Βροχή από πεφταστέρια στην τελευταία “υπερπανσέληνο” του 2016

vroxi-apo-peftasteria

Το βράδυ Τρίτης 13 Δεκεμβρίου προς τα χαράματα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου, θα κορυφωθεί η βροχή των διαττόντων αστέρων, των Διδυμίδων.

Το φαινόμενο, σε συνδυασμό με την τελευταία υπερ-πανσέληνο του 2016, που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ ξημερώνοντας 14 Δεκεμβρίου στις 02:05 ώρα Ελλάδος, αναμένεται γεμίσει φως τον ουρανό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το φεγγάρι θα φαίνεται 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από ό,τι συνήθως. Για το λόγο αυτό, η βροχή των Διδυμίδων δεν θα είναι τελικά τόσο ορατή, αφού θα «σκεπάζεται» από το φως της σελήνης, όπως λένε οι ειδικοί.

Η βροχή των Διδυμίδων, (διαττόντων αστέρων) συνήθως διαρκεί από τις 7 έως τις 17 Δεκεμβρίου. Μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου, δημιουργούν τα εντυπωσιακότερα φαινόμενα διαττόντων μέσα στο έτος. Οι Διδυμίδες αποκαλούνται και «βασιλιάδες» των διαττόντων, καθώς μπορούν να «παράγουν» έως δύο φωτεινά πεφταστέρια το λεπτό, σε διάφορα σημεία στον ουρανό (όχι μόνο από ένα σημείο).

Τα συγκεκριμένα μετέωρα (πεφταστέρια) κινούνται με ταχύτητα περίπου 35 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Οι Διδυμίδες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα μέσα του 1800 και έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων. Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων, η πηγή τους πιθανότατα δεν είναι η ουρά κάποιου κομήτη, αλλά ο μυστηριώδης αστεροειδής -ή, κατά άλλους, νεκρός κομήτης-«3200 Φαέθων», που ανακαλύφθηκε το 1983.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα μετέωρα των Διδυμίδων μάλλον προέρχονται από μεγάλες ποσότητες υλικών που εκτινάχθηκαν από τον «3200 Φαέθωνα», όταν είχε πλησιάσει πολύ τον Ήλιο. Για κάποιους επιστήμονες πάντως, το μυστήριο της προέλευσης και δημιουργίας των Διδυμίδων δεν έχει λυθεί οριστικά.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα