Dr Wayne Dyer: 4 συμβουλές για μια φωτισμένη ζωή

Dr Wayne Dyer: 4 συμβουλές για μια φωτισμένη ζωή

Η φώτιση δεν είναι κάτι που σε απελευθερώνει· εσύ γίνεσαι η ίδια η ελευθερία. Δεν γίνεσαι αετός που πετάει στον ουρανό, γίνεσαι ο ουρανός ο ίδιος. Παύεις να ορίζεις τον εαυτό σου σύμφωνα με τους περιορισμούς του σώματός σου, γιατί ολόκληρο το σύμπαν είναι τώρα το σώμα σου.

Συνδέεσαι με έναν βαθύ πνευματικό τρόπο με όλα όσα βλέπεις και με όλα όσα κάνεις. Αρχίζεις να αντιμετωπίζεις όλα σου τα καθήκοντα, ακόμα και τα πιο τετριμμένα, ως ευκαιρίες για να γνωρίσεις τον Θεό. Φέρνεις τη γαλήνη μέσα στα πάντα, αφού, μέσα στο νου σου, είσαι οι πάντες και τα πάντα. Ασχολείσαι λιγότερο με το να δίνεις ονόματα στα λουλούδια και στα δέντρα και αφήνεσαι περισσότερο στο να τα απολαμβάνεις.

Αυτή η απλή παροιμία από το Ζεν, που μέσα στους αιώνες κληροδοτήθηκε σ’όλους τους αναζητητές της φώτισης, είναι ένα σπουδαίο δώρο. Εσωτερικά ή εξωτερικά, δε χρειάζεται να αλλάξει αυτό που βλέπεις, αλλά τον τρόπο με τον οποίο το βλέπεις. Αυτό είναι φώτιση!

Για να κάνεις τούτη την απλή παροιμία από το Ζεν να λειτουργήσει στη ζωή σου, σου προτείνω να ακολουθήσεις μερικές εξίσου απλές τακτικές:

1.Έχε συνειδητή επίγνωση της «άγνοιάς» σου, καθώς αυτή αποκαλύπτεται καθημερινά, κάθε φορά που φεύγεις από την κατάσταση της γαλήνης.
Παρατήρησε ποιον κατηγορείς για τις στιγμές της απελπισίας σου, ποιο ήταν το γεγονός, καθώς και πόσο συχνά πέφτεις σ’αυτή την παγίδα. Η αναγνώριση των μη φωτισμένων στιγμών σου είναι ο δρόμος που θα σε οδηγήσει να τις μετατρέψεις. Να θυμάσαι ότι εκείνοι που έχουν άγνοια συνήθως δεν έχουν συνείδηση της άγνοιάς τους. Απόκτησε, λοιπόν, αυτήν τη συνείδηση.

Διαβάστε επίσης: Εμείς επιλέγουμε εάν θα ζήσουμε στο φως ή στο σκοτάδι

2. Απαλλάξου από την τάση σου να θεωρείς ότι η φώτιση είναι κάτι που θα το πετύχεις κάποτε, στο μέλλον, όταν οι συνθήκες της ζωής σου θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Πάντοτε θα έχεις κάποιου είδους κουβάλημα νερού και κόψιμο ξύλων να κάνεις. Η επιλογή σου βρίσκεται στον τρόπο που εσύ αποφασίζεις να βλέπεις αυτές τις δραστηριότητες.

3. Εξασκήσου στο να κάνεις συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεις εκείνα που σε απομακρύνουν από τη γαλήνη. Γαι παράδεγμα, αν διαπιστώσεις ότι ενοχλείσαι υπερβολικά από την κίνηση στο δρόμο ή από τις μεγάλες ουρές αναμονής, χρησιμοποίησε αυτά τα συνηθισμένα φαινόμενα της σύγχρονης ζωής για να μεταστρέψεις τον εσωτερικό σου κόσμο. Φύλαξε μέσα σου ένα χώρο για να κατοικήσει η φώτιση στις στιγμές εκείνες όπου συνήθως προτιμούσες την αγωνία.

4. Τέλος, ποτέ μην κάνεις βαρύγδουπες δηλώσεις για το πόσο φωτισμένος έχεις γίνει. Εκείνος που λέει: «Είμαι φωτισμένος», σίγουρα δεν είναι!
Κάνε την επιλογή να μην κουβεντιάζεις για τη φώτισή σου. Σε μία από τις διδασκαλίες του Ζεν λέγεται ότι αν κάποιος ειλικρινής αναζητητής σε ρωτήσει περισσότερες από τρεις φορές αν είσαι φωτισμένος, τότε μόνον μπορείς να του απαντήσεις. Οι σοφοί δεν μιλούν για το επίπεδο της συνειδητοποίησης του Θεού στο οποίο βρίσκονται.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Wayne Dyer «Η Σοφία των Αιώνων» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα