεγμονώδες.

Γερακόχορτο: διουρητικό, χρήσιμο για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και της παχυσαρκίας.

Τσάι Ιάβα: διουρητικό, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

Χρυσόβεργα: διουρητική, καθαρίζει, χρήσιμη στην περίπτωση ουρικού οξέως.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο “Συνδυασμοί τροφών” από τις εκδόσεις Πορφύρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα