Βυθίζεται η Τζακάρτα, η Ινδονησία ψάχνει για άλλη πρωτεύουσα

Βυθίζεται η Τζακάρτα, η Ινδονησία ψάχνει για άλλη πρωτεύουσα

Η αντίστροφη μέτρηση για την Τζακάρτα ως πρωτεύουσα της Ινδονησίας έχει ήδη αρχίσει. Πρόσφατα, ο Πρόεδρος της χώρας Joko Widodo ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μεταφέρει την πρωτεύουσα της Ινδονησίας.

Ο λόγος για τον οποίο πάρθηκε μια τέτοια απόφαση είναι ότι η Τζακάρτα βυθίζεται. Ο Heri Andreas, εμπειρογνώμονας στο Ινδονησιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Bandung (ITB), προβλέπει ότι μέχρι το 2050 το 95% της Βόρειας Τζακάρτα μπορεί να βυθιστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τη δεκαετία του 1970, η Τζακάρτα έχει βυθιστεί πάνω από 4 μέτρα, με ορισμένα τμήματα της πόλης, να βυθίζονται κατά σχεδόν 10 ίντσες το χρόνο.

Η βασική αιτία αυτού του φαινομένου είναι η αλλαγή του κλίματος που σε συνδυασμό με την έλλειψη σχεδιασμού και υποδομών προκαλεί αυτή την κατάσταση η οποία επιδεινώνεται περαιτέρω από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Διαβάστε επίσης: Μια φυλή βγαίνει από την απομόνωση και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Η παρατηρούμενη καθίζηση οφείλεται σε ένα μεγάλο επίσης βαθμό, στους κατοίκους και τις βιομηχανίες που εκκενώνουν υποθαλάσσιους υδροφόρους ορίζοντες, τις περισσότερες φορές παράνομα, σε σημείο που η γη από κάτω να καταρρέει. Το έδαφος της Τζακάρτα μοιάζει με ένα μπαλόνι που ξεφουσκώνει αργά.

Η αστική, κατοικημένη περιοχή της Μεγάλης Τζακάρτα εκτιμάται ότι φιλοξενεί πάνω από 34 εκατομμύρια κατοίκους, με περισσότερους από 10.000 κατοίκους, να ζουν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Για τη διατήρηση του πληθυσμού, χρησιμοποιούνται περισσότερο ανοικτές εκτάσεις για τη δημιουργία χώρων διαβίωσης, οι οποίες όμως, λόγω του φτωχού σχεδιασμού υποδομών, δεν είναι σε θέση να απορροφούν τα νερά, με αποτέλεσμα – όπως έγινε το 2007 στην εποχή των μουσώνων – η μισή πόλη της Τζακάρτα να βρεθεί κάτω από τα 13 πόδια νερού και οι πλημμύρες να προκαλέσουν ζημιές πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι εγγενές μόνο στη Τζακάρτα. Μελέτες εκτιμούν ότι το αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο θα βρεθεί επίσης κάτω από το νερό μέχρι το 2100.

Η πόλη του Μεξικού βυθίζεται κατά ένα πόδι κάθε χρόνο και η κεντρική κοιλάδα της Καλιφόρνιας έχει βυθιστεί σε απόσταση 30 ποδών λόγω της εκμετάλλευσης των υπογείων υδάτων.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα