Αμφίβολο είναι αν το πρόβλημα το δημιούργησαν τα περίπου 30.000 παράνομα πηγάδια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Τεχεράνης, το βέβαιο όμως είναι ότι, η Τεχεράνη βυθίζεται κατά 25 εκατοστά ετησίως.
Εικόνες από δορυφόρους δείχνουν ότι πολλές περιοχές της πόλης με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη Δυτική Ασία (13.000.000 κάτοικοι), κυριολεκτικά, «βουλιάζουν», με το πρόβλημα να επηρεάζει ακόμη και το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, σύμφωνα με γεωεπιστήμονες.
Ερευνητές από το Γερμανικό Κέντρο Γεωεπιστημονικών Ερευνών, εξετάζοντας και αναλύοντας δεδομένα από τους δορυφόρους της περιόδου 2003-2017, υπολόγισαν την καθίζηση που υφίσταται η Τεχεράνη κάθε χρόνο.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους θα δημοσιευτούν στο περιοδικό τηλεσκόπησης του περιβάλλοντος «Remote Sensing of Environment” και δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά αφού, τόσο η Δυτική Τεχεράνη όσο και η περιοχή Βαραμίν δείχνουν ότι ο ρυθμός της καθίζησης που υφίστανται είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο.
Ο ιρανικής καταγωγής Μαχντί Μοτάγκ που προΐσταται των ερευνών δήλωσε ότι «Όταν περπατά κανείς σε αυτές τις περιοχές, βλέπει ανώμαλες επιφάνειες δρόμων, μετατοπισμένα κράσπεδα, ρωγμές σε τοίχους, ακόμη και κτίρια που γέρνουν, μερικά από τα οποία πρέπει να γκρεμιστούν».
Από μελέτες που έχει διεξάγει η πολιτεία , σχετικά με το ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα καθίζησης μέσα και γύρω από την Τεχεράνη, βρέθηκε ότι συμπεριλαμβάνονται και 120 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών, 2.300 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, 21 γέφυρες, 70 χιλιόμετρα γραμμών ηλεκτρικού υψηλής τάσης, 30 χιλιόμετρα αγωγών πετρελαίου, 200 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου και περισσότερα από 250.000 κτίρια.
Στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τεχεράνης, ρωγμές μήκους πολλών χιλιομέτρων εμφανίστηκαν, με βάθος και πλάτος που φτάνει μέχρι και τα τέσσερα μέτρα και απειλούν να προκαλέσουν ζημιές στους πυλώνες του ηλεκτρικού ρεύματος και στις ράγες των τρένων.
Μέσα σε μια τέτοια ρωγμή βάθους έξι μέτρων, έπεσε αγρότης, που παρέμεινε για ώρες εγκλωβισμένος, μέχρι να φτάσουν τα σωστικά συνεργεία και να τον απεγκλωβίσουν.
Όπως όλα δείχνουν, η καθίζηση αυτή δεν είναι αναστρέψιμη, καθώς το έδαφος δεν φαίνεται να υψώνεται ούτε μετά από δυνατές βροχοπτώσεις, όπου ο υδροφόρος ορίζοντας αναπληρώνεται σε κάποιο βαθμό.
Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό των καθιζήσεων, απαντάται και σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Για παράδειγμα, στην Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, η καθίζηση σε πολλές περιοχές έχει ρυθμό της τάξεως των 20 εκατοστών το χρόνο, ενώ στην κοιλάδα Σαν Χοακίν της Καλιφόρνια, ο ρυθμός καθίζησης φτάνει τα 60 εκατοστά ετησίως.